Τη Δευτέρα 25 Απριλίου οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια σημαντική γέφυρα στις εκβολές του Δνείστερου στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στην πόλη Bilhorod-Dnistrovsky, 450 χλμ. νοτιοδυτικά του Κιέβου. Την Κυριακή 1η Μαϊου, ρωσικοί πύραυλοι προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε αεροδρόμιο στην Οδησσό. Για μερικούς αναλυτές, αυτά τα χτυπήματα μαρτυράνε ίσως νέους στρατιωτικούς στόχους της Μόσχας. Ποιοι είναι αυτοί και πόσο εφικτοί είναι.
Διαβάστε επίσης: Ρωσικοί βομβαρδισμοί και καταστροφή αμερικανικών όπλων σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην Οδησσό
Μετά την αποτυχία του να καταλάβει το Κίεβο ο Ρωσικός στρατός φαίνεται να προσανατολίζεται στην νότια Ουκρανία. Ο βομβαρδισμός της γέφυρας θα μπορούσε να προϊδεάσει τη ρίψη Ρώσων αλεξιπτωτιστών στην Υπερδνειστερία, η οποία βρίσκεται λίγο βορειότερα και σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους και αναλυτές είναι πιθανό εφαλτήριο για μια ρωσική εισβολή. Η Μόσχα κατέστρεψε τη γέφυρα ώστε «να μπορέσει να οργανώσει μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών εκεί», είπε στην ουκρανική τηλεόραση ο Ολεξίι Αρέστοβιτς, βοηθός του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η κατοχή της Υπερδνειστερίας θα «διασφαλίσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία και θα επηρεάσει επίσης τις κρίσιμες τοποθεσίες του ουκρανικού στρατού και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μέσω των οποίων η Ουκρανία εξάγει γεωργία, μέταλλα σε άλλες χώρες» είχε δηλώσει ο Ρώσος υποστράτηγος Rustam Minnekayev. Ουκρανός αναλυτής χαρακτήρισε τη δήλωση της Μόσχας αποκαλυπτική για τους πραγματικούς τακτικούς στόχους της Ρωσίας.
Όχι και τόσο εύκολο: Τοπικός πληθυσμός
Για να φτάσει όμως στην Υπεδνειστερία ο ρωσικός στρατός πρέπει να κατακτήσει όλη τη νότια Ουκρανίας, πέραν του Λουγκάνσκ και Ντονέντσκ. Η Μόσχα θέλει να απομονώσει την υπόλοιπη Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα και να κινητοποιήσει πιθανούς φιλορώσους, ανέφερε ο Ουκρανός αναλυτής Aleksey Kushch στον δημοσιογράφο του Al Jazeera Mansur Mirovalev. «Αλλά ακόμη και αυτός ο τονισμός των στόχων δεν λειτούργησε σε έναν τοπικό πληθυσμό που συνειδητοποιεί την αφοσίωσή του στο Κίεβο».
Η Νότια Ουκρανία είναι πολυεθνική, υπάρχουν Εβραίοι, Έλληνες, Βούλγαροι, Γκαγκαούζοι και Ρουμάνοι της διασποράς που προτιμούν να μιλούν ρωσικά. Αλλά η γλωσσική τους επιλογή δεν μεταφράζεται σε συμπάθειες για τον Πούτιν, λένε οι παρατηρητές. «Η γλώσσα είναι αποκομμένη από τη Μόσχα και δεν ανήκει στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο Ivar Dale, ανώτερος σύμβουλος στη Νορβηγική Επιτροπή του Ελσίνκι, μια οργάνωση για τα δικαιώματα. «Πράγματι, το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής εναντίον του Πούτιν εκφράζεται και γράφεται στη ρωσική γλώσσα», είπε στο Al Jazeera ο Dale.
Στρατιωτικός αναλυτής στην Ουκρανία είπε ότι ακόμη και αν πραγματοποιηθεί η ρωσική επίθεση στην Υπερδνειστερία, δεν θα σημαίνει αλλαγή της στρατιωτικής τύχης του Κρεμλίνου. «Δεν θα πετύχουν τίποτα. Θα πρέπει να ανεχτούν μια ήττα», δήλωσε στο Al Jazeera ο Ανατόλι Λοπάτα, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και νυν σύμβουλος του Ζελένσκι. Είπε ακόμα ότι η Ρωσία εξαντλείται στρατιωτικά ενώ η Ουκρανία συνεχίζει να λαμβάνει στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική υποστήριξη από τη Δύση.
Στρατιωτικές αποτυχίες
Στις αρχές Μαρτίου, το Κρεμλίνο κατάφερε να πετύχει τον πλήρη έλεγχο Χερσώνας, αλλά η επίθεση των Ρώσων σε Μικολάιβ -ένα σημαντικό ναυπηγικό κέντρο- και Οδησσό, στα νοτιοδυτικά στον δρόμο προς την Υπερδνειστερία, ήταν πολύ λιγότερο επιτυχής. Οι Ρώσοι αποβίβασαν 17 φορές στρατεύματα στην πόλη Chornobaivka, της οποίας η θέση είναι εξαιρετικά στρατηγική για να προελάσει κανείς προς Μικολάιβ. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Al Jazeera, κάθε φορά τα ουκρανικά drones και οι πύραυλοι Κρουζ έπλητταν τα μέρη προσγείωσης.
Μπορεί οι ρωσικές δυνάμεις να εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους στο Μικολάιβ αλλά δεν κατάφεραν να εισβάλουν στο διοικητικό κέντρο της πόλης ενώ πρόσφατα υπέστησαν μεγάλες απώλειες μεταξύ Μικολάιβ και Χερσώνας και υποχώρησαν από πέντε πόλεις. Ρωσικά πολεμικά πλοία απέκλεισαν την ακτή ανοιχτά της Οδησσού, αλλά οι προσπάθειες να αποβιβαστούν εκεί στρατεύματα χωρίς την υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων κατέληξε σε φιάσκο.
Μπλοκαρισμένη σαν σκωληκοειδίτιδα
Την ίδια στιγμή, η άφιξη εξελιγμένων δυτικών πυραύλων θέτει σε κίνδυνο τις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία. «Εάν η περιοχή της Οδησσού δεν καταληφθεί, [οι Ουκρανοί] θα καλύψουν ολόκληρες τις περιοχές της Μαύρης και της Αζοφικής Θάλασσας με νέους πυραύλους», είπε ο Ιγκόρ Στρέλκοφ, πρώην «υπουργός Άμυνας» στο αυτονομιστικό Ντόνετσκ, στο δημοσίευμα News.ru στις 22 Απριλίου. «Είναι αδύνατο να διαφυλαχθεί η Κριμαία χωρίς να απελευθερωθεί η Οδησσός», φέρεται να είπε.
Ρώσοι στρατιωτικοί ειδήμονες παραδέχονται τη δυσκολία κατάληψης της όλο και πιο οχυρωμένης περιοχής και τη συνέκριναν με χειρουργείο. Ο απόστρατος Ρώσος στρατηγός Βλαντιμίρ Σαμάνοφ μιλώντας στην εφημερίδα Argumenty i Fakty στις 20 Απριλίου είπε χαρακτηριστικά ότι «η Οδησσός είναι μπλοκαρισμένη σαν σκωληκοειδίτιδα, αλλά νομίζω ότι θα την καταφέρουμε με τη σειρά της».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >