H επανειλημμένη άρνηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να παραδώσει στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης το περιβόητο πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία δεν είναι η πρώτη αντικοινοβουλευτική (και μάλιστα από εξωκοινοβουλευτικό υπουργό) ενέργεια της κυβέρνησης και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία.

Ads

Ενδεχομένως όμως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, να κατέχει τα πρωτεία της παραβίασης του κανονισμού της Βουλής και της προσβολής των κοινοβουλευτικών ηθών.

Η Επιτροπή συστήθηκε στο τέλος του 2019 όταν ήδη είχαν καταγραφεί περιστατικά ωμής βίας σε βάρος πολιτών, διαπόμπευσης πολιτών και υπέρμετρης σκληρότητας ιδιαίτερα σε βάρος νέων, με αποκορύφωμα το ξεγύμνωμα ανυποψίαστων περαστικών. Αλλά και μετά τη σύσταση της επιτροπής, που είχε σαν αντικείμενο την «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν τη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων», ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η ΕΛΑΣ συνέχισαν με την ίδια και ακόμη χειρότερη καταστολή. 

Με «λυμένα τα χέρια» όπως πανηγύριζαν οι αστυνομικοί, η ΕΛΑΣ ξεπέρασε πολλές φορές τα όρια με περιστατικά όπως αυτό της εισβολής στο σπίτι και του ξυλοδαρμού του Δημήτρη Ινδαρέ  ενώ γενικότερα η κυβέρνηση εξέπεμπε συστηματικά και επίμονα το μήνυμα της ακραίας ρητορικής, της εκδικητικότητας και της ιδεολογικής εμμονής σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και μέσα στην πανδημία δεν δίστασε να ξυλοκοπεί εφήβους στις πλατείες για να εξυπηρετήσει το πολιτικό αφήγημα της στιγμής.

Ads

Η Επιτροπή παρέδωσε το σχετικό πόρισμα στις 4 Μαΐου, έχοντας συγκεντρώσει το αναγκαίο υλικό για την εξαγωγή συμπερασμάτων και, σύμφωνα με τον επικεφαλής Καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, συνιστά μια μόνιμη επιτροπή που θα επιλαμβάνεται άμεσα όλων των υποθέσεων και των πιθανών παραπτωμάτων. Το πόρισμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «εκκρεμεί προς αξιολόγηση» επί τρεις μήνες. 

Όμως εδώ ακριβώς έγκειται το τεράστιο πρόβλημα. Δεν πρόκειται ούτε για μεμονωμένες υπερβάσεις των ορίων από αστυνομικά όργανα, ούτε για πειθαρχικό ζήτημα. Πρόκειται για μια συντονισμένη πολιτική «Νόμου και Τάξης» που εφαρμόζει συνειδητά η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συντρίβοντας με άγρια καταστολή και απόλυτο εκφοβισμό κάθε διαφορετική φωνή. 

Το πόρισμα που αρνείται να παραδώσει ο υπουργός, είναι η μία όψη του προβλήματος με την εκδήλωση της υπέρμετρης αστυνομίας βίας. Η άλλη όψη είναι ο σκληρός ιδεολογικός πυρήνας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αναβιώνει τις πιο μαύρες εποχές του Κράτους της Δεξιάς. Άλλωστε και μόνο ότι αρνούνται κυνικά να το παραδώσουν, δείχνει την αντίληψη της διακυβέρνησης, όπως ακριβώς την αντανακλά και η ΕΛΑΣ καθημερινά στο δρόμο.