Η εντυπωσιακή σύμπτωση της πυρκαγιάς στον Ερημίτη, ελάχιστο καιρό μετά την περίφημη ρήση του πρωθυπουργού ότι «το δάσος κάποια στιγμή θα καεί», δεν είναι αφορμή για συνωνοσιολογία αλλά για πολιτικό προβληματισμό και ερωτήματα. 

Ads

Για την ακρίβεια, η φράση του πρωθυπουργού, είναι από μόνη της ένα μνημείο κυνικότητας για τη στάση της κυβέρνησής του απέναντι σε «επενδύσεις» που αδιαφορούν για το περιβάλλον και τις επιπτώσεις, στο βωμό του κέρδους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια επένδυση μέσα σε ένα παρθένο δάσος που προκαλεί την τοπική κοινωνία, με την οποία επιλέγει να συγκρουστεί η κυβέρνηση δίχως να κρύβει την υποστήριξή της. 

Έχει προηγηθεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων – όταν είχε τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα και δεν είχε υποβιβαστεί σε Υπουργό Εμπορίου – σε βάρος του τοπικού Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας Γιώργου Μαχειμάρη, με την κατηγορία ότι το Δημοτικό Συμβούλιο καθυστερεί την επένδυση ενώ εκτόξευε  απειλές ότι θα παρακάμψει την τοπική αυτοδιοίκηση, με  νομοθετική ρύθμιση για να «ξεκολλήσει» η επένδυση της Κασιόπης. Μια κόντρα που ανέδειξε την αναντιστοιχία των συμφερόντων που εκπροσωπεί η κυβέρνηση και της τοπικής κοινωνίας που εκπροσωπεί η αυτοδιοίκηση και τα πολιτικά της όργανα. 

Η φωτιά στον Ερημίτη, προκάλεσε, όπως είναι λογικό, πολλά ερωτηματικά, ειδικά μετά τις καταγγελίες του Δημάρχου ότι ξέσπασε ταυτόχρονα σε πέντε εστίες και χρήζει διερεύνησης. Αν η κυβέρνηση θέλει να είναι και να φαίνεται τίμια, με όλα όσα έχουν προηγηθεί, πρέπει να επιδείξει την ίδια θέρμη που είχε για την εξυπηρέτηση των επενδυτών και για την προστασία της καμμένης έκτασης από οποιαδήποτε δόμηση και εκμετάλλευση. Διαφορετικά, η «προφητεία» του πρωθυπουργού θα επιδέχεται πολλών -χειρότερων πλέον- ερμηνειών. 

Ads

Συνολικά, όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει μία κανονική επένδυση που «έφερε» στη χώρα, όπως διαφήμιζε προεκλογικά. Μια επένδυση, που δεν γίνεται σε δάσος, που δεν εκμεταλλεύεται δημόσιους και φυσικούς πόρους, «φιλέτα», κρατικές επιδοτήσεις και δάνεια – μαμούθ.  Μια επένδυση με κανονικούς επενδυτές και όχι «χολιγουντιανούς κροίσους» ή «εμίρηδες» που φωτογραφίζονται με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τελικά ερευνώνται για απάτες. Μια κανονική επένδυση, όπου μια φυσιολογική εταιρία βάζει ιδιωτικά κεφάλαια και ξεκινά μια παραγωγική δραστηριότητα. Μόνο μία…