Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα τεχνική ταυτοποίησης εγκληματιών και θυμάτων χάρη στην ανάλυση των ξεχωριστών ιχνών που αφήνουν τα μικρόβια στα χέρια κάθε ανθρώπου. Η ομάδα των επιστημόνων υπό τον Noah Fierer, του τμήματος οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, δημοσίευσε την ανακάλυψή του στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Ads

Η νέα μέθοδος ταυτοποίησης στηρίζεται το γεγονός ότι οι άνθρωποι, όταν αγγίζουν μια επιφάνεια εκτός από τα δαχτυλικά αποτυπώματά τους αφήνουν και ένα ιδιαίτερο ίχνος από τα μικρόβια και τους άλλους μικροοργανισμούς με τους οποίους ο καθένας μας συμβιώνει από τη γέννησή του.

Έτσι, οι ερευνητές πέτυχαν να χαρτογραφήσουν μια γενετική βακτηριακή «υπογραφή» από το μικροβιακό DNA, η οποία είναι μοναδική για κάθε άνθρωπο και η οποία παραμένει αναλλοίωτη όλο το 24ωρο, παρά τις όποιες μεταβολές της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της ηλιακής ακτινοβολίας κλπ. Όλοι οι άνθρωποι είναι φορείς δισεκατομμυρίων μικροβίων (συνήθως αβλαβών και μερικές φορές ωφέλιμων), πάνω και μέσα στον οργανισμό. Οι «αποικίες» αυτές είναι ιδιαίτερες για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, ενώ διαφέρουν και ανάλογα με την περιοχή του σώματος του ίδιου ανθρώπου.

«Ο καθένας μας αφήνει πίσω του ένα ξεχωριστό ίχνος βακτηρίων, καθώς ζούμε την καθημερινή μας ζωή» εξηγεί ο καθηγητής Fierer, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν και η εργασία του ιδίου και της ομάδας του βρίσκεται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, τελικά θα αποτελέσει μια πολύτιμη συμπληρωματική τεχνική στο έργο των εγκληματολόγων και ιατροδικαστών.

Ads

Ο Fierer και οι συνεργάτες του πειραματίστηκαν με τα μικροβιακά ίχνη που αφήνουν τα δάχτυλα στα πληκτρολόγια και στα ποντίκια των υπολογιστών και πέτυχαν να αποδείξουν ότι το βακτηριακό DNA που συνέλεξαν, ταίριαζε καλύτερα με το μικροβιακό DNA από τα ίδια τα χέρια των κατόχων των υπολογιστών, σε σχέση με τα χέρια οποιουδήποτε άλλου ατόμου. Μέχρι στιγμής, η νέα τεχνική έχει αποδειχτεί ακριβής σε ποσοστό 70% – 90%.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε στο παρελθόν ανακαλύψει ότι ένας άνθρωπος κατά μέσο όρο έχει 150 είδη βακτηρίων πάνω στα χέρια του και ότι δύο άνθρωποι έχουν κοινά περίπου το 13% αυτών των βακτηριακών ειδών. Ήδη πολλές επιστημονικές ομάδες στον κόσμο ασχολούνται με την ανάγνωσης του DNA όλων των μικροβίων του ανθρωπίνου οργανισμού (η αλλιώς μικροβιώματος).