Για τον θάνατο 13 έως 17 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως ευθύνεται η πανδημία τη διετία 2020-2021 σύμφωνα με νέα εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 5 Μάιου. Πρόκειται για αριθμό σχεδόν τριπλάσιο από τον επίσημο απολογισμό των χωρών.
Σύμφωνα τη γαλλική Le Monde είναι πολυαναμενόμενα στοιχεία, που δίνουν μια πιο σκληρή αλλά και πραγματική εικόνα των καταστροφικών επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έστελναν τα κράτη, από την έναρξη της πανδημίας ο αθροιστικός αριθμός των νεκρών άγγιζε τα 5,4 εκατ. θανάτους. Ωστόσο, ο Οργανισμός έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι αυτή η μέτρηση υποτιμά την πραγματικότητα.
«Τα νέα πιο αποθαρρυντικά δεδομένα υπογραμμίζουν όχι μόνο τον αντίκτυπο της πανδημίας, αλλά και την ανάγκη να επενδύσουν όλες οι χώρες σε πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας, που θα μπορούν να υποστηρίξουν βασικές υπηρεσίες υγείας κατά τη διάρκεια κρίσεων, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Έτσι, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι οι «νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2020 και 31ης Δεκεμβρίου 2021 είναι περίπου 14,9 εκατομμύρια θάνατοι (εύρος από 13,3 έως 16,6 εκατομμύρια)». Τον ΠΟΥ άλλωστε επιβεβαιώνει και η εκτίμηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό The Lancet κάνοντας λόγο για περίπου 18 εκατ. θανάτους.
«Έμμεσοι» θάνατοι
Η αυξημένη θνησιμότητα προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ του πραγματικού αριθμού θανάτων και του εκτιμώμενου αριθμού τους αν δεν υπήρχε πανδημία, με βάση τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία. Ετσι, συνυπολογίζονται οι θάνατοι που προκαλούνται τόσο άμεσα από τη νόσο όσο και έμμεσα, από τις επιπτώσεις της πανδημίας στα συστήματα υγείας και στην κοινωνία γενικότερα.
Οι έμμεσες αιτίες θανάτου λόγω κορονοϊόυ μπορεί να οφείλονται σε υπερφορτωμένες δομές υγείας που, για παράδειγμα, αναγκάζονται να καθυστερήσουν χειρουργικές επεμβάσεις ή συνεδρίες χημειοθεραπείας για καρκινοπαθείς. Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι οι περισσότεροι από τους επιπλέον θανάτους (84%) καταγράφονται στη Νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική. Μόνο 10 χώρες αντιπροσώπευαν το 68% της συνολικής αυξημένης θνησιμότητας.
Οι χώρες υψηλού εισοδήματος αντιπροσωπεύουν το 15% των αυξημένων θανάτων, έναντι 28% που αφορά χώρες ανώτερου μεσαίου εισοδήματος και 53% που αφορά χώρες χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος. Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος αντιπροσωπεύουν το 4%. Ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων ήταν υψηλότερος στους άνδρες (57%) και στους ηλικιωμένους.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >