Όταν πρωτογνώρισα τη Μυρσίνη Λοϊζου συνειδητοποίησα εκτός από την ομοιότητα της με τον πατέρα της, πως είναι ένα πλάσμα που μιλάει περισσότερο με το βλέμμα παρά με τα λόγια. Συμμετείχε κι εκείνη ως κληρονόμος στον αγώνα για έναν οργανισμό των δημιουργών μετά την κατάρρευση της ΑΕΠΙ. Στις συναντήσεις μας μιλούσε λίγο και επί της ουσίας. «Δεν του έμοιασα μόνο σ’αυτό. Δεν άντεχε την εξουσία και το κληρονόμησα κι εγώ και το πληρώνω κάπως» μου λέει, καθισμένη απέναντι μου στην πλατεία Μαβίλη την ώρα που μέσα μου σιγοτραγουδούσα το «Για της Μυρσίνης την ποδιά μια Παναγιά» και το «Η Μυρσίνη βάζει τ’άσπρα».
Βρεθήκαμε με αφορμή το μεγάλο επετειακό αφιέρωμα στον πατέρα της, αυτόν τον σπουδαίο συνθέτη και άνθρωπο, για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο του που διοργανώνει η Minos σε συνεργασία με την ίδια, στο οποίο συναντιούνται συνεργάτες του Λοϊζου με δημιουργούς της νεότερης γενιάς σε 4 συναυλίες 4-26 Μαϊου -το πρόγραμμα των οποίων θα δείτε παρακάτω- . Επίσης 30 νέοι καλλιτέχνες ξανά δίνουν πνοή στο υλικό του σε ένα νέο cd. Θα επανακυκλοφορήσει όμως και το σύνολο του έργου, τα 10 βινύλια και μια κασετίνα με 10 cd, με την προσθήκη νέων ντοκουμέντων. Tα Χριστούγεννα θα παρουσιαστούν τα παιδικά του τραγούδια σε μια συναυλία που διοργανώνει το ΚΚΕ στο Αμφιθέατρο του Περισσού, συναυλία με την οποία ολοκληρώνεται το αφιέρωμα.
Στο πλαίσιο αυτό, θα δουν το φως και 18 ανέκδοτα τραγούδια του Μάνου, τα περισσότερα από τα οποία ηχογράφησε στο νοσοκομείο στη Μόσχα, λίγο πριν πεθάνει. Πέντε από αυτά, είναι σε στίχους του Θανάση Παπακωνσταντίνου, ο οποίος 20 ετών τότε τα είχε στείλει στον Λοϊζο κι εκείνος τα μελοποίησε.
«Αυτά τα τραγούδια ήρθαν σε κασέτες με το φέρετρο του πατέρα μου από τη Μόσχα. Τα πέντε είναι του Θανάση, τα έχει πάρει και τα δουλεύει. Τα άλλα δεν ξέρουμε σε ποιους ανήκουν οι στίχοι. Κάποια είναι μάλλον του πατέρα μου κάποια του Γιώργου Ιωάννου ίσως με τον οποίο συνεργαζόταν εκείνη την περίοδο» λέει η Μυρσίνη και μου βάζει να ακούσω κάποια από τα τραγούδια. Ανατριχιάζω, συγκινούμαι και τη ρωτάω πως της φαίνεται που ανήκουν οι στίχοι των 5 τραγουδιών στον 20χρονο τότε Θανάση.
«Αν με ρωτούσες σε ποιον θα ήθελες να ανήκουν, το όνομα του θα σου έλεγα πρώτο» απαντά.
Στην ερώτηση πόσο δύσκολη ήταν η διαχείριση του έργου του πατέρα της όλα αυτά τα χρόνια, αν ήταν περισσότερο βάρος ή απόλαυση απαντά αυτόματα: «Φέτος για πρώτη φορά το απολαμβάνω. Ήμουν 16 ετών όταν πέθανε, προσπαθούσα όλα αυτά τα χρόνια να ξεχάσω και τα κατάφερα. Δέχτηκα τη φροντίδα από τους συνεργάτες του που ήταν δίπλα μου αλλά ακόμα κι αυτές τις σχέσεις έκοψα για να ξεχάσω. Τώρα αυτές οι κασέτες μου επανέφεραν μνήμες. Τον θυμάμαι να δουλεύει τα τραγούδια στο σπίτι…»
Σε μια οικογένεια με έναν πατέρα δοσμένο στην τέχνη του πόσος χώρος υπήρξε άραγε για εκείνη; «Δεν θυμάμαι πολλές στιγμές μαζί του. Αλλά δυστυχώς και η μητέρα μου ήταν δοσμένη στη δική της τέχνη, οπότε … καταλαβαίνεις. Όσο μεγαλώνω όμως συνδέομαι με έναν άλλο τρόπο μαζί του. Ήταν μικρός όταν έφυγε. Η ψυχολόγος μου με ρώτησε πρόσφατα πως αισθάνομαι που είμαι πιο μεγάλη από τον πατέρα μου. Δεν το είχα σκεφτεί, αλλά έτσι είναι. Είμαι πιο μεγάλη από εκείνον σήμερα».
