Ακατάλληλο για την αποτροπή ροών κρίθηκε το λεγόμενο πλωτό φράγμα Στεφανή για τους πρόσφυγες που είχε πολυδιαφημίσει η κυβέρνηση ΝΔ και το οποίο κόστισε 500.000 ευρώ. Η κυβέρνηση τώρα αναζητά τρόπους να το αξιοποιήσει αφού αναφορικά με την παρεμπόδιση των προσφύγων να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια κρίνεται άχρηστο.

Ads

Όταν είχε ανακοινωθεί το σχέδιο για το πλωτό φράγμα είχαν ξεσπάσει σφοδρές αντιδράσεις, τόσο σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αλλά υπήρξαν και φωνές που εξ’ αρχής είχαν προειδοποιήσει ότι δεν θα είναι αποτελεσματικό. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση τότε ισχυριζόταν ότι το πλωτό φράγμα θα αποτελούσε ισχυρό μήνυμα την πολιτική μείωσης των ροών, ενώ οι επικριτές του έκαναν λόγο για επικοινωνιακό τρικ. 

Αντιδράσεις υπήρξαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Εξάλλου, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον απαντώντας τον περασμένο Μάιο σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, σημείωνε ότι το εν λόγω φράγμα θα συνιστούσε πραγματικό και άμεσα κίνδυνο, όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά και για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες. 

Σήμερα, η εφημερίδα «Καθημερινή» αποκαλύπτει ότι το περιβόητο φράγμα μάλλον θα καταλήξει να χρησιμοποιείται σε ασκήσεις αντιρρύπανσης.

Ads

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ το φράγμα επρόκειτο να παραληφθεί από το υπουργείο Άμυνας μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Άμυνας με έγγραφό τους προς το υπουργείο Ναυτιλίας προετοίμασαν το έδαφος για την παραλαβή του από το Λιμενικό, το οποίο όμως δεν εμφανίστηκε πρόθυμο να εντάξει το πλωτό φράγμα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους.

Τονίζεται μάλιστα ότι εκτός από τον κίνδυνο πρόκλησης ναυαγίων η τοποθέτησή του στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας θα εξυπηρετούσε τους διακινητές οι οποίοι θα κατηύθυναν τις λέμβους πάνω στο πλωτό φράγμα υποχρεώνοντας το Λιμενικό να περισυλλέξει τους μετανάστες. Το εναλλακτικό σχέδιο του Λιμενικού λοιπόν, είναι να αξιοποιηθεί σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις επί θεμάτων αντιρρύπανσης.