Στην τελική ευθεία βρίσκεται το φορολογικό νομοσχέδιο με τίτλο «αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» που αναμένεται να λάβει το «πράσινο» φως από τον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας τις επόμενες 48 ώρες, ενώ αφού δοθεί σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση θα καταλήξει προς ψήφιση στη Βουλή. Το απόγευμα της Δευτέρας κατατέθηκε για ενημέρωση και διαβούλευση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ η παρουσίασή του θα γίνει με την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες.
Φορολόγηση με συντελεστή 45% των εισοδημάτων άνω των 100.000 ευρώ αλλά και φόρο 20% στα έσοδα της εκκλησίας από την εκμετάλλευση ακινήτων θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης για ταξί, βενζινάδικα, περίπτερα και πρακτορεία του ΟΠΑΠ.
Ισχύει όμως από φέτος η υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων.
Οι αλλαγές που επέρχονται με το εν λόγω σχέδιο νόμου, όπως επισημαίνει η «Ναυτεμπορική» θα έχουν στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω πληθώρας νέων μέτρων που δεν θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστα για την πλειονότητα των φορολογούμενων.
Νέα φορολογική κλίμακα
Φαίνεται πως τα πάντα αλλάζουν, με τη νέα φορολογική κλίμακα στην οποία προστίθεται νέος συντελεστής 45% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, την περικοπή των φοροαπαλλαγών, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, το νέο καθεστώς για το «πόθεν έσχες», αλλά και για τις αποδείξεις και τα τεκμήρια.
Η καινούρια κλίμακα φορολόγησης, επισημαίνεται ότι θα ισχύει πλέον για όλα τα εισοδήματα και έχει ως εξής:
Ύψος εισοδήματος Συντελεστής
0 – 12.000 Αφορολόγητο
12.001 – 16.000 18%
16.001 – 22.000 24%
22.001 – 26.000 26%
26.001 – 32.000 32%
32.001 – 40.000 36%
40.001 – 60.000 38%
60.001 – 100.000 40%
Άνω των 100.000 45%
Τεκμήρια διαβίωσης
Τα νέα τεκμήρια διαβίωσης θα προσδιορίζουν ένα ελάχιστο εισόδημα για όλους τους φορολογούμενους, κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί να δηλώσει κάποιος στην Εφορία.
Ειδικότερα, με βάση το νέο σύστημα, για ένα Ι.Χ. 1.200 κ.ε. το τεκμήριο θα είναι 3.000 ευρώ και για κάθε 100 κ.ε. θα προστίθενται 200 ευρώ, ενώ για κατοικίες έως 100 τ.μ. το τεκμήριο θα είναι 40 ευρώ/τ.μ., από 101 – 300 τ.μ. θα είναι 60 ευρώ/τ.μ. και για άνω των 301 τ.μ. θα ανέρχεται σε 80 ευρώ/τ.μ.
Στα τεκμήρια φυσικά θα συμπεριληφθούν οι πισίνες, τα ελικόπτερα, αεροσκάφη, πολυτελή σκάφη αναψυχής, το βοηθητικό προσωπικό, ακόμη δε και τα δίδακτρα σε ιδιωτικό σχολείο.
Το τεκμαρτό κόστος διαβίωσης, που δεν θα ισχύσει για τους συνταξιούχους, δεν εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση του φορολογούμενου ο οποίος εξακολουθεί να υπόκειται σε έλεγχο όσον αφορά στην ακριβή δήλωση των εισοδημάτων του.
Φορολόγηση και στην Εκκλησία
Στις δωρεές ακινήτων προς την Εκκλησία, θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 5%. Στις δωρεές μετρητών προς την Εκκλησία, θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%. Στα έσοδα της Εκκλησίας από την εκμετάλλευση ακινήτων, θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20%.
Επιπλέον το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:
Νέα τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, που φέρνει επιβαρύνσεις για όσους έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ αλλά και μικρά οφέλη για τα χαμηλά εισοδήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι συντελεστές θα ισχύσουν για τα φετινά εισοδήματα και έτσι η παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου. Από τη νέα κλίμακα άλλωστε το οικονομικό επιτελείο αναμένει έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Έτσι, τα επιδόματα και οι αμοιβές που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές 5% – 20% θα προστίθενται με τα υπόλοιπα εισοδήματα, που θα φορολογούνται με βάση τη νέα κλίμακα. Το νέο σύστημα οδηγεί αναπόφευκτα στην επιβάρυνση χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών, επιτηδευματιών κ.ά., καθώς θα εμφανίσουν σημαντικά υψηλότερα εισοδήματα στην Εφορία με αποτέλεσμα να φορολογηθούν με υψηλότερους συντελεστές.
Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πάντως ότι από το συγκεκριμένο μέτρο εξαιρούνται οι τόκοι των καταθέσεων και οι αποζημιώσεις απόλυσης.
Περικοπή των περισσότερων από τις 980 φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσδοκά έσοδα ύψους 900 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και την περικοπή των φοροαπαλλαγών.
«Πόθεν έσχες» θα ισχύει από φέτος για όλες τις δαπάνες που αφορούν την αγορά περιουσιακών στοιχείων. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όσοι δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματά τους την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ή το επίπεδο διαβίωσής τους, θα καλούνται από την Εφορία να δώσουν τις απαιτούμενες εξηγήσεις και -στην περίπτωση που δεν κριθούν ικανοποιητικές- να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις πληρώνοντας πρόσθετο φόρο και πρόστιμα.
Με λογιστικό τρόπο, έσοδα μείον έξοδα, θα προκύπτουν τα εισοδήματα όλων των επιτηδευματιών, με αποτέλεσμα να καταργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων επαγγελμάτων, όπως επιχειρήσεων ανέγερσης οικοδομών, εργολάβων, υπεργολάβων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, ΤΑΧΙ, ενοικιαζόμενων δωματίων κ.λπ., οι οποίοι μάλιστα δεν θα μπορούν να δηλώνουν εισοδήματα κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.
Φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών ως προσωπικό εισόδημα, το οποίο θα φορολογείται με βάση την κλίμακα και όχι με ένα σταθερό φορολογικό συντελεστή επί των κερδών όπως ισχύει σήμερα. Τα κέρδη των εταιρειών που επανεπενδύονται θα υπόκεινται σε χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Θα πρέπει ακόμη να αναφερθεί ότι για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των εισπρακτικών μηχανισμών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε τα εξής:
Υποχρεωτική τήρηση από τις επιχειρήσεις επιχειρηματικών λογαριασμών στις εμπορικές τράπεζες με τις οποίες συναλλάσσονται
Προσέγγιση των υποθέσεων με βάση τον κίνδυνο κατά τη διαδικασία ελέγχου.
Ενοποίηση των μηχανισμών συλλογής φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με στόχο τη σημαντική βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εισπρακτικών μηχανισμών.
Επικέντρωση των ελέγχων σε εκείνους που μπορούν να αποφέρουν αποτελέσματα. Ετήσιο πρόγραμμα για τους ελέγχους διασταύρωσης με βάση τακτικό περιοδικό πρόγραμμα και όχι σε ad hoc βάση.
Δημοσίευση των αποτελεσμάτων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης ποινικής διαδικασίας.
Έλεγχο και φορολόγηση των μερισμάτων από υπεράκτιες εταιρείες
Παροχή της δυνατότητας στους εγγεγραμμένους φορολογούμενους να αναφέρουν εταιρείες και ιδιώτες που φοροδιαφεύγουν. Οι αναφορές αυτές θα χρησιμοποιούνται για τη στατιστική ανάλυση των χαρακτηριστικών των φοροφυγάδων και για τη διεξαγωγή ελέγχων, ενώ οι καταγγέλλοντες θα λαμβάνουν επιστολή η οποία θα αναφέρει τα φορολογικά έσοδα στα οποία συνέβαλαν.
Παρακολούθηση των βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων με σύστημα GPS έτσι ώστε να ανιχνευθεί ύποπτη διακίνηση.
Επαναφορά του point-system, ώστε οι έλεγχοι να βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια.
Δημιουργία και χρήση νέου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης ελέγχων που θα λειτουργήσει εντός του 2010.
Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» για τους εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους.
Οι αποδείξεις
Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο φορολογούμενος χρειάζεται να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 10% του εισοδήματος του. Από 12.000 και άνω χρειάζεται να προσκομίζει αποδείξεις ύψους 10% του εισοδήματος για τις πρώτες 12.000 και 30% του εισοδήματος για το τμήμα του εισοδήματος που είναι πάνω από τις 12.000 ευρώ. Όταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες και
μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενος δικαιούται μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ του ποσού των απαιτούμενων για το αφορολόγητο δαπανών και αυτού των δηλούμενων. Όταν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% του ποσού τωνδαπανών που υπολείπεται.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που επικαλείται το Έθνος, ποινικοποιείται η μη έκδοση αποδείξεων και φορολογικών στοιχείων. Συγκεκριμένα καθίσταται ποινικό αδίκημα η μη έκδοση αποδείξεων και άλλων φορολογικών στοιχείων. Αυτό σημαίνει ότι όποιος καταστηματάρχης εντοπίζεται για δεύτερη φορά μέσα σε μια πενταετία να μην έχει κόψει έστω και μία μόνο απόδειξη, θα βλέπει την ίδια στιγμή να μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρηση. Ταυτόχρονα, επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που θα πιαστούν να μην κόβουν αποδείξεις θα χάνουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους.
Λουκέτο για 500 επιχειρήσεις – φοροφυγάδες
Λουκέτο σε πεντακόσιες επιχειρήσεις που δεν έκοβαν αποδείξεις, προανήγγειλε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος. Αυτό αναμένεται να συμβεί εντός των επόμενων ημερών, ενώ τα στοιχεία τους θα δοθούν στη δημοσιότητα. Έκανε λόγο για εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά καυσίμων. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν, εφόσον διαπιστωθούν κρούσματα αισχροκέρδειας.
«Δεν μπορεί η ελληνική αγορά να είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη», τόνισε ο Δημ. Γεωργακόπουλος και πρόσθεσε: «Έχω μπροστά μου έναν κατάλογο με 500 επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις. Θα εφαρμοστεί ο νόμος, σφραγίζοντας αυτές τις επιχειρήσεις και θα δημοσιοποιηθεί η ταυτότητά τους». Επίσης ο γ.γ. Οικονομικών σημείωσε ότι από φέτος θα εισαχθούν ταμειακές μηχανές στις λαϊκές αγορές, τα ταξί και τα περίπτερα, ενώ το πόθεν έσχες θα παρακολουθείται
ηλεκτρονικά.
Σαρωτικοί έλεγχοι στα καύσιμα
Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, δήλωσε ότι η πλειονότητα των πρατηριούχων υγρών καυσίμων που ελέγχθηκαν από το πρωί, αναπροσάρμοσαν τις τιμές μόνο κατά δύο λεπτά όσο και η επιβάρυνση από την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από 19% σε 21%.
Ειδικά για το Παρατηρητήριο Τιμών των υγρών καυσίμων, ο κ. Κομνηνός ανακοίνωσε ότι από αύριο, όποιος πρατηριούχος δεν δηλώνει την τιμή που πουλάει τα καύσιμα στο παρατηρητήριο, θα οδηγείται στον εισαγγελέα σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το νόμο.
Σχετικά με το λιανικό εμπόριο, ο κ. Κομνηνός ανέφερε ότι όσοι έμποροι έχουν δεσμευθεί να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ, έχουν τηρήσει τη δέσμευση αυτή.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις στη ΝΕΤ 105,8 του προέδρου της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γ. Κασιμάτη, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ευνοϊκές Ρυθμίσεις για 700.000 οφειλέτες του δημοσίου
Παράλληλα, το υπουργείο για να ενισχύσει άμεσα με «ζεστό» χρήμα τα Ταμεία του Δημοσίου προωθεί νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για 700.000 οφειλέτες του Δημοσίου και για περίπου 300.000 φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις εισοδήματος ή ΦΠΑ από το 1997 μέχρι σήμερα, αποφεύγοντας έτσι την καταβολή των οφειλόμενων φόρων.
Η πρώτη ρύθμιση αφορά 700.000 φορολογούμενους και σχετίζεται με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που συνολικά φθάνουν τα 30 δισ. ευρώ, αλλά μόνο 8-10 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα.
Οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο σε πολλές μηνιαίες δόσεις και με εκπτώσεις στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, πριν επιστρατευθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως οι κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων.
Με τη δεύτερη ρύθμιση (αφορά 300.000 φορολογούμενους) θα παρέχεται η δυνατότητα σε όσους δεν έχουν υποβάλει από το 1997 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ ή υπέβαλαν ανακριβείς δηλώσεις, να γλιτώσουν από τα υψηλά πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους εφόσον προσέλθουν εντός ενός ή δύο μηνών στην εφορία και υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις που «ξέχασαν».
Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης θα προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων στο 10% των συνολικών.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η μη υποβολή δήλωσης ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επιφέρει προσαυξήσεις που φτάνουν έως και το 200% επί του οφειλόμενου φόρου (ή της διαφοράς του φόρου στην περίπτωση ανακρίβειας), ενώ ειδικά για τις δηλώσεις ΦΠΑ προβλέπεται αυτοτελές πρόστιμο από 117 έως και 1.170 ευρώ ακόμα και για μηδενικές ή πιστωτικές δηλώσεις που δεν υποβλήθηκαν.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >