Αγωγή κατά του υπαλλήλου του ΟΣΕ Εμμανουήλ Παναγιώτου κατέθεσε στο πολυμελές πρωτοδικείο Αθηνών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλια. Τον κατηγορεί για αναληθή και συκοφαντική κατάθεση ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens.
Ο μάρτυρας που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή χθες, είχε αναφέρει αφενός πολλές εγγραφές του ονόματος του κ. Ρόβλια, τότε γενικού γραμματέα Επικοινωνιών στο ημερολόγιο του φυγόδικου Μιχάλη Χριστοφοράκου, και αφετέρου ότι διεμήνυσε δήθεν στον τότε δευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Κώστα Γιαννακό το ενδιαφέρον του υπουργού για την υπογραφή της σύμβασης.
O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο μάρτυρας δολίως ενέπλεξε το όνομά του και τον κατηγόρησε ότι δήθεν ασκούσε πιέσεις προς τον τότε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Κώστα Γιαννακό, υπέρ των συμφερόντων της Siemens.
O Ντίνος Ρόβλιας διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών από τον Μάιο του 2000 έως τον Φεβρουάριο του 2002, περίοδο που -όπως υποστηρίζει- δεν θα μπορούσε να έχει καμία ανάμιξη με την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στον ΟΣΕ και την εταιρεία, για το έργο του Προαστιακού. Με την αγωγή ζητά χρηματική αποζημίωση 500.000 ευρώ, την οποία και θα διαθέσει, όπως είπε, υπέρ του Κέντρου «Ορίζοντες Καρσίτυσας» που φιλοξενεί παιδιά με αναπηρία.
Με δήλωσή του αργά το απόγευμα ο κ. Παναγιώτου επισημαίνει ότι τα όσα ο ίδιος ανέφερε στην επιτροπή αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρόν», το οποίο και γνωστοποίησε στην επιτροπή και θα μπορούσε να το διαψεύσει ο κ. Ρόβλιας και σήμερα.
«Το σκάνδαλο του ΟΣΕ είναι 47 φορές το σκάνδαλο Κοσκωτά»
Σήμερα εξετάσθηκε ο αρχιμηχανικός του ΟΣΕ, πρώην στέλεχος της ΔΑΚΕ και αιρετό μέλος του Δ.Σ. του ΟΣΕ Δημήτρης Καραπάνος, που έκανε λόγο για «διαχρονική και σκανδαλώδη» εμπλοκή της Siemens στις συμβάσεις που ξεκίνησαν να υπογράφονται από το 1997 για το τροχαίο υλικό με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και έφθασαν σε τμήματα του Προαστιακού τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης ΝΔ. Κατά τον ίδιο, όπως κατέθεσε σήμερα, «το σκάνδαλο του ΟΣΕ είναι 47 φορές το σκάνδαλο Κοσκωτά».
Για το τρίτο τμήμα του προαστιακού επί υπουργίας Χρήστου Βερελή, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι το έργο δημοπρατήθηκε και κατακυρώθηκε με αδιαφανείς και επιλήψιμες διαδικασίες, με αποτέλεσμα από τα 26 εργολαβικά σχήματα που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον, να προσέλθει τελικά στο διαγωνισμό μόνον έναν.
Το έργο μετά από περιπέτειες στο Ελεγκτικό Συνέδριο υπεγράφη τελικά από ΝΔ και υπουργίας Μιχάλη Λιάπη, ενώ είχε καταγγελθεί επανειλημμένα από τη ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Και για τις δύο αυτές προμήθειες, όπως σημείωσε κατά την εξέτασή του, ο κ. Καραπάνος κατέθεσε μηνυτήριες αναφορές, οι οποίες κατέληξαν στο αρχείο και ο ίδιος διεγράφη από το κόμμα του.
Ερωτηθείς ο μάρτυρας για πολιτικούς που παρανόμησαν, δήλωσε αρχικά φόβο «γιατί έχει απειληθεί» όπως είπε, χωρίς να απαντήσει τι είδους απειλές είχε δεχτεί και από ποιους. «Κάποιοι θα ήθελαν σήμερα να είμαι πεθαμένος», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση αν έχει στοιχεία για χρηματισμό πολιτικών απάντησε: «Δυστυχώς, ο χρηματισμός είναι μία πράξη που γίνεται σκοτεινά, δεν έχει αυτόπτες μάρτυρες. Μπορεί όμως κανείς να συμπεράνει, όταν βλέπει πράξεις, στις οποίες δύο πράγματα θα συμβαίνουν: Ή είναι τελείως ανίκανος, βλάκας, ηλίθιος κάποιος, ή αλλιώς πρέπει να υπάρχει το στοιχείο της ιδιοτέλειας. Στοιχεία ιδιοτέλειας για μένα υπάρχουν πολλά».
Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι αν και το σκάνδαλο Siemens ξέσπασε στη Γερμανία το Νοέμβριο ’06, ο ίδιος από το Μάιο της ίδιας χρονιάς τέσσερις φορές επέστησε την προσοχή στους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινό και Γιώργο Σανιδά, ότι «υπάρχει βεβαία εμπλοκή πολιτικών προσώπων με κίνδυνο σύντομης παραγραφής, αλλά δεν έπραξαν τίποτε», όπως είπε.
Ταυτόχρονα έκανε λόγο για «περίεργο εναγκαλισμό του κ. Λιάπη με τον δ.σ. που είχε ορίσει το ΠΑΣΟΚ, τον κ. Κ.Γιαννακό», υπογραμμίζοντας ότι τον ήθελαν «οικονομικά συμφέροντα, ενώ την ίδια ώρα ο κ. Λιάπης διακήρυσσε ότι μακάρι να κλωνοποιούσα τον Γιαννακό και να είχα από έναν σε κάθε ΔΕΚΟ του υπουργείου».
Επείγουσα επιστολή στον υπουργό Οικονομικών
Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης, απέστειλε επείγουσα επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, για συνδρομή της Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στον προσδιορισμό του ύψους των ζημιών που υπέστη ο ΟΤΕ από τις παράνομες και αξιόποινες ενέργειες στελεχών της Siemens, τόσο από την εφαρμογή της προγραμματικής σύμβασης 8002/97 όσο και από κάθε άλλη προμήθεια, τόσο κατά την περίοδο που αυτός ήταν κρατικός όσο και όταν έγινε πολυμετοχική εταιρεία.
Ο ίδιος επικαλείται αναφορές και ομολογίες κατηγορουμένων και μαρτύρων στη γερμανική και ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, από τις οποίες προκύπτει ότι η Siemens επιβάρυνε το τίμημα των υλικών και υπηρεσιών σε ποσοστό τουλάχιστον 10%, ήτοι 8% που δόθηκαν για χρηματισμό υπηρεσιακών παραγόντων και 2% πολιτικών πρόσωπων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >