Θεμελιώδες δικαίωμα θεωρούν την πρόσβαση στο διαδίκτυο σχεδόν 4 στους 5 ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του BBC World Service.

Ads

Όπως έδειξε η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 27.000 ενηλίκων σε 26 χώρες, άτομα και από τις δυο πλευρές του ψηφιακού χάσματος αντιλαμβάνονται και επισημαίνουν τη σημασία της πρόσβασης στο διαδίκτυο. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι χώρες όπως η Φινλανδία και η Εσθονία έχουν ήδη κατατάξει την πρόσβαση στο Internet στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ και η ΕΕ πιέζουν για παγκόσμια πρόσβαση.

«Το Internet αποτελεί την πιο ισχυρή δυνητική πηγή διαφωτισμού που δημιουργήθηκε ποτέ» φαίνονται να υπερβάλλουν κάποιοι ειδικοί και τονίζουν ότι η δυνατότητα πρόσβασης πρέπει να θεωρείται δικαίωμα ισοδύναμο της πρόσβασης σε οδικό δίκτυο και τρεχούμενο νερό.

Το 87% λοιπόν των ερωτηθέντων χρηστών δήλωσαν ότι πρόκειται για θεμελιώδες δικαίωμα, ενώ πάνω από 70% μη-χρηστών εξέφρασαν την επιθυμία τους για πρόσβαση στον κόσμο του διαδικτύου. Τα ποσοστά αυτά ήταν υψηλότερα σε χώρες όπως η Τουρκία και η Νότια Κορέα. Σε χώρες όπως η Ιαπωνία, το Μεξικό και η Ρωσία οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς το Internet και επεσήμαναν τις αλλαγές που επέφερε στη ζωή τους.

Ads

Η έρευνα αποκάλυψε, όμως, διαφωνίες σχετικά με την κρατική παρέμβαση και ρύθμιση του Internet. Σε χώρες όπως για παράδειγμα η Νότια Κορέα και η Νιγηρία, οι χρήστες επέμειναν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει ποτέ να εμπλέκεται σε ο,τι αφορά το Internet, ενώ στην Κίνα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ακριβώς αντίθετη άποψη.

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα της έρευνας αυτής δεν θα μπορούσαν να είναι πιο επίκαιρα ειδικά σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία προώθησης σχετικού νόμου. Στο νόμο αυτό, εκτός από την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο όλων των πολιτών, προβλέπεται μεγαλύτερος κρατικός παρεμβατισμός.

Τέλος, η πλειοψηφία των χρηστών στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Γερμανία εξέφρασαν αμφιβολία σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να εκφραστούν πραγματικά ελεύθερα στο διαδίκτυο. Αντιθέτως, στη Νιγηρία, την Ινδία και τη Γκάνα οι χρήστες νιώθουν ότι μπορούν να εκφραστούν πιο άνετα. Άλλοι προβληματισμοί αφορούν στην πιθανότητα απάτης μέσω Internet, σε ακατάλληλο περιεχόμενο και ανησυχία για την έκθεση της προσωπικής ζωής.

Πηγή: BBC