Σε εξέλιξη βρισκονται οι εργασίες του 34ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, μέσα σε κλίμα έντασης και αντιπαραθέσεων. Για «σύστημα που στηρίχθηκε σε δανεικά και πελατειακές σχέσεις» έκανε λόγο ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης,Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος στους συνέδρους, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. «Θερμή» υποδοχή επιφύλαξε το ΠΑΜΕ στον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαικών Συνδικάτων.
Το συνέδριο, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 21 Μαρτίου, αναμένεται να απασχολήσει η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα και οι ανατροπές στα κεκτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών. «Να μην επιτρέψουμε η κρίση του συστήματος να μετατραπεί σε κρίση της μισθωτής εργασίας» επεσήμανε χθες κατά την εναρκτήρια ομιλία του, από το βήμα του 34ου τακτικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, εκπροσώπων κομμάτων, τοπικών αρχών και συνδικαλιστών, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές οδήγησαν την Ε.Ε. στο «χείλος του γκρεμού» και κατέστησαν την Ελλάδα «πειραματόζωο» της «νεοσυντηριτικής πολιτικής ελίτ, που διοικεί την Ευρώπη». Χαρακτήρισε όσα βιώνει ο ελληνικός λαός, «απότοκα» της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης, και της «ασκηθείσας, κυρίως από την απελθούσα κυβέρνηση, δημοσιονομικής πολιτικής», η οποία κατέστησε «ανοχύρωτη» τη χώρα «στις πιέσεις των αγορών και των κερδοσκόπων». Υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι «άδικα, σκληρά, χωρίς κοινωνικό ισοδύναμο».
«Να πληρώσουν για την κρίση, αυτοί που πραγματικά ευθύνονται, οι έχοντες και κατέχοντες, οι μονίμως φοροκλέπτοντες και οι φοροαποφεύγοντες. Η κρατικοδίαιτη και εν πολλοίς επιδοτούμενη επιχειρηματικότητα, η οποία είχε απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού ελλείμματος» τόνισε ο κ. Παναγόπουλος και συνέχισε: «Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί τη φωνή της κοινωνίας και αμέσως να προχωρήσει σε μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή, σε μέτρα που θα καλούνται οι έχοντες και κατέχοντες να πληρώσουν και σε πολιτικές αναπτυξιακές, που θα αλλάξουν εκ βάθρων το παραγωγικό πρότυπο της χώρας».
Ο κ. Παναγόπουλος κάλεσε τους συνέδρους να εκφράσουν «γνήσια και ανυστερόβουλα τους εργαζόμενους», υπογράμμισε την «υπεύθυνη και αγωνιστική δράση των συνδικάτων» απέναντι «στην κάθε λογής βία, ετσιθελισμό και κρατική καταστολή» κατά την περίοδο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και αφιέρωσε το συνέδριο «στους ανθρώπους της εργασίας, του μόχθου και στα κινήματα», με αφορμή τα 100 χρόνια από την εξέγερση του Κιλελέρ.
Παπανδρέου: «Ένα βήμα από την αδυναμία δανεισμού» η Ελλάδα
Ένα βήμα από την αδυναμία δανεισμού βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση έλαβε δύσκολες αποφάσεις, αλλά τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα συμβάλουν ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να πληρώνουμε τοκογλυφικούς τόκους για δεκατιές που θα βυθίσουν τη χώρα σε ύφεση διαρκείας».
«Είμαστε σε πόλεμο… είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε», τόνισε.
Σαμαράς: Χρεοκόπησε ένα σύστημα που βασίστηκε στις πελατειακές σχέσεις
Για χρεοκοπία ενός ολόκληρου «μοντέλου οικονομικής διαχείρισης το οποίο στηρίχθηκε σε αναδιανομή δανεικών και στις πελατειακές σχέσεις» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, από το βήμα του συνεδρίου της ΓΣΣΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι η πολιτική που ακολουθεί στην οικονομία «αφαιρεί εισόδημα από τους πολίτες και διαιρεί την κοινωνία».
«Το μοντέλο που τώρα χρεοκόπησε δεν προέκυψε μόνο του. Κάποιοι το δημιούργησαν, κάποιοι το ανέχθηκαν, κάποιοι το διαχειρίστηκαν και κάποιοι το στήριξαν. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου έχουν ευθύνες για το στρεβλό μοντέλο, που εδώ και δεκαετίες επιβλήθηκε και σήμερα χρεοκόπησε. Το κόμμα μου ευθύνεται γιατί δεν το άλλαξε, όπως υποσχέθηκε. Γιατί δεν τόλμησε να το αλλάξει όταν είχε την ευκαιρία. Γιατί υπέκυψε στον πειρασμό του διαχειριστικού “κυβερνητισμού”. Σε αυτό αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, αφήνοντας αιχμές για τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι η ΝΔ είναι «συνυπεύθυνη κι όχι αποκλειστικά υπεύθυνη» για αυτή την κατάσταση,
Αναφερόμενος, στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να «πνιγεί η οικονομία προκειμένου να εξυγιανθεί το δημοσιο χρέος» και επανέλαβε ότι « κόκκινη γραμμή για τη ΝΔ είναι το εισόδημα των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να πληρώσουν αυτοί την κρίση».
Σπ. Παπασπύρος: «Το πιο ακραίο διεθνές όργανο για αντιλαϊκές πολιτικές» το ΔΝΤ
Κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος χαρακτήρισε το ΔΝΤ ως «το πιο ακραίο διεθνές όργανο για αντιλαϊκές πολιτικές».
«Στην περίπτωση, που έρθουμε προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το πιο ακραίο διεθνές όργανο για αντιλαϊκές πολιτικές, θα είναι μείζον ζήτημα και για το δημόσιο και για τον ιδιωτικό τομέα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, γιατί ο αγώνας μας είναι αυτός που μπορεί να βάλει φρένο σε αυτή την πτώση και σε αυτή την αφαίρεση δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο κ. Παπασπύρος.
Ένταση μετά από παρέμβαση του ΠΑΜΕ
Ένταση επικράτησε στην αίθουσα του συνεδρίου όταν συνδικαλιστές προσκείμενοι στο ΠΑΜΕ, προσπάθησαν να αποτρέψουν τον γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, να ανέβει στο βήμα και να απευθύνει ομιλία.
Μέλη του ΠΑΜΕ διαμαρτυρήθηκαν, φώναξαν συνθήματα, όπως «έξω οι πουλημένοι», και όταν κινήθηκαν προς το μέρος του γραμματέα έγιναν μικροσυμπλοκές με άλλους συνέδρους.
Ύστερα από λίγη ώρα τα μέλη του ΠΑΜΕ αποχώρησαν από την αίθουσα και ο γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων συνέχισε την ομιλία του, δηλώνοντας πάντα στην Ελλάδα περιμένη ‘θερμή υποδοχή”.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος είπε ότι ήταν μια διαμαρτυρία και κατήγγειλε τις διαδικασίες ανάδειξης των αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Την ίδια στιγμή η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε προκλητική τη διεξαγωγή του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ εν μέσω κρίσης, στη Χαλκιδική, στο ξενοδοχείο «Αθως Παλλάς».
Ερωτηθείσα δε για την εκπροσώπηση του ΚΚΕ στο Συνέδριο, η κ. Παπαρήγα απάντησε: «Εμείς θέλουμε να συμβολίσουμε και να σηματοδοτήσουμε κάτι. Σηματοδοτούμε τη δυσαρέσκειά μας και την αντίθεση με την πολιτική μιας ηγεσίας, που ανεξάρτητα ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση, έχει σοβαρές ευθύνες εδώ και 20 χρόνια για ό,τι συμβαίνει μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Για ελλιπή αντίσταση ή για αντίσταση της πλάκας και εκ των υστέρων σε συγκεκριμένα μέτρα». «Θα ξεχάσουμε τις συμβάσεις των 77 λεπτών αύξηση την ημέρα που υπέγραψε η ΓΣΕΕ, όταν δεν υπήρχε κρίση; Τη συμφωνία με τον ΣΕΒ σε συνθήκες κρίσης, στα 8 σημεία; Είναι δυνατόν να υπάρχει συμφωνία με τον ΣΕΒ σε ζητήματα γραμμής του συνδικαλιστικού κινήματος;», παρατήρηστ η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.
Το 80% των εργαζομένων κατά των κυβερνητικών μέτρων
Χθες κηρύχθηκε η επίσημη έναρξη για το 34ο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) στη μακρινή από τις κινητοποιήσεις και τις εξελίξεις Χαλκιδική, την ίδια ώρα που η εφημερίδα Αυγή δημοσίευε άρθρο για έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας από εταιρεία δημοσκοπήσεων, η οποία δείχνει την κάθετη αντίθεση ποσοστού μεγαλύτερου του 80% των εργαζομένων στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.
Η έρευνα, η οποία χωρίζεται σε ποιοτικό και ποσοτικό επίπεδο, αποδεικνύει την καθολική αποδοκιμασία των εργαζόμενων στα νέα κυβερνητικά μέτρα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει ότι σε αυτό θα πρέπει αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε ακριβώς μετά την ανακοίνωση των μέτρων.
Η έρευνα καταγράφει τη χαμηλή συνδικαλιστική πυκνότητα στον ιδιωτικό τομέα καθώς και έντονη κινητικότητα μεταξύ των πρωτοβάθμιων σωματείων, τα οποία κινητοποιούνται κατά βάση σε αντιπαράθεση με την ηγεσία των συνδικάτων, επισημαίνει το δημοσίευμα της Αυγής.
Περσινή έρευνα για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, περίπου την ίδια εποχή και από την ίδια εταιρεία, κατέγραφε τα επίπεδα συνδικαλισμού να βρίσκονται στο 28% ενώ φέτος το ποσοστό έχει ανέβει στο 32% – μια αύξηση όμως που αφορά σχεδόν αποκλειστικά τη διεύρυνση των πρωτοβάθμιων σωματείων τα οποία σήμερα υπολογίζονται γύρω στα 100, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των πιέσεων από τους εργαζόμενους προς τη ΓΣΕΕ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενώ για πρώτη φορά εκδηλώνεται επιδοκιμασία για μορφές αντίδρασης οι οποίες στο παρελθόν προκαλούσαν αποδοκιμασία (π.χ. καταλήψεις κρατικών κτιρίων και εργασιακών χώρων). Ποσοστό μεγαλύτερο του 70% εκδηλώνει τη διάθεση να συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις για τη διατήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων του 13ου και 14ου μισθού καθώς και για τη διασφάλιση των συντάξεων, αναφέρει το άρθρο της Αυγής, χωρίς όμως να είναι αμελητέα η απροθυμία των εργαζομένων να συμμετάσχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, αφού κάτι τέτοιο θα έχει άμεσες και σημαντικές συνέπειες στο εισόδημά τους.
«Νόθοι» αντιπρόσωποι
Μία έδρα μόνο υπάρχει στην πραγματικότητα ελεύθερη για κάλυψη, κατά τις διαδικασίες του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, αφού, όπως αναφέρει η Αυγή, το “κλειστό” κύκλωμα της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης κρατάει την αναπαραγωγή των ίδιων συσχετισμών την τελευταία 15ετία, με αποτέλεσμα τα 46 μέλη της διοίκησης που θα επανεκλεγούν να είναι γνωστά σε όλους.
Στις 45 έδρες της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η ΠΑΣΚΕ διαθέτει 21, η ΔΑΚΕ 12, το ΠΑΜΕ 9 και η Αυτόνομη Παρέμβαση 3. Σύμφωνα με την Αυτόνομη Παρέμβαση, μια πρώτη δειγματοληπτική εξέταση δείχνει ότι πάνω από 20 σύνεδροι οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής, συμμετέχουν ως πλασματικοί αντιπρόσωποι.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >