Οι ισπανικές αρχές εντόπισαν το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus στα κινητά τηλέφωνα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και της υπουργού Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Προεδρίας της ισπανικής κυβέρνησης, Φέλιξ Μπολάνος.

Ads

Ο Μπολάνος τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι το τηλέφωνο του Σάντσες μολύνθηκε από αυτό το λογισμικό τον Μάιο του 2021 και τουλάχιστον μία διαρροή δεδομένων καταγράφηκε τότε. Ο Ισπανός αξιωματούχος δεν είπε ποιος θα μπορούσε να κατασκόπευε τον πρωθυπουργό ή αν υπάρχουν ύποπτες ξένες ή ισπανικές ομάδες ότι βρίσκονται πίσω από αυτό.

«Οι παρεμβάσεις ήταν παράνομες και εξωτερικές. Εξωτερικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν από μη επίσημους φορείς και χωρίς κρατική άδεια», είπε, προσθέτοντας ότι αυτές οι μολύνσεις είχαν αναφερθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το Ανώτατο Δικαστήριο θα είναι αρμόδιο για την υπόθεση.

Η ανακοίνωση ακολούθησε έντονες πιέσεις προς την κυβέρνηση συνασπισμού να δώσει εξηγήσεις μετά αφότου ο καναδικός οργανισμός Citizen Lab ανέφερε ότι περισσότερα από 60 άτομα που συνδέονται με το καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα ήταν στόχοι του λογισμικού καταποσκοπείας Pegasus του ισραηλινού ομίλου NSO.

Ads

Μετά τις καταγγελίες για κατασκοπεία μελών του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος, ο βασικός σύμμαχος της κυβέρνησης μειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, το αριστερό κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ERC, δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση έως ότου η Μαδρίτη λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Ο Γκαμπριέλ Ρουφιάν, βουλευτής και εκπρόσωπος του ERC, δήλωσε στο Twitter: «Το κράτος κατασκόπευε, κατασκόπευε και θα κατασκοπεύει».

«Κοριοί» στα τηλέφωνα 65 πολιτικών στην Καταλανία

Την ίδια στγμή το κατασκοπευτικό θρίλερ στην χώρα παίρνει άλλες διαστάσεις, με τουλάχιστον 65 Καταλανούς πολιτικούς και ακτιβιστές να γίνονται στόχοι των κατασκοπευτικών λογισμικών Pegasus και Candiru. Τα πρόσωπα – στόχους αποκάλυψε έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Μεταξύ προσώπων που φέρεται να παρακολουθούνταν ήταν ο Πέρε Αραγονές, ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης μαζί με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καταλανούς νομοθέτες, νομικούς, ακτιβιστές και μέλη των οικογενειών τους.

«Η επιχείρηση μαζικής κατασκοπείας κατά της καταλανικής ανεξαρτησίας είναι ντροπή. Αποτελεί μια εξαιρετικά σοβαρή επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία», έγραψε ο Αραγονές στο Twitter.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος κρύβεται πίσω από το κατασκοπευτικό θρίλερ, το Citizen Lab του Πανεπιστημίου Τορόντου, που διενέργησε τις έρευνες δείχνει προς την κατεύθυνση των ισπανικών αρχών. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η κατασκοπεία «δεν αποδίδεται σε κάποια συγκεκριμένη οντότητα, ωστόσο, «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις και στοιχεία που υποδηλώνουν σχέση με τις ισπανικές αρχές».

Υπενθυμίζεται πως οι εντάσεις είναι υψηλές μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης από τη στιγμή που η Καταλονία προσπάθησε να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της μετά από τι δημοψήφισμα το 2017, το οποίο το ισπανικό ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό. Η αποτυχημένη ώθηση για την ανεξαρτησία οδήγησε τον τότε καταλανό πρόεδρο Carles Puigdemont να εξοριστεί στο Βέλγιο.

Το spyware Pegasus αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία ασφαλείας NSO Group και έχει χρησιμοποιηθεί από πληθώρα χωρών για να κατασκοπεύει πολιτικούς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές εντός και εκτός της ΕΕ.
Δημοσιογράφοι αποκάλυψαν τον περασμένο Ιούλιο ότι το λογισμικό πιθανότατα χρησιμοποιούνταν από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να παρακολουθούν τους αντιπάλους τους.