Έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης παρέτεινε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Έχουντ Μπαράκ τον αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης και τον περιορισμό της πρόσβασης στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ, ενώ η ένταση σχετικά με τα νέα σχέδια ανέγερσης εποικισμών αυξάνεται.

Ads

Επισήμως η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επέβαλε τον αποκλεισμό διότι φοβάται πως θα ξεσπάσουν επεισόδια βίας. Οι περιορισμοί στο τέμενος του αλ Άκσα ισχύουν από την 5η Μαρτίου, όταν η αστυνομία είχε εμπλακεί σε σύγκρουση με μουσουλμάνους διαδηλωτές εκεί.

Το Σάββατο, σημειώθηκαν επεισόδια στο συνοριακό πέρασμα της πόλης Qalandiya όταν Παλαιστίνιες γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν για τον αποκλεισμό. Η ισραηλινή αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα ενώ τέσσερις διαδηλώτριες συνελήφθησαν, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε ότι συνελήφθη από τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στη Δυτική Όχθη τον οποίο καταδίωκαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ο 47χρονος Μάχερ Οντέχ, εκ των ιδρυτών της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στην Δυτική Όχθη, συνελήφθη σε περιοχή κοντά στη Ραμάλα τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, κατά την ίδια πηγή. Οι ισραηλινές αρχές τον θεωρούν υπαίτιο «για μια σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ισραήλ με πάνω από 70 νεκρούς».

Ads

Η Χαμάς, που ασκεί την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγόρησε τους αντιπάλους της στο εσωτερικό της Παλαιστινιακής Αρχής, της οποίας προεδρεύει ο κ. Αμπάς, ότι βοήθησαν για τη σύλληψη αυτή.

Σε μια άλλη εξέλιξη, εκατοντάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν το Σάββατο εναντίον της διάκρισης των φύλων σε συνοικίες Εβραίων, όπου οι άνδρες διαχωρίζονται από τις γυναίκες στα λεωφορεία και αναγκάζονται να κάθονται στις πίσω θέσεις. Περίπου 1.000 άνδρες και γυναίκες συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με πλακάτ που έγραφαν «Το Ισραήλ δεν είναι Τεχεράνη», «Δημοκρατία, όχι θεοκρατία», κ.λπ. Μήνυμα υποστήριξης έστειλε στους διαδηλωτές η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι.