Εκτός Ελλάδας φαίνεται να βρίσκεται ο 6χρονος Ράινερ, το αγόρι για το οποίο έχει εκδοθεί Amber Alert μετά την αρπαγή του από το σπίτι όπου έμενε με τη μητέρα του, στην Κηφισιά, σύμφωνα με πληροφορίες. Το αγόρι βρίσκεται στη Νορβγηγία, σύμφωνα με τη δικηγόρο του πατέρα του, η οποία έλαβε email από Νορβηγό συνάδελφο της που της επιβεβαίωνε ότι το παιδί βρίσκεται στη Σκανδιναβική χώρα.

Ads

Οι εκτιμήσεις αστυνομικών ότι το παιδί το έχει αρπάξει ο πατέρας του μαζί με τον Ισλανδό θείο του και κατάφεραν να διαφύγουν στη Νορβηγία, φαίνεται να επιβεβαιώνονται. 

«Σήμερα το πρωί με ενημέρωσε η γραμματέας μου, ότι χθες στις 6 το απόγευμα, που το γραφείο μας ήταν κλειστό, μου κοινοποιήθηκε ένα email το οποίο απέστειλε ένας Νορβηγός δικηγόρος, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση στην Νορβηγία και το έστειλε στο δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί την μητέρα». Το email αυτό που είχε κοινοποιηθεί και σε εμένα έλεγε μεταξύ άλλων, ότι το παιδί βρίσκεται ασφαλές στην Νορβηγία. Εγώ με τη σειρά μου αυτό το email το προώθησα στο χαμόγελο του παιδιού και στο αστυνομικό τμήμα Κηφισιάς που έχει αναλάβει την υπόθεση» λέει στο newsit.gr η κα Αδαμοπουλου, η δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Νορβηγό στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις έρευνες των αστυνομικών αρχών οι δύο άνδρες που από ότι φαίνεται είχαν σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια την αρπαγή του παιδιού, πρέπει να διέφυγαν από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς στην Μακεδονική πόλη εντοπίστηκε για τελευταία φορά το στίγμα του κινητών τους τηλεφώνων. 

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr o 6χρόνος έφυγε από την Ελλάδα με πλαστό διαβατήριο και ταξιδεύοντας μέσω Δανίας έφτασε στη Νορβηγία μαζί με τον πατέρα και το θείο του.

Τι ανέφερε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, επιβεβαίωσε το γεγονός, λέγοντας πως ένας άνδρας που δήλωσε δικηγόρος του νορβηγού πατέρα επικοινώνησε με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και δήλωσε ότι το παιδί βρίσκεται ασφαλές στη Νορβηγία.

Ζήτησε μάλιστα να «κατεβάσουν» το amber alert για τον εντοπισμό του 6χρονου, με το Χαμόγελο του Παιδιού να απαντά ότι κάτι τέτοιο γίνεται μόνο μετά από εντολή εισαγγελέα.

Αλληλοκατηγορούνται για την απαγωγή η Ελληνίδα μητέρα και ο Νορβηγός πατέρας

Η υπόθεση δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τις Αρχές, καθώς το ζευγάρι έχει προκαλέσει κι άλλες φορές τη δημοσιότητα τόσο εδώ όσο και στην Νορβηγία, όπου ζούσε για λίγα χρόνια. Οι δυο τους έχουν βρεθεί πολλές φορές και στις δικαστικές αίθουσες με κανέναν από τους δυο, όπως όλα δείχνουν, να μην δίνει καμία απολύτως σημασία στις αποφάσεις.

Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2021 ο πατέρας του 6χρονου Ρίκι Πέντερσεν είχε κατηγορήσει κι εκείνος την πρώην σύζυγο του για αρπαγή του παιδιού τους , τη στιγμή μάλιστα που με απόφαση από τα νορβηγικά δικαστήρια του είχε παραχωρηθεί η επιμέλεια. Όπως την κατηγόρησε, η γυναίκα έφτασε στο σημείο να πλαστογραφήσει την υπογραφή του, προκειμένου να βγάλει διαβατήριο στο παιδί και να το φέρει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του nettavisen.no ο Πέντερσεν ήρθε στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο προκειμένου να ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες ώστε να πάρει πίσω το παιδί του. Στη Νορβηγία, η μητέρα κατηγορείται για απαγωγή και ο γιος τους αναζητείται διεθνώς: «Ανησυχώ πολύ για αυτόν. Αν δεν τον πάρω σπίτι, δεν ξέρω τι να κάνω», ανέφερε στην συνέντευξη του ο Ρίκι Πέντερσεν ο οποίος από το 2018 που χώρισε με την Ελληνίδα σύζυγο του είχε την καθημερινή φροντίδα και ευθύνη του γιου τους.

Την ίδια περίοδο η μητέρα είχε μετακομίσει σε άλλη πόλη της Νορβηγίας το Σόρλαντετ για σπουδές. Παρ όλα αυτά όμως η μεταξύ τους διαμάχη συνεχίστηκε με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2020, η μητέρα σύμφωνα με το δημοσίευμα να μεταφέρει παράνομα το παιδί της στην Ελλάδα.

Όπως την κατηγορεί ο Ρίκι Πέντερσεν η πρώην σύζυγός του για να βγάλει τον γιο της από τη Νορβηγία, κατάφερε να κάνει τη νορβηγική αστυνομία να εκδώσει διαβατήριο στο παιδί της, χωρίς εκείνος να το γνωρίζει. Είχε πλαστογραφήσει την υπογραφή του. Έτσι το διαβατήριο αντί να σταλεί την διεύθυνση που εκείνος είχε ορίσει κατέληξε στα χέρια της.

Ο Ρίκι Πέντερσεν μετά την πράξη αυτής της απαγωγής συνέχισε να την κυνηγάει δικαστικά με αποτέλεσμα το νορβηγικό δικαστήριο να του αναθέσει την αποκλειστική γονική μέριμνα. Με την απόφαση αυτή η αστυνομία είχε ξεκινήσει να αναζητά σε διεθνές επίπεδο το παιδί.

Ο Πέντερσεν προσέφυγε και στο ελληνικό δικαστήριο και ζήτησε να επιστραφεί το παιδί στη Νορβηγία, καθώς η Σύμβαση της Χάγης αναφέρει ότι τέτοιες υποθέσεις πρέπει να επιλυθούν. Για τον λόγο αυτό ταξίδεψε τον Απρίλιο από τη Νορβηγία στην Ελλάδα.

Το ελληνικό δικαστήριο αναγνώρισε ότι το παιδί μεταφέρθηκε παράνομα από τη Νορβηγία, αλλά αποφάσισε ότι δεν πρέπει να επιστραφεί. Το δικαστήριο έκρινε ότι θα ήταν ψυχολογικά επιζήμιο η επιστροφή του αγοριού, καθώς βρισκόταν τότε στην Ελλάδα σχεδόν ένα χρόνο. Στην απόφαση είχε ασκηθεί έφεση από τον Ρίκι Πέτερσεν.