Παραδέχεται πως αυτό το αφιέρωμα στον πατέρα της έχει συγκίνηση και χαρά. «Ένα μεγάλο μέρος αυτού του συναισθήματος οφείλεται στα νέα παιδιά που δίνουν νέα πνοή στα τραγούδια του. Είναι κατασυγκινημένα και πολλά από αυτά δεν τον γνώρισαν καν. Τα έχουν προσεγγίσει με σεβασμό αλλά και με έμπνευση. Ναι αν δεν μου άρεσε κάποιο από τα τραγούδια θα το έλεγα, αλλά δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα».
Ακούω κάποιες από τις επανεκτελέσεις και συμφωνώ μαζί της. Μέχρι η ραπ χώρεσε. Και πως δεν θα χωρούσε στο τρυφερό αλλά ταυτόχρονα πολιτικό έργο του Λοϊζου; Παρατηρώ πως συνομιλούν εύστοχα με την εποχή μας κι η Μυρσίνη προσθέτει πως αυτό το νήμα την επανασυνδέει με την κόρη της, που στα 17 της αρχίζει να αποκτά επαφή με το έργο του παππού της «Δεν ήμουν από τις μανάδες που τις έβαζα με το ζόρι Λοϊζο για να μάθει τα τραγούδια του παππού της».
Τη ρωτάω τι θα ήθελε να μείνει από το έργο του πατέρα της στους νέους. «Νομίζω όλα έχουν μείνει… Και η τρυφερότητα και η πολιτική του στάση. Γι’αυτό ακούγονται ακόμα τα τραγούδια του».
Από τη νέα γενιά στη γενιά του πατέρα της «Συγκινήθηκα όμως όταν πήγα στις πρόβες του Νταλάρα. Είχε ξεθάψει τραγούδι που είχα ξεχάσει. Κι ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συμμετέχει και τους ευχαριστώ και τους δύο… και η Φαραντούρη και η Αλεξίου θα είναι στην τελευταία συναυλία για να παρουσιάσει την Ελεωνόρα Ζουγανέλη που θα πει τα τραγούδια της Χαρούλας. Μόνο η Δήμητρα Γαλάνη δεν θα είναι».
Το αφιέρωμα
Για πρώτη φορά 40 χρόνια μετά από τον Σεπτέμβρη του 1982 που έφυγε από τη ζωή ο Λοϊζος, παρουσιάζεται σχεδόν το σύνολο του έργο του, 9 από τους 12 κύκλους τραγουδιών του, σε 4 παραστάσεις με την συμμετοχή των πρώτων ερμηνευτών που βρίσκονται ακόμα σε δημιουργική πορεία, αλλά και νεότερων σημαντικών ερμηνευτών που έχουν συμπορευτεί μέσα στα χρόνια με τα τραγούδια του. Οι συναυλίες πραγματοποιούνται στο Θέατρο Ολύμπια. Παράλληλα, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο Απόστολος Ρίζος θα επαναλάβουν στην Αθήνα τη συναυλία τους με τραγούδια του Μάνου που δόθηκε στην Κύπρο. Στην Κύπρο θα δώσει και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συναυλίες τον Ιούνιο με τραγούδια του Μάνου.
Τετάρτη 4 Μαϊου
Γιώργος Νταλάρας- Συμμετέχουν Ασπασία Στρατηγού-Κώστας Τριανταφυλλίδης
Ο Γιώργος Νταλάρας, βασικός ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Λοΐζου, μας γυρνάει πίσω στην δεκαετία του ’70 πιάνει την μουσική ιστορία του Μάνου Λοΐζου σχεδόν από την αρχή και μας παρουσιάζει δύο εμβληματικούς δίσκους, τις “Θαλασσογραφίες” (1970), και το “Να ‘χαμε τι να ‘χαμε” (1972) και οι δύο σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, αλλά και στιγμές από τον δίσκο “Τα τραγούδια μας” (1976) σε στίχους του Φώντα Λάδη.
Τετάρτη 11 Μαΐου
Βασίλης Παπακωνσταντίνου – Μαρία Παπαγεωργίου
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου έχει στιγματιστεί και έχει στιγματίσει με την φωνή του κάποια από τα εμβληματικά τραγούδια του Μάνου Λοΐζου. Επιλέγει σε αυτήν την μοναδική βραδιά να έχει στο πλευρά του την Μαρία Παπαγεωργίου για να παρουσιάσουν δύο δίσκους που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας:
“Τα τραγούδια του δρόμου” (1974) σε στίχους Κωστούλας Μητροπούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιάννη Νεγρεπόντη, Δημήτρη Χριστοδούλου αλλά και του ίδιου του συνθέτη και τον τελευταίο δίσκο που κυκλοφόρησε ο Μάνος Λοΐζος εν ζωή “Για μια μέρα ζωής” (1980) σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μανώλη Ρασούλη, Δώρας Σιτζάνη, Φώντα Λάδη, Μάνου Λοΐζου και σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη.
Κυριακή 22 Μαΐου
Μαρία Φαραντούρη – Μίλτος Πασχαλίδης – Απόστολος Ρίζος
Η Μαρία Φαραντούρη ανοίγει ένα από τα σπάνια κεφάλαια της καριέρας της και μας παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ολότητά του έναν δίσκο σταθμό της ελληνικής δισκογραφίας τόσο για το θέμα του όσο και για τον ήχο του “Τα Νέγρικα” (1975) σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη.
Ο Μίλτος Πασχαλίδης επηρεασμένος πάντα από το έργο του Μάνου Λοΐζου και ο Απόστολος Ρίζος που και εκείνος έχει αναπτύξει μια προσωπική σχέση με το ρεπερτόριο του συνθέτη μας παρουσιάζουν το “Καλημέρα Ήλιε” (1973) σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου, Μάνου Λοΐζου.
Στην συναυλία θα παρουσιαστούν και στιγμές από τον δίσκο “Γράμματα στην Αγαπημένη” (1983) σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ.
Τετάρτη 26 Μαΐου
Ελεονώρα Ζουγανέλη – Γιάννης Διονυσίου – Γιάννης Παπαγεωργίου
Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, μια από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες σήμερα στο ελληνικό τραγούδι ανοίγει, ακούει, συγκινείται και μας παρουσιάζει έναν δίσκο χαρακτηρισμένο ακόμα και στον τίτλο του από το όνομα της Χαρούλας, “Τα τραγούδια της Χαρούλας” (1979) σε στίχους Μανώλη Ρασούλη. Θα την παρουσιάσει η Χάρις Αλεξίου.
Και δύο από τους νεότερους καλλιτέχνες που έχουν με διαφορετικό τρόπο ο καθένας συνδέσει το όνομα τους με το λαϊκό τραγούδι μας γυρνάνε στην αρχή της πορείας του Μάνου Λοΐζου, εκεί απ’ όπου άρχισαν όλα και ίσως στον πιο λαϊκό ηχητικά δίσκο του, τον “Σταθμό” (1968) σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Λοΐζου.
Ποιοι νέοι καλλιτέχνες διασκευάζουν τα τραγούδια του Λοϊζου
Αλέξανδρος Λιβιτσάνος και η Ορχήστρα της ΕΡΤ – Μετά – Λοϊζος overture
Kατερίνα Ντούσκα – Κι αν τα μάτια σου
George Gaudi – Σ’ακολουθώ
Στάθης Δράκος – Πόσο σ’αγαπώ
Blend Mishkin feat Νεφέλη Φασουλή – Ο γέρο νέγρο Τζιμ
Runes – Η πιο όμορφη θάλασσα
Aspra – Νανούρισμα
Ocean hope – Νανούρισμα
Ντέιβιντ και Ματίνα SEAU PO- Σε ψάχνω
Κατερίνα Πολέμη – Αχ χελιδόνι μου
Nalyssa Green – Όλα σε θυμίζουν
Τα παιδιά της Παλαιότητας – Το λαϊκό το καφενείο
Εlectric Litany – Πανε να πεις στη μάνα μου
Sarah P – Το χρυσό πουλί
Maroulita De Col – Μια καλημέρα
Joanna Drigo – Μη με ρωτάς
Swim – Σε 5 ώρες ξημερώνει Κυριακή
Μαρία Αλαμανή – Κι εγώ σαν πόλη
FL Lamprou – Το παλιό ρολόι
Κύριος Κ – Δεν θα ξαναγαπήσω
Amalia and the Architects – Η δουλειά κάνει τους άνδρες
Sophie Lies – Ο δρόμος
Whereswilder – Σήριαλ
Μυρτώ Βασιλείου – Δεν θα ξαναγαπήσω
Jef Malawi – Κανένας δε μου μίλησε
Εβελίνα Μεγαλοοικονόμου – Αυτό τ’αγόρι
Δραμαμίνη – Τίποτα δεν πάει χαμένο
Vasco Brondi – Ο Αρχηγός
Πέτρος Κλαμπάνης – Σεβάχ ο Θαλασσινός
Yiotis – Καρτ Ποστάλ
Θοδωρής Μαυρογιώργης και Anser – Η μέρα εκείνη δεν θ’αργήσει
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >