Φωτιά στις Μυκήνες κατέκαψε το μνημειακό περιβάλλον του Αρχαιολογικού Χώρου, έναν από τους σημαντικότερους παγκοσμίως, ο οποίος συνδέεται άμεσα με τα ομηρικά έπη. Αν και είναι νωρίς για απολογισμούς σε ό,τι αφορά σε ζημιές στα ίδια τα μνημεία, το βέβαιο είναι πως, όπως τεκμηριώνει και το οπτικό υλικό, το περιβάλλον τους υπέστη μεγάλη καταστροφή. Να σημειωθεί, ότι το μνημειακό περιβάλλον συνοδεύει τους χαρακτηρισμούς και το πλαίσιο προστασίας των μνημείων, ως αναπόσπαστου τμήματός τους, συνεπώς, η οποιαδήποτε καταστροφή του συνιστά, σύμφωνα με την εθνική και διεθνή νομοθεσία, αρχαιολογική απώλεια. 

Ads

Όπως επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διοικητής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Θανάσης Κολυβήρας, «η φωτιά πέρασε σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου και έκαψε ξερά χόρτα, χωρίς να απειλήσει το Μουσείο». 

Αν και ξεκίνησε περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά, ωστόσο, η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα. Ειδικότερα, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε αρχικά απέναντι από τον Τάφο του Αγαμέμνωνα κατευθυνόμενη σε παρακείμενη ρεματιά, με τον άνεμο να την σπρώχνει προς Προσύμνη. Όμως στη συνέχεια εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα. 

Ο πρώτος απολογισμός από το υπουργείο Πολιτισμού

Ads

Σε έναν πρώτο απολογισμό το υπουργείο Πολιτισμού επιβεβαιώνει ότι η φωτιά έπληξε τον Αρχαιολογικό Χώρο, υποστηρίζοντας ότι «η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες», σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει, «όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου».

Σύμφωνα με το υπουργείο οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι:

  • Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου 
  • Οι Βόρειες Αποθήκες
  • Η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου
  • Η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης
  • Η ΝΔ Συνοικία
  • Η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

«Όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατασβηστεί το μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των όμορων λόφων Προφήτη Ηλία και Σάρας και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα προβεί σε ακριβή εκτίμηση των συνεπειών της σημερινής πυρκαγιάς.

»Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.».

Προσθέτει ότι λειτουργούν τα συστήματα ασφαλείας, ο ηλεκτροφωτισμός και η υδροδότηση σε όλη την έκσταση του αρχαιολογικού χώρου.

Σημειώνει επίσης ότι ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Μυκηνών θα φυλάσσονται με μέριμνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και με τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί περίπτωση αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.

Ραγκούσης: Τέτοια καταστροφή σε χαμηλή βλάστηση;

Με δήλωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, τονίζει ότι το γεγονός αυτό «προκαλεί βαθύτατη θλίψη και ανησυχία σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

Και προσθέτει: «Ταυτόχρονα όμως προκαλεί και σοβαρότατα ερωτήματα το γεγονός ότι υπήρξε τέτοιας έκτασης καταστροφή, δεδομένου ότι πρόκειται κυρίως για μια αγροτοδασική περιοχή με χαμηλή βλάστηση.

Ερωτήματα τα οποία γίνονται ακόμη πιο έντονα μετά την ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος με μήνυμα στο Twitter, στις 18.20, ότι υπήρξε μεν ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά κάποιες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς».

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

«Σιωπή» στα ΜΜΕ, οργή στα Social Media

Οι εικόνες αλλά και η «σιωπή» στα περισσότερα ΜΜΕ για την καταστροφή έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και στα social media, με τη φωτιά να γίνεται νούμερο ένα θέμα στο Twitter: