Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Μπανγκόκ την Κυριακή απαιτώντας από την κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές και απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλέσουν παράλυση στην πρωτεύουσα τις επόμενες ημέρες. Οι διαδηλωτές, γνωστοί ως «κόκκινα πουκάμισα», είχαν δώσει διορία έως τις 17.00 το απόγευμα της Δευτέρας (τοπική ώρα) προκειμένου να υποβάλλει την παραίτησή του ο πρωθυπουργός της χώρας, Abhisit Vejjajiva, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προβούν σε τεράστιες διαδηλώσεις που θα παραλύσουν την πρωτεύουσα. Η διορία έληξε χωρίς να εκδηλωθεί κάποια κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού για ικανοποίηση του αιτήματος των διαδηλωτών.

Ads

Φοβούμενη για επεισόδια, η κυβέρνηση έχει θέσει 40.000 στρατιώτες κι αστυνομικούς σε ύψιστη επιφυλακή κι έχει ενεργοποιήσει τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων που δίνει το δικαίωμα στις αρχές να φυλακίζουν υπόπτους για επεισόδια βίας έως και για ένα χρόνο. Η κυβέρνηση ωστόσο υποσχέθηκε ότι δε θα καταστείλει τις κινητοποιήσεις με τη χρήση βίας.

Περίπου 100.000 υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Thaksin Shinawatra, ο οποίος είχε ανατραπεί με στρατιωτικό πραξικόπημα το 2006, έφθασαν το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα με οχηματοπομπές από βόρειες επαρχίες, κρατώντας κόκκινες σημαίες και παίζοντας δυνατά τραγούδια για «την δικαιοσύνη και την ελευθερία». Χιλιάδες ακόμα αναμένονταν στην πόλη ως το απόγευμα, με τους διαδηλωτές να συγκεντρώνονται σε κεντρική λεωφόρο.

«Θέλω να ευχαριστήσω τα ‘κόκκινα πουκάμισα’ για το ότι σεβάστηκαν την τάξη», είπε ο πρωθυπουργός της ταϊλάνδης Abhisit Vejjajiva σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή και πρόσθεσε «ωστόσο η κυβέρνηση ανησυχεί για ορισμένες ομάδες μέσα στα ‘κόκκινα πουκάμισα’ που μπορεί να προσπαθήσουν να οδηγήσουν την κατάσταση σε σύγκρουση».

Ads

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης επέμεναν ότι έχουν πρόθεση να κάνουν μια ειρηνική πορεία για να πιέσουν τον πρωθυπουργό να διαλύσει τη βουλή και να ανακοινώσει την προσφυγή στις κάλπες. Οι σύμμαχοι του Thaksin Shinawatra φέρονται να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.

Οι νέες κινητοποιήσεις ανοίγουν ένα ακόμα κεφάλαιο στην πολιτική κρίση στην Ταϊλάνδη, στην οποία ενέχονται ο στρατός, η αστική ελίτ και οι πιστοί στο παλάτι, από την μια, κι από την άλλη οι υποστηρικτές του λαϊκιστή δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία και πολιτικού Thaksin Shinawatra.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς την «μια ελίτ που δεν έχει εκλεγεί», αλλά αναδειχθεί αδιαφανώς στην εξουσία μετά το πραξικόπημα. Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου να κατασχεθούν 1,4 δις δολάρια από την περιουσία του Thaksin Shinawatra λόγω της «κατάχρησης εξουσίας» του πρώην πρωθυπουργού (2001-2006) εξόργισε ακόμα περισσότερο τους υποστηρικτές του. Ο Thaksin Shinawatra, μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, ιδρυτής της Shin Corp, είχε κατηγορηθεί για διαφθορά και προσπάθεια υπόσκαψης της μοναρχίας.