Περίεργα πράγματα συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα! Ενώ η ύφεση μαίνεται, οι καταθέσεις στις τράπεζες αυξάνονται, και μάλιστα κατά 3,5 δισ. ευρώ!

Ads

Το πώς συμβαίνει αυτό είναι βεβαίως απορίας άξιον. Και η έκπληξη μεγαλώνει όταν διαπιστώνεται, από μια πρώτη ανάγνωση των στοιχείων που δημοσιοποίησε η Τράπεζα Ελλάδας για το δίμηνο Ιουνίου -Ιουλίου 2020, ότι από τα 3,4 τα 2,9 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις επιχειρήσεων, και μάλιστα από αυτές τα 700 εκατομμύρια ευρώ είναι προθεσμιακές, άρα δεν πρόκειται για χρήματα που οι επιχειρήσεις τα έχουν άμεση ανάγκη. Ιδού τι ακριβώς ισχύει βάσει των στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

H αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κατά το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου ανήλθε στα 3,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο τμήμα (τα 2,9 δισ. ευρώ) αφορούσε διεύρυνση των καταθέσεων των επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού κλάδου. Από αυτά τα 2,9 δισ. ευρώ οι επιχειρήσεις τοποθέτησαν τα 2,18 δισ. σε καταθέσεις όψεως και τα υπόλοιπα 720 εκατ. σε προθεσμιακούς λογαριασμούς. Αντίθετα, κατά το ίδιο δίμηνο, οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν περιορισμένα, κατά 430 εκατ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα αυτοί οι αριθμοί αποτυπώνουν ανάγλυφα ότι τα κυβερνητικά προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού μέσω επιδοτούμενου τραπεζικού δανεισμού κατέληξαν κατά κανόνα σε λάθος τσέπες.

Ads

Τα διάφορα ΤΕΠΙΧ και τα δάνεια Covid-19 της Αναπτυξιακής Τράπεζας έπρεπε κανονικά να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες των επιχειρήσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, τους προμηθευτές και κυρίως τους εργαζόμενους, καθώς το lockdown στέρησε πόρους από αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις (κυρίως τις μικρομεσαίες).

Από την πρώτη στιγμή καταγγέλθηκε ότι τα χρήματα πάνε σε όσους δεν τα χρειάζονται. Και μάλιστα από εκπροσώπους κορυφαίων θεσμών του επιχειρείν, όπως το ΕΒΕΑ, η ΓΣΕΒΕΕ κ.ά.

Τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας ήλθαν να το επιβεβαιώσουν πανηγυρικά. Αντί να δαπανηθούν άμεσα στις τρέχουσες ανάγκες, έγιναν καταθέσεις, και μάλιστα το 25% από αυτές προθεσμιακές. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για πολύ καιρό.  Άρα δεν καλύπτουν καμιά επείγουσα ανάγκη…

Ιδού πού πήγαν τα λεφτά των κρατικών ενισχύσεων.  Ένα κι ένα κάνει δύο…

Πηγή: avgi.gr