Την εκτίμηση πως “η πλειοψηφία των πολιτών θέλει να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά φαίνεται πως δεν επιλέγει ως εκφραστή της πολιτικής αλλαγής τον κ. Τσίπρα” εκφράζει η Χαριλάου Τρικούπη με φόντο τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σπεύδει αρχικά να υπενθυμίσει πως “270.000 φίλοι και μέλη δήλωσαν παρόντες στην εκλογή προέδρου τον Δεκέμβριο και 180.000 μέλη ψήφισαν για το όνομα της παράταξης, τους αντιπροσώπους στο συνέδριο, τις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις”.

Παράλληλα, σημειώνει ότι “σέβεται τις εσωτερικές διαδικασίες όλων των κομμάτων”, ενώ υποστηρίζει πως “όλοι υιοθετούν τις ανοιχτές και συμμετοχικές διαδικασίες, που πρώτο εφάρμοσε εδω και δυο δεκαετίες”.

“Είμαστε βέβαιοι ότι η πλειοψηφία των πολιτών θέλει να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά φαίνεται πως δεν επιλέγει ως εκφραστή της πολιτικής αλλαγής τον Κ. Τσίπρα, όπως φάνηκε εχθές” συνεχίζει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και καταλήγει: “Μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, αγωνίζεται για να ανατραπεί το σημερινό πολιτικό σκηνικό”.

Ads

Έμπειροι αναλυτές σημειώνουν πως η Χαριλάου Τρικούπη δείχνει πλέον ξεκάθαρα να επιχειρεί να πάρει τον ρόλο του “βασικού εκφραστή” για πολιτική αλλαγή απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για να το καταφέρει αυτό φαίνεται να μπαίνει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο την προτίμηση του προοδευτικού ακροατηρίου.

Την ίδια στιγμή όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαβλέπουν δυσανάλογο -αλλά και αναίτιο σε κάποιες περιπτώσεις- ύψωμα των τόνων απέναντι στην Κουμουνδούρου.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα θεωρούν την πρόσφατη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο το μπέρδεμα που προέκυψε με τη δήλωση Μουζέλη αναφορικά με την επίσκεψη του Προξένου της Ελλάδας στην Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα. Στην ανακοίνωση της η Χαριλάου Τρικούπη έκανε λόγο “μυθιστορηματική επινόηση” και υπογράμμιζε ”δείχνει ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο” για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, καταλόγιζε στον Αλέξη Τσίπρα “πολιτική καπηλεία και εργαλειοποίηση της μνήμης του Ανδρέα Παπανδρέου”.

Είναι η αλήθεια πάντως πως οι συχνές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ (αλλά και η απόπειρα “σύνδεσης” μεταξύ των δυο όπως αυτή που έκανε προ ολίγων ημερών από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης) προκαλούν μεγάλη νευρικότητα στην Χαριλάου Τρικούπη. Κι αυτό γιατί θεωρείται πως με αυτό τον τρόπο δίνεται η εικόνα μιας de facto πρωτοκαθεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ στην μάχη ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στην Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στελέχη με εμπειρία στον χώρο σημειώνουν μάλιστα με νόημα πως  “ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα δεχθεί σε καμιά περίπτωση να στοιχηθεί σε μια συμμαχία ως συμπληρωματική δύναμη”.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο πως όλα τα παραπάνω θα τεθούν επί τάπητος στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στο οποίο η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ως το επιστέγασμα της “επανίδρυσης” του κόμματος. Μένει να αποδειχθεί ωστόσο κατά πόσο θα δοθούν σε καίρια ζητήματα, όπως αυτό των πολιτικών συμμαχιών, σαφείς (ή τουλάχιστον σαφέστερες) απαντήσεις. Ακόμη κορυφαία στελέχη του κόμματος πάντως εξακολουθούν να εκφράζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ζωηρές αμφιβολίες επ’ αυτού.