Σε μια εξαιρετικά σημαντική ακρόαση της υποεπιτροπής για το Κράτος Δικαίου της Επιτροπής Δημοκρατικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε απολογούμενη στις Βρυξέλλες. Λόγω της μεγάλης σημασίας της, η συνεδρίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ακόμη και για τους ευρωβουλευτές που δεν συμμετέχουν στην επιτροπή Δημοκρατικών Ελευθεριών.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Tvxs.gr, οι ευρωβουλευτές- μέλη της επιτροπής ρώτησαν τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, όπως οι διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικών που ερεύνησαν το σκάνδαλο Novartis, η ελευθεροτυπία και οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων αλλά και οι απειλές κατά των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Αναφερθηκαν επίσης στην οδηγία για την προστασία τους, την οποία παρά τις πιέσεις της Κομισιόν, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην εφαρμόζει.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει η ΝΔ. Παρατηρητές εκτιμούσαν ότι το ΕΛΚ παίρνει αποστάσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή δεν ήθελε να ταυτιστεί με τις πρακτικές που εξετάστηκαν.

Στη συνεδρίαση είχε κληθεί και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, που ερευνούσε το σκάνδαλο Novartis μέχρι που καταργήθηκε η θέση της και από τις αρχές Φεβρουαρίου είναι κατηγορούμενη για την ίδια υπόθεση.

Ads

Η κ. Τουλουπάκη παρουσίασε την ιστορία του σκανδάλου, υπογραμμίζοντας ότι η δίωξη της είναι πολιτική, και ότι υπάρχουν έγγραφα που το αποδεικνύουν, τα οποία προσφέρθηκε να διαθέσει στους ευρωβουλευτές.

Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης: Κανείς δεν παρακολουθείται στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Π. Αλεξανδρής – ο υπουργός Γ. Τσιάρας τελικώς  δεν παρευρέθηκε –  ισχυρίσθηκε πως το αίτημα του ελληνικού κράτους για αποζημίωση από την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία είναι έτοιμο και μπορεί να κατατεθεί μέχρι και αύριο.

Ο ισχυρισμός του κ. Αλεξανδρή προκάλεσε την αντίδραση της κας Τουλουπάκη, που διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να θεωρείται σκευωρός και την ίδια στιγμή να χρησιμοποιούνται τα πορίσματά της ,για την προετοιμασία του αιτήματος της αποζημίωσης. 

Κατά τις ίδιες πηγές, ύστερα από έντονες πιέσεις να δώσει εξηγήσεις για την περίπτωση της παρακολούθησης Κουκάκη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ισχυρίστηκε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν παρακολουθεί κανέναν. Στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι γίνονται παρακολουθήσεις για τις οποίες αποφασίζει η Δικαιοσύνη, εάν το κρίνει απαραίτητο. 

Ωστόσο, έγινε σαφές στους μετέχοντες της ακρόασης, ότι οι Βρυξέλλες έχουν ενοχληθεί πολύ από την κατάσταση της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα, την λίστα Πέτσα και τη δολοφονία Καραϊβάζ. Μερικοί ευρωβουλευτές δεν δίστασαν να παραλληλίσουν τη χώρα μας με την Ουγγαρία, επισημαίνοντας πως δεν γίνεται να στρέφεται η ΕΕ κατά της Βουδαπέστης αλλά να αγνοεί τα ίδια ατοπήματα της Αθήνας 

Τέλος, ο κ. Αλεξανδρής δήλωσε πως αύριο Παρασκευή θα δοθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την ενσωμάτωσή της έχει παρέλθει από το Δεκέμβριο του 2021 και ότι η Κομισιόν έχει ήδη προβεί σε προειδοποιήσεις, όπως ενημέρωσε πρόσφατα η αρμόδια Επίτροπος, Βέρα Γιούροβα, με απάντησή της σε ερώτηση του Στ. Κούλογλου.