To δρόμο για την καταβολή αναδρομικών από εφημερίες σε ιατρούς του ΕΣΥ άνοιξε απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ειδικότερα, κρίνεται αντισυνταγματική η ρύθμιση που θέσπισε ανώτατο όριο (πλαφόν) στις αποδοχές του κλάδου, μαζί με τις αποζημιώσεις από εφημερίες. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΣτΕ δικαίωσε γιατρούς του ΕΣΥ και επιδίκασε στον καθένα ποσά από 9.000 έως περίπου 54.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εφημεριών που είχαν πραγματοποιήσει σε περιφερειακό νοσοκομείο επί 2 έτη.

Ads

Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, είναι αντισυνταγματική η διάταξη του νόμου 2606/98 που όρισε ότι το σύνολο των πρόσθετων αμοιβών των ιατρών μαζί με τις αποζημιώσεις τους από εφημερίες δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί μηνιαίως τις τακτικές αποδοχές τους, χωρίς να συνυπολογίζονται η οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα εορτών – αδείας.

Απεργούν και οι γιατροί την Πέμπτη

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά θα μετέχουν στην 24ωρη απεργία της 11ης Μαρτίου και σε σημερινή τους ανακοίνωση επισημαίνουν ότι «οι αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών μειώνονται κατά 5.000 έως 7.000 ευρώ ετησίως». «Θα παλέψουμε με όλους τους εργαζόμενους για να ανακληθούν τα μέτρα της κυβέρνησης. Η Συλλογική Σύμβαση των νοσοκομειακών γιατρών με την κυβέρνηση παραβιάζεται κατάφορα, αφού δεν έχουν γίνει οι 2000 προσλήψεις και μειώνονται οι συμφωνημένες αποδοχές», διαμηνύουν.

Ads

Η ΕΙΝΑΠ προσθέτει: «Η κυβέρνηση στοχοποιεί το ΕΣΥ, καθώς πλήττει το πιο ευαίσθητο κομμάτι του που είναι η αντιμετώπιση του εκτάκτου και του επείγοντος. Η κυβέρνηση με ανάλγητο τρόπο αποποιείται της συνταγματικής της υποχρέωσης να προασπίζει το αγαθό της υγείας ως κοινωνικό, και αποτολμά να περικόψει το 20% των εφημεριών, λες και οι εφημερίες είναι είδος μπακαλικής ή μαναβικής και η υγεία είδος που μπορείς να πάρεις και λιγότερο».

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ θα ζητήσει συνάντηση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να επιδώσει υπόμνημα για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι νοσηλευόμενοι ασθενείς και όσοι προστρέχουν στις υπηρεσίες υγείας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, λόγω των δραματικών, όπως αναφέρουν, περικοπών του κονδυλίου των εφημεριών. Επίσης, η ΕΙΝΑΠ επαναφέρει το αίτημα για συνάντηση με την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, το οποίο, όπως αναφέρεται, παραμένει αναπάντητο εδώ και 15 ημέρες.

Χωρίς γιατρούς οι εφημερίες των νοσοκομείων

Ο κλάδος κατέθεσε μεν προγράμματα εφημερίας για το Μάρτιο, ωστόσο, ακολουθώντας το γράμμα του νόμου, που ορίζει ότι κάθε γιατρός μπορεί να πραγματοποιεί τέσσερις εφημερίες το μήνα. Με βάση τον αριθμό των νόμιμων εφημεριών αλλά και το συρρικνωμένο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, ιδίως στην περιφέρεια, η απόφαση αντιστοιχεί σε δυσλειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν ενημερώσει από το τέλος του προηγούμενου μήνα – μέσω της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) – ότι πρόκειται να καταθέσουν προγράμματα εφημεριών, τηρώντας πλέον πιστά την ισχύουσα νομοθεσία και όχι τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ. Με αυτό τον τρόπο οι γιατροί αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για την αθέτηση της κλαδικής σύμβασης που είχαν υπογράψει με τον προηγούμενο υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά και για το «ψαλίδισμα» στα κονδύλια του προϋπολογισμού για την υγεία.

Ήδη, πολλά νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε οριακό σημείο, αφού είναι πολλές οι περιπτώσεις κλινικών που λειτουργούν με μόλις 2 γιατρούς. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα στο γενικό νοσοκομείο Σπάρτης, όπου εξαντλήθηκαν σήμερα οι μηνιαίες εφημερίες για τους παθολόγους, ενώ απομένουν μόλις 2 ημέρες για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εφημεριών για τους γιατρούς της Χειρουργικής, της Γυναικολογικής και της Ουρολογικής Κλινικής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, από την ερχόμενη εβδομάδα, τέσσερις κλινικές του νοσοκομείου δεν θα εφημερεύουν.

Αντιδρούν οι γιατροί σε όλη την επικράτεια

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση διοίκησης και γιατρών στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης, για τις περικοπές των γιατρών κατά 25% στη γενική εφημερία της περασμένης Κυριακής. Οι γιατροί του νοσοκομείου κατηγόρησαν τον διοικητή, Ματθαίο Τσούγκα, ότι δεν πήρε τη συγκατάθεση των διευθυντών των κλινικών για την περικοπή των εφημεριών. Ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου, Μάκης Χατζηθεόκλητος, δήλωσε ότι ο διοικητής του νοσοκομείου δεν ενημέρωσε κανένα μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την περικοπή των εφημεριών και ούτε είχε τη σύμφωνη γνώμη των διευθυντών των κλινικών και των εργαστηρίων. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου, ο Μ. Τσούγκας απέσυρε τελικά το αναπροσαρμοσμένο πρόγραμμα εφημεριών και το νοσοκομείο θα εφημερεύει με το προηγούμενο, το οποίο, όμως, προβλέπει 4 εφημερίες για κάθε γιατρό το μήνα. Συνεπώς, από τα μέσα Μαρτίου δεν θα υπάρχει γιατρός για να κάνει εφημερία, τόσο στον «Άγιο Δημήτριο» όσο και στα άλλα νοσοκομεία της πόλης.

Στο Ρέθυμνο της Κρήτης οι γιατροί συμμετέχουν στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση και κάνουν λόγο για «χειρουργική επέμβαση» στο εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, καθώς και για προσπάθεια να επωμισθεί η μισθωτή εργασία και το κοινωνικό κράτος όλο το κόστος της «δημοσιονομικής προσαρμογής» στις απαιτήσεις των αγορών.

Στο μεταξύ, σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι γιατροί του Νοσοκομείου Φιλιατών και των Κέντρων Υγείας, οι γιατροί της Εύβοιας, των νοσοκομείων «Άγιος Δημήτριος» και «Γ. Γεννηματάς» (διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου), στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων και από την Πέμπτη οι γιατροί του Θεαγενείου Νοσοκομείου.