Υπερτιμημένο και πολύπλοκο χαρακτήρισαν το σύστημα C4I οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που ενεπλάκησαν σταδιακά από το 2002 ως το 2008 στον έλεγχο και στην παραλαβή του συστήματος ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων C4I. Όπως ανέφεραν ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens, η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και SAIC το 2003 αλλιώς αποφασίστηκε και συμφωνήθηκε και τελικά κατέληξε να παραληφθεί μερικώς.

Ads

Οι εν αποστρατεία ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας Βασίλης Κωνσταντινίδης, Σωτήρης Τσενές και Νίκος Σουπιώνης σημείωσαν ότι το σύστημα παραλήφθηκε, όπως παραλήφθηκε, χωρίς να έχει σχέση με την αρχική συμφωνία και στο ίδιο υψηλό τίμημα (255 εκ. ευρώ) χωρίς να έχει επιτευχθεί η διαλειτουργικότητα που ήταν το ζητούμενο.

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης, που ήταν χρονολογικά ο πρώτος Διευθυντής Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρθηκε σε όλο το ιστορικό από το 2002 ως την υπογραφή της συμφωνίας με τη SAIC την άνοιξη του 2003. Ο ίδιος, ο οποίος μετείχε στην επιτροπή διαπραγμάτευσης για την τελική τιμή, είπε ότι συνηγόρησε στο να μην γίνει την 1η Οκτωβρίου 2004 η γενική δοκιμή του συστήματος, δεδομένου ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί, με ευθύνη της αναδόχου εταιρείας, τα τριάντα υποσυστήματα προκειμένου να δοκιμαστεί η διαλειτουργικότητα του συστήματος. Ο ίδιος αποστρατεύθηκε τρεις ημέρες αργότερα, στις 4 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Τσενές, ως πρώτος πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου και παραλαβής υπογράμμισε ότι η ανάδοχος εταιρεία έπρεπε να παραδώσει το συμφωνηθέν έργο «με το κλειδί στο χέρι» ως το Μάιο του 2004. «Το θέμα το οποίο δεν έχω αντιληφθεί, είναι πώς αποφασίστηκε η προμήθεια ενός τέτοιου περίπλοκου συστήματος, χωρίς να έχει δοκιμαστεί στην πράξη σε άλλες παρόμοιες περιστάσεις, ώστε να διαπιστωθεί, αν μπορούσε να υλοποιηθεί στο χρονικό διάστημα που προέβλεπε η σύμβαση», πρόσθεσε.

Ads

Όπως αποκάλυψε, όταν επισκέφθηκε την SAIC στις εγκαταστάσεις της στην Αμερική και ζήτησε να του υποδειχθεί τι παράγει η εταιρεία, διαπίστωσε ότι τα όσα θα έφερναν στην Ελλάδα με βάση τη σύμβαση δεν ήταν δικής τους κατασκευής, αλλά άλλων υποπρομηθευτών μεταξύ των οποίων σημαίνοντα ρόλο είχε η Siemens.

Ήδη το Φεβρουάριο του 2004, είπε ο κ. Τσενές, απορρίφθηκε το σύστημα μετά την τρίτη δοκιμασία, ενημερώθηκε ο υπουργός Αμύνης Σπήλιος Σπηλιωτόπουλός που έδωσε εντολή να επαναληφθεί η δοκιμασία, κάτι που έγινε τον Απρίλιο χωρίς επιτυχία.

Ο μάρτυρας είπε ότι η ευθύνη ήταν σαφώς της αναδόχου, «αλλά και το Δημόσιο δεν ήταν προετοιμασμένο, αφού δεν ήταν διαθέσιμες οι εγκαταστάσεις». Προ του δεδομένου των αγώνων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης συμφώνησε στην υπογραφή ενός μνημονίου για τη σταδιακή παραλαβή κατά χρήση διαφόρων υποσυστημάτων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τους ολυμπιακούς αγώνες.

Αποτιμώντας μετά τους ολυμπιακούς αγώνες το έργο ασφάλειας ανέφερε ότι τα επτά υποσυστήματα του λογισμικού κάλυπταν από 5-20% τις ανάγκες, τα έργα στα λιμάνια το 30-40%, ενώ το σύστημα επικοινωνιών ΤΕΤΡΑ το 75%.

Εκτός αυτού οι κάμερες παρακολούθησης είχαν τοποθετηθεί με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που προβλεπόταν στη σύμβαση, με αποτέλεσμα να απαιτείται μία νέα τροποποιημένη σύμβαση. Ο ίδιος το εισηγήθηκε στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, αλλά πριν συνταχθεί η νέα -πέμπτη- τροποιητική, ο κ. Τσενές αποστρατεύθηκε τον Ιούνιο του 2006.

Ο κ. Τσενές πρόσθεσε ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης επιχείρησε αρχές του 2005 να εντάξει στα έργα του C4Ι ένα έργο του ΟΣΕ, αλλά τελικώς δεν επιτεύχθηκε.

Ο διάδοχος του κ. Τσενέ, Νίκος Σουπιώνης είπε στην επιτροπή ότι η νέα σύμβαση εγκρίθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αλλά και το Ελεγκτικό Συμβούλιο, με κύριο σκοπό να καταστεί δυνατό να παραληφθούν τα υποσυστήματα ξεχωριστά.

Ο υποστράτηγος ε.α. Νίκος Σουπιώνης μετείχε στην επιτροπή παραλαβής του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου το Νοέμβριο του 2008 κρίνοντας ως άνευ σημασίας τις ελλείψεις που συνεχίζουν να καταγράφονται. Σημείωσε πάντως ότι το έργο δεν έχει τυπικά παραληφθεί, αφού δεν έχουν υπογράψει, ούτε ο πρώην αρμόδιος Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ούτε ο σημερινός υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας.

Στο μεταξύ, κατέφθασαν σήμερα στη γραμματεία της εξεταστικής επιτροπής η πλήρης πειθαρχική και ποινική δικογραφία κατά του ανακριτού Νίκου Ζαγοριανού, καθώς και το βιβλίο εισόδων- εξόδων στα γραφεία της Siemens.