Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Την πρώτη φορά που εκλέχτηκε, δήλωσε αγέρωχα: «Οι διπλωματικές-οικονομικές συναλλαγές με Ρωσία, Τουρκία ή Κίνα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την απόκρυψη ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων πίσω από ένα πέπλο σεμνότητας. Ειδάλλως, προδίδουμε τον εαυτό μας». Για κάποιες γειτονιές μακριά από το Ελιζέ, η πρώτη προεδρική θητεία του ανθρώπου, στον οποίο πολλοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους για το πρότζεκτ ΕΕ, είναι γεμάτη πτώματα, δυστυχία και εκθέσεις ευθυνών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.*
Δέκα ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με ένα σοβαρό ύφος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μπροστά σε 21 εκατομμύρια Γάλλους τηλεθεατές πως «Ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο» υπογραμμίζοντας ότι «οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το Κίεβο και πολιορκούν μεγάλες πόλεις. Εκατοντάδες Ουκρανοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί» τασσόμενος έτσι «στο πλευρό της Ουκρανίας».
Μερικά από τα πλεονεκτήματα του ρωσικού στρατού είναι οι ειδικές θερμικές κάμερες σε άρματα μάχης που επιτρέπουν τον εντοπισμό του εχθρού και την εξόντωσή του από μεγάλη απόσταση. Επίσης, πολλά μαχητικά SU-30s διαθέτουν εξελιγμένο σύστημα πλοήγησης ενώ ελικόπτερα Ka-52 διαθέτουν υπερσύγχρονες υπέρυθρες κάμερες για εντοπισμό στόχων τη νύχτα.
O Μακρόν με κράνος “Topowl” που έχουν πουλήσει οι Γάλλοι στους Ρώσους
Γι΄αυτά τα bijou όμως, ο Μακρόν παρέλειψε να αναφέρει ότι είναι… γαλλικά και τα πούλησε ο ίδιος στον Πούτιν! Μπορεί ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβς λε Ντριάν να αποκάλεσε τον Πούτιν «δικτάτορα», αλλά σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύπτει το Disclose, η Γαλλία εξακολουθούσε να πουλάει όπλα στους Ρώσους μέχρι το 2020, παρά το κοινοτικό εμπάγκο όπλων μετά το 2014. Οι Γάλλοι εκμεταλλευόμενοι νομικό παραθυράκι στην ΕΕ, μπορούν ταυτόχρονα να εμφανίζονται αγέρωχα επικριτές των Ρώσων πελατών τους.
Μεταξύ 2015-2020, το Παρίσι παρέδωσε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας στη Μόσχα επιτρέποντας της να εκσυγχρονίσει 1.000 τανκς, μαχητικά και ελικόπτερα που πιθανός χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία. «Αυτό είναι ένα παράδοξο δεδομένου ότι για χρόνια ο Γάλλος πρόεδρος ήταν απασχολημένος στη διεθνή σκηνή επιδιώκοντας να βρει μια διπλωματική έκβαση για την Ουκρανία και όχι στρατιωτική» παρατηρεί η ερευνητική ομάδα που έκανε την αποκάλυψη. Αυτά όμως είναι η «μύτη» της κορυφής του παγόβουνου.
Ασπασμός με τον «σφαγέα»
Φεύγοντας από την Ουκρανία και πηγαίνοντας προς τη Σαουδική Αραβία, ο Γάλλος πρόεδρος έσπασε ένα άλλο ταμπού: Είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία (Δεκ. 2021) μετά την εκτέλεση Κασόγκι. Είχε μάλιστα υποδεχτεί θερμά τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman και το 2018. Τι έκανε όμως εκεί ο Γάλλος πρόεδρος;
O Γάλλος πρόεδρος στο Ριάντ τον Δεκέμβριο 2021
Υπέγραψε με τους Σαουδάραβες συμβόλαιο-μαμούθ 16 δισ. ευρώ για πώληση 80 αναβαθμισμένων Rafale, ερεθίζοντας τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ο Μακρόν θα πρέπει να μιλήσει ανοιχτά ενάντια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε το Human Rights Watch ενόψει της επίσκεψης Μακρόν υπογραμμίζοντας πως «οι πωλήσεις γαλλικών όπλων και η προστασία αμφίβολων στρατιωτικών συνεργασιών στο όνομα της αντι-τρομοκρατίας και εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα παραμείνουν μια κηλίδα στο διπλωματικό ιστορικό του Μακρόν».
Η οργάνωση δεν έχει άδικο. Η Σαουδική Αραβία πρωταγωνιστεί σε αυτό που ο ΟΗΕ χαρακτήρισε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, με τον αξιωματούχο του, Mark Lowcock να την αποκαλεί «Αποκάλυψη». Από το 2015 οι γαλαζοαίματοι Σαουδάραβες ηγούνται ενός αραβικού Άξονα επτά κρατών που βομβαρδίζει και επιβάλει εμπάργκο στην Υεμένη ώστε να εξοντώσουν τους σιίτες Χούτι και να επαναφέρουν στη χώρα το προηγούμενο καθεστώς.
Οι υπουργοί του Μακρόν μήπως ήξεραν;
Στην προσπάθειά του να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, ο πρώην πρωθυπουργός του Μακρόν Edouard Philippe υποστήριξε πως τα γαλλικά όπλα στη Σαουδική Αραβία είναι αμυντικά με αποστολή την αποτροπή επιθέσεων. Άραγε τα επιθετικά σκάφη Combattante FS56 με τεχνολογία Στελθ, τα οχήματα υποστήριξης πεζικού Vab Mk3 της Renault, τα 6Χ6 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με πυροβόλα 155 mm, τα σκάφη της CMN Group και τα ηλεκτρονικά συστήματα για βομβαρδισμούς ακριβείας της Thales Group είναι αμυντικά; Τον Μάρτιο του 2018 ο Ζαν-Ιβς λε Ντριάν ομολόγησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής πως «είναι ένας παράλογος πόλεμος» και «είναι αλήθεια ότι χρησιμοποιούνται σαουδαραβικά όπλα».
Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Florence Parly
Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας Florence Parly -της οποίας ο σύζυγος έχει χρηματίσει μέλος του Δ.Σ. του κολοσσού Thales Group- δικαιολογήθηκε στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter (Φεβ.2018) πως «από την ώρα που παραδίδονται τα όπλα σε μια χώρα ελέγχονται, ωστόσο μπορεί να ξεσπάσει κάποια σύγκρουση. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα ξέσπαγε πόλεμος στην Υεμένη; Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση όταν δίνουν όπλα σε άλλες χώρες τα οποία δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται».
Την υπουργό όμως διαψεύδει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καθώς «φαίνεται αδιαμφισβήτητο σήμερα ότι η Γαλλία γνώριζε τις παραβιάσεις από τα διάφορα μέρη στη σύγκρουση της Υεμένης. Η στάση της Γαλλίας είναι ακόμη πιο σοβαρή, διότι έχει υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου, ακόμη και αν δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της τρέχουσας σύγκρουσης, να εφαρμόζει τις Συμβάσεις της Γενεύης υπό όλες τις περιστάσεις και να αποφεύγει να συνδράμει στη διάπραξη παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Επίσης, έγγραφα που ήρθαν στο φως, δείχνουν ότι αναμφίβολα, τα γαλλικά όπλα χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων. Το ίδιο επιβεβαιώνει και η διαρροή εγγράφων της γαλλικής Διεύθυνσης Στρατιωτικής Αντικατασκοπίας και η δημοσιοποίησή τους από το Disclose. Έτσι αποδεικνύεται αυτό που καταγγέλλει η οργάνωση ADHRB, ότι οι Γάλλοι στην πραγματικότητα έχουν επιλέξει να είναι εμπόλεμο μέρος.
Νομικές ευθύνες Γαλλίας
Η Γαλλία καταστρατήγησε την κοινή θέση της ΕΕ για τις εξαγωγές όπλων του 2008 ενώ δεν σεβάστηκε και τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων (ΟΗΕ). Το περιοριστικό πλαίσιο που διαμορφώνουν αυτά τα δύο κείμενα, απαγορεύει τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως όταν υπάρχουν κίνδυνοι σοβαρών παραβιάσεων Διεθνούς Δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κίνδυνοι αποσταθεροποίησης. Στην Υεμένη, έχει γίνει χρήση απαγορευμένων όπλων, όπως βλημάτων διασποράς ενώ έχουν βομβαρδιστεί και άμαχοι, ενώ -σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Α.Γκουτέρες- ο αποκλεισμός δημιούργησε τη μεγαλύτερη επισιτιστική κρίση παγκοσμίως.
Εύλογα η δημοσιογράφος Anne Sophie Simpere αναρωτιέται πως γίνεται η Γαλλία, ενώ γνωρίζει για τις σφαγές, να συνεχίζει την εξαγωγή όπλων στους εμπόλεμους και την ίδια στιγμή να συνεχίζει να αναζητά πολιτική λύση στη σύγκρουση. Παρά τα χρόνια τεκμηρίωσης για παράνομες επιθέσεις, η Γαλλία συνέχισε να αδειοδοτεί πωλήσεις όπλων και εξοπλισμού δεκάδων δισ. ευρώ (στοιχεία ΕΕ) στον συνασπισμό που ηγείται η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το Human Rights Watch. Τα ευρήματα της έκθεσης που εκπόνησε η νομική εταιρεία Ancile, αποδεικνύουν περίτρανα ότι το Παρίσι φέρει «ηθικές, πολιτικές και νομικές ευθύνες για τον πόλεμο».
«Φαίνεται ότι ο δυτικός φιλελευθερισμός βρήκε το ταίρι του στην άμετρη φιλοδοξία της αντιδραστικής θεοκρατίας της Σαουδικής Αραβίας» όπως λέει η Catherine Shakdam, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσανατολικών Σπουδών Shafaqna.
Αφρική: Διώχνουν τους Γάλλους, υποδέχονται τους Ρώσους
Την ώρα που οι Γάλλοι τάσσονται στο πλευρό των Ουκρανών και των Σαουδαράβων, λαμβάνει χώρα κάτι που τα ΜΜΕ δεν αγγίζουν και τόσο. Ο γαλλικός στρατός εγκαταλείπει σταδιακά το Μάλι μετά από πολλά χρόνια –όπως έκαναν και οι Αμερικανοί με το Αφγανιστάν- τερματίζοντας την μεγαλύτερη επέμβασή τους (επιχειρήσεις «Serval» και «Barkhane» με 5.2000 στρατεύματα) μετά το 2000. Τι συνέβη άραγε;
Ο Γάλλος πρόεδρος με Γάλλους στρατιώτες στο Μάλι
Την αρχή είχε κάνει το 2013 ο προκάτοχος του Μακρόν, Φρανσουά Ολάντ στέλνοντας στρατό για να βοηθήσει την κυβέρνηση στο Μπαμάκο να «φτιάξει το κράτος» και να συντρίψει δύο εχθρούς: τους Tζιχαντιστές και το Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Azawad (MNLA) που επιδιώκει ανεξαρτησία στο βόρειο κομμάτι της χώρας λόγω καταπίεσης από την κεντρική κυβέρνησης. Πρόκειται για επέμβαση στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής (ΟΗΕ, ΕΕ, ΔΝΤ) στη ζώνη του Σαχέλ για να σταθεροποιήσει, υποτίθεται, μια περιοχή που ζουν 330 εκατ. κόσμος.
Η επίσημη εξήγηση του Μακρόν για την αποχώρηση είναι ότι η κυβέρνηση του Μάλι δεν προχώρησε σε εκλογές, δεν είναι συνεργάσιμη και ότι κάλεσε τους μισθοφόρους της ρωσικής Wagner. Πράγματι όπως επιβεβαίωσε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ στην περιοχή καταφθάνουν Ρώσοι μισθοφόροι. «Το Παρίσι βλέπει την παρουσία του στην Αφρική να αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο, μεταξύ άλλων από τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ρωσίας. Η αναμόρφωση της επιχείρησης Barkhane και η αλλαγή της επωνυμίας της παρουσίας της φαίνεται να έχουν σκοπό να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις» λέει ο Yohann Michel, αναλυτής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. Οι Γάλλοι κατηγορούν επίσης τους Ρώσους για τα έκτροπα στο Μάλι υποστηρίζοντας πως η απαξίωση των γαλλικών δυνάμεων στο Μάλι είναι μέρος μιας συντονισμένης εκστρατείας πολλαπλών επιθέσεων πληροφοριών εναντίον τους εδώ και μήνες. Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα, όπως θα δούμε.
To Παρίσι τα έκανε χειρότερα
Οι Γάλλοι απέτυχαν παταγωδώς καθώς υιοθέτησαν συνταγές βγαλμένες από το χρονοντούλαπο της αποικιακής ιστορίας το 19ου αιώνα. Ο Μακρόν «κατάφερε» εκεί που το 90% των κατοίκων του Μάλι υποστήριζε αρχικά τη γαλλική επέμβαση, μετά από καιρό να θέλει να τους διώξει και να κυνηγάει γαλλικά κονβόι στους δρόμους. Ακόμα και στη γειτονική Νιγηρία που θα μετακινήσουν τις βάσεις τους Γάλλοι η κοινή γνώμη είναι επίσης έντονα αντι-γαλλική. Απολύτως αναμενόμενο: Σε κατατοπιστικό ρεπορτάζ της Louise Dewast για το BBC φαίνεται ξεκάθαρα πως η γαλλική παρέμβαση όχι μόνο δεν έφερε αποτελέσματα για να σταματήσει η βία αλλά εκτόξευσε κατακόρυφα τις ανθρώπινες απώλειες. Ενώ οι τηλεοράσεις κατακλύζονται με ρωσικά όπλα που χτυπάνε αμάχους στην Ουκρανία, την ίδια στιγμή συμβαίνουν έκτροπα στο Σαχέλ.
Διαδήλωση κατά των Γάλλων στο Μάλι
Σύμφωνα με έρευνα (χρηματοδοτημένη από Investigative Journalism for Europe) ο γαλλικός στρατός σκότωσε πάνω από 50 αμάχους στο Μάλι ενώ οι τζιχαντιστές έχουν επεκταθεί ακόμα περισσότερο. Στη Γαλλία, μάλιστα, δεν έχει προχωρήσει καμία έρευνα για τη σφαγή 19 αμάχων στη διάρκεια γάμου από τους Γάλλους.
O καθηγητής Διεθνών Σπουδών στο Βασιλικό Στρατιωτικό Κολλέγιο Saint-Jean Μπρούνο Σαρμπονό του Καναδά εξηγεί πως οι Γάλλοι το μόνο που κάνουν είναι να αναπαράγουν παρά να λύνουν το πρόβλημα. «Τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Σαχέλ είναι καλά τεκμηριωμένα. Ενώ οι τζιχαντιστές συνέχισαν να χτυπούν, οι γαλλικές επιχειρήσεις συνέβαλαν σε διακοινοτικές εντάσεις και συγκρούσεις και τα drones τους προκάλεσαν αυξανόμενο αριθμό απωλειών αμάχων. Οι εθνικοί στρατοί του Μάλι, του Νίγηρα και της Μπουρκίνα Φάσο –που λαμβάνουν εκπαίδευση από ΕΕ– είναι πλέον γνωστοί ως πιο θανατηφόροι από τους ένοπλους τζιχαντιστές».
Γάλλος διπλωμάτης ομολόγησε στον Σαρμπονό ότι κάθε διεθνής δράση δημιουργεί απλά κίνητρα για να μη λυθεί η κρίση. «Η γλώσσα της αντιτρομοκρατίας χρησιμοποιείται για να εξαιρεθούν οι νόμιμοι στρατοί από τους νόμους του πολέμου και ως εκ τούτου ομαλοποιεί τη χρήση βίας».
Η υποκρισία του Παρισιού περί δήθεν δημοκρατικών ευαισθησιών φαίνεται από το γεγονός ότι στη διάρκεια της παρουσίας του έλαβαν χώρα δύο πραξικοπήματα στη χώρα. Γενικά η Γαλλία δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα να συνεργάζεται με δικτάτορες, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή στρατηγικών σπουδών στο Yale Jean-Loup Samaan, όπως πρόσφατα με τον πρόεδρο του Τσαντ Idriss Deby, από τους πλέον παρανοϊκούς και διεφθαρμένους ηγέτες παγκοσμίως. Επίσης, ο Μακρόν στήριξε στην κατάληψη της εξουσίας τον δικτάτορα γιό του εκλιπόντος Deby, λόγω «ιδιαίτερων περιστάσεων». Καθώς φαίνεται, οι δηλώσεις του Μακρόν για εκδημοκρατισμό στην περιοχή είναι επιδερμικές, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο aljazeera.
Στο Μάλι, ΔΝΤ-Γαλλικός Στρατός-ΟΗΕ-ΕΕ-Παγκόσμια Τράπεζα θέλουν να σώσουν τη χώρα, αλλά στην πραγματικότητα κάνουν τα πράγματα χειρότερα καθώς εμπλέκουν την περιοχή σε έναν αέναο κύκλο αίματος χωρίς να «χτυπήσουν» πραγματικά το πρόβλημα, τη φτώχεια. Επενδύουν περισσότερα σε όπλα παρά στον κόσμο, γι’ αυτό και 374,000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Έρευνα επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ, Οξφόρδης, Ν.Ζηλανδίας, και Άμστερνταμ δείχνει πως «οι μεταρρυθμίσεις της πολιτικής του ΔΝΤ στην πραγματικότητα εμποδίζουν την ανάπτυξη των συστημάτων υγείας της Δυτικής Αφρικής».
Δραματική μείωση δαπανών στην υγεία στο Μάλι – Σύγκριση με Ελλάδα
Για να δώσει δάνεια το ΔΝΤ απαιτεί από τις κυβερνήσεις πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα σε βραχυπρόθεσμους οικονομικούς στόχους έναντι, για παράδειγμα, των μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε συστήματα υγείας. Το μόνο που ενδιαφέρει την Παγκόσμια Τράπεζα για την περιοχή είναι να μην δυσφημίζεται το έργο της ακόμα και αν πρέπει να κουκουλώσει «τέρατα», όπως αποκάλυψε και το Forbes. Άραγε αυτά δεν είναι εγκλήματα;
Γάλλος πρέσβης: «Είναι προφανές, κάναμε λάθος!»
Οι Γάλλοι, για να δικαιολογήσουν την επέμβασή τους έκαναν χρήση του άρθρου 51 του ΟΗΕ, περί νόμιμης άμυνας, μιας και στην περιοχή, όπως λένε ζουν 6.000 Γάλλοι. «Ωστόσο αυτό είναι αμφίβολο», σύμφωνα με την καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών Ισαλίν Μπεργκαμάσκι «αφού ο ΟΗΕ είχε επιτρέψει [ήδη] την ανάπτυξη μιας αφρικανικής δύναμης στο Μάλι. Αν και η μεταβατική κυβέρνηση [του Μάλι] δεν απολάμβανε πλήρους δημοκρατικής νομιμότητας –δεν ήταν εκλεγμένη- η ιδέα μιας συναινετικής παρέμβασης φαινόταν εγγυημένη από το γεγονός ότι ο ηγέτης του Μάλι είχε ζητήσει στήριξή από τους Γάλλους».
Ο Γάλλος διπλωμάτης Νicolas Normand παραδέχτηκε ότι η Γαλλία με την επέμβασή της «έκανε ένα πρόδηλο λάθος κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Serval στο Μάλι, συμμαχώντας με τους αυτονομιστές του Βορρά, κάτι που έγινε πολύ άσχημα αντιληπτό από το Μάλι. Αυτό, που σήμερα εργαλειοποιήθηκε από κείνους που κατηγορούν το Παρίσι ότι θέλει τη διχοτόμηση του Μάλι, ευνόησε την απόρριψη της Γαλλίας στη χώρα».
«Οι γαλλικές στρατιωτικές επεμβάσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού, τη Λιβύη και το Μάλι, καθώς και η συντήρηση στρατιωτικών βάσεων, έχουν επίσης τροφοδοτήσει καχυποψίες προς τη Γαλλία σε αυτήν την περιοχή» λέει ο Normand και καταλήγει πως «είναι σαφές ότι οι Γάλλοι διπλωμάτες δεν έλαβαν επαρκώς υπόψη την ευαισθησία των πρώην αποικιών στο ζήτημα του σεβασμού της κυριαρχίας, δημιουργώντας αυξανόμενη ανησυχία στο Μάλι, τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα». Δίχως αμφιβολία, με την εναπόθεση της ασφάλειας στον γαλλικό στρατό και της ανάπτυξης στο ΔΝΤ, το Μάλι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε δυστυχία από το ουκρανικό δράμα.
*O Βαγγέλης Γεωργίου είναι ερευνητής δημοσιογράφος. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε το βιβλίο του «ΕΛΛΑΣ-ΕΟΚ: Εμπιστευτικό» αποκαλύπτοντας το πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ/ΕΕ μέσα από τα αρχεία του ΥΠΕΞ που έρχονται στο φως για πρώτη φορά.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >