«Η επιδημία σιγοβράζει», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε πως δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την έξαρση των κρουσμάτων, εστιάζοντας στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης των πολιτών. 

Ads

Στην σημερινή ενημέρωση συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ωστόσο απουσίαζε ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο αντικατέστησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Η έξαρση των κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έδειχνε ότι θα οδηγούσε σε πάνω από 400 κρούσματα την ημέρα, όμως αυτό φαίνεται ότι έχει περιοριστεί», τόνισε το μέλος της επιτροπής των επιδημιολόγων, συμπληρώνοντας ότι «η επιδημία πάντως εξακολουθεί να δείχνει σημεία αυξητικής τάσης, με απλά λόγια η επιδημία εξακολουθεί να σιγοβράζει».

Ο κ. Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στον αριθμό των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, που κινήθηκαν κάτω των 200, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ξεγελάει τον κόσμο το γεγονός πως φαίνεται μία ανάσχεση στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού, ζητώντας από όλους επαγρύπνηση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως εκτίμησε ότι ο δείκτης R (δείκτης διασποράς) είναι περίπου κάτω από 1, ενώ σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Υγείας ο εν λόγω δείκτης είχε φτάσει το τελευταίο διάστημα μέχρι και το 1,75. 

Υποστήριξε μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση για την διασπορά του ιού στην κοινότητα, ότι αυτή είναι χαμηλότερη από αυτή που είχαμε Απρίλιο-Μάιο. Ωστόσο, είναι δυσκολότερη η εκτίμηση της κατάστασης στον παρόντα χρόνο και αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό μόνο με διενέργεια τεστ αντισωμάτων και επιδημιολογικές μελέτες. Στην πρώτη φάση εκτιμούσαμε ότι θα είχαμε 10.000 με 20.000 κρούσματα. Σήμερα εκτιμούμε, είπε, ότι ειναι λιγότερα.

Ads

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ισχυρίστηκε πως από τα στοιχεία προκύπτει ότι «δεν συνετέλεσε το άνοιγμα του τουρισμού στην αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα». «Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με πολύ μεγάλη προσοχή και όπου είδαμε ότι υπήρχε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο κλείσαμε ξανά τα σύνορα, όπως έγινε και στα σύνορά μας στον βορρά», είπε και πρόσθεσε: «Από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 23 Αυγούστου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 360.206 έλεγχοι σε σύνολο 2.931.614 εισερχομένων. Όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, από την 1η Ιουλίου, είναι 723».

Επαναλαμβάνοντας το ζήτημα της ατομικής ευθύνης τόνισε πως «δεν εφησυχάζουμε ούτε μια στιγμή, καθώς πρόκειται για έναν μαραθώνιο» και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων προστασίας. Υποστήριξε ακόμη πως η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και η Ελλάδα δεν μπορούσε να μείνει αλώβητη, αν και όπως είπε «είμαστε ακόμα σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο» και «δεν είμαστε στο δεύτερο κύμα της επιδημίας». Απαντώντας στην κριτική για έλλειψη σχεδίου και παλινωδίες, δήλωσε πως όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα στοιχεία και τα πραγματικά δεδομένα που συγκεντρώνονται. Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο για δεύτερο γενικό lockdown, κάτι που σημειώθηκε και από τον Γκίκα Μαγιορκίνη.

«Προκειμένου να σταματήσουμε την εξάπλωση της πανδημίας παρακολουθούμε την εικόνα της κάθε περιοχής και αντιδρούμε σε κάθε διαφοροποίηση των δεδομένων. Για παράδειγμα οι περιφερειακές ενότητες Χανίων, Χαλκιδικής, η Πάρος, η Αντίπαρος και η Μύκονος έχουν τεθεί λόγω της επιδημιολογικής τους εικόνας σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. Στον Πόρο και τον Αμπελώνα Λάρισας, η επιδημιολογική εικόνα έχει βελτιωθεί με αποτέλεσμα να μην τελούν πλέον σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, αλλά να είναι σε κατάσταση επιδημιολογικής παρατήρησης», είπε. 

Πάντως ο κ. Μαγιορκίνης, σε αντίθεση με τον Νίκο Χαρδαλιά, αναφέρθηκε σε δεύτερο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «το δεύτερο κύμα είναι ηπιότερο του αναμενομενου με εκτεταμένη διασπορά στις νεότερες ηλικίες». «Η επιδημία στις νεαρότερες ηλικίες δεν είναι “κλειστή” και μπορεί να δώσει επιδημίες στις μεγάλες ηλικίες», είπε ο καθηγητής και έδωσε έμφαση, εκτος από την τήρηση των μέτρων, στους στοχευμένους εργαστηριακούς ελέγχους ώστε να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης του ιού.