Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, η οποία διευκρίνισε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια. Στο πλαίσιο της συνάντησης αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας μικτής ελληνογερμανικής κυβερνητικής Επιτροπής που θα προωθήσει τη συνεργασία των δύο χωρών στο πεδίο κυρίως της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης».

Ads

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, δόθηκε στη δημοσιότητα Κοινή Ανακοίνωση της καγκελαρίου και του Έλληνα πρωθυπουργού, με στόχο την αποστολή ενός θετικού μηνύματος τόσο προς την κοινή γνώμη των δύο χωρών όσο και προς τις λεγόμενες «αγορές».

Σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές, η Κοινή Ανακοίνωση αποτελεί ένα «ευανάγνωστο» μήνυμα έκφρασης εμπιστοσύνης και πολιτικής στήριξης του Βερολίνου προς την Αθήνα και κατ΄ επέκταση προς τις αγορές και παράλληλα μία κοινή προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις στο εσωτερικό των δύο χωρών, ως «αντίδοτο» τρόπον τινά στις «καμπάνιες» λοιδορίας της Ελλάδας από την πλευρά μερίδας του γερμανικού τύπου που δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα.

Με την Κοινή Ανακοίνωση διατυπώνεται η βούληση «της ανανέωσης και της διεύρυνσης» των σχέσεων συνεργασίας, πράγμα που συγκεκριμενοποιείται στους τομείς της περιβαλλοντικής, ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής, (όπως π.χ. τεχνογνωσία για πόσιμο νερό και αφαλάτωση, διαχείριση σκουπιδιών, και ανανεούμενες πηγές ενέργειας), αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, (όπως π.χ. τεχνικές πρόληψης πυρκαγιών στα δάση και στις χωματερές αλλά και οργάνωσης εθελοντικών μονάδων πυρόσβεσης), στον τομέα της συνεργασίας των Οικονομικών Φορέων των δύο χωρών και στο πεδίο της έρευνας, της καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης καθώς και της εμβάθυνσης των πολιτιστικών ανταλλαγών.

Ads

Παπανδρέου: «Σε τρία χρόνια η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα»

«Δεν θα επιτρέψουμε να ξαναειπωθεί το “δυστυχώς, επτωχεύσαμε”. Θα δώσω, θα δώσουμε, όλο μας το είναι για να σώσουμε τον τόπο», υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

«Θα πολεμήσουμε με πάθος οποιονδήποτε αντιμάχεται την προσπάθεια της κυβέρνησης και του λαού μας να βάλουν τάξη στην οικονομία. Και πρώτα απ΄όλους τούς κερδοσκόπους. Δεν είναι μόνον άδικο, είναι και αντιδημοκρατικό, την ώρα που η κυβέρνηση καταβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια, κάποια “παιδάκια” στη Νέα Υόρκη και αλλού, καθισμένα μπροστά σε κομπιούτερ, να την υπονομεύουν», τονίζει.

Αναφερόμενος στο κερδοσκοπικό παιχνίδι κατά της Ελλάδας, επισημαίνει ότι η τιμωρία των υπευθύνων «είναι υπόθεση ολόκληρης της Ευρώπης, όχι μόνον δική μας».

«Οι θυσίες θα πιάσουν τόπο. Σε τρία χρόνια θα έχουμε εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Θα έχουμε πετύχει την παραγωγική ανασυγκρότηση, τον διοικητικό εκσυγχρονισμό και την πολιτική ανόρθωσή της. Σε τρία χρόνια, ίσως και νωρίτερα, η Ελλάδα θα είναι μια χώρα αξιόπιστη, με κύρος και με ελπιδοφόρο το μέλλον για τους πολίτες της», σημειώνει ο κ. Παπανδρέου.

«Η Γερμανία δεν δίνει λευκή επιταγή στην Ελλάδα»

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ωστόσο ότι «Η Ελλάδα δεν δικαιούται καμίας «λευκής επιταγής» από τους εταίρους της στην ΕΕ για να τη βοηθήσει να ξεπεράσει την κρίση στον προϋπολογισμό της».

«Η Ελλάδα οφείλει να κάνει μόνη της τα μαθήματά της, δεν υπάρχει άλλη λύση. Το πρόγραμμα που παρουσίασε η Αθήνα είναι πολύ φιλόδοξο, πλην όμως απομένει η εφαρμογή του και εγώ δεν είμαι και τόσο έτοιμος για να της παραχωρήσω λευκή επιταγή», τόνισε ο Βέστερβελε από την Κόρδοβα της Ισπανίας, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο κορυφής των ομολόγων του της ΕΕ.

Υπέρ ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) μετά τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας τάχθηκε το Σάββατο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag η οποία θα κυκλοφορήσει την Κυριακή.

«Για να υπάρχει σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, χρειαζόμαστε έναν θεσμό που θα διαθέτει την εμπειρία του ΔΝΤ και ανάλογες δυνατότητες επέμβασης», σημείωσε ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι ο Σόιμπλε είναι το πρώτο μέλος της γερμανικής κυβέρνησης που υποστηρίζει ανοιχτά την ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα πρόκειται να παρουσιάσει προσεχώς τις δικές του προτάσεις καθώς βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο νοσοκομείο.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός απέρριψε τη βοήθεια του ΔΝΤ για να βγει η Ελλάδα από την κρίση: «Η ζώνη του ευρώ έχει σκοπό να μπορεί να ρυθμίζει μόνη της τα προβλήματά της. Η αποδοχή οικονομικών βοηθειών από το ΔΝΤ θα ήταν κατά την άποψή μου μια παραδοχή ότι οι χώρες του ευρώ δεν μπορούν να ρυθμίζουν μόνες τους τα προβλήματά τους».

Επίσης, τάχθηκε υπέρ ενός καλύτερου συντονισμού των ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών και κάλεσε τους ομολόγους του να «ονομάσουν ανοιχτά και ειλικρινώς τα προβλήματα κάθε κράτους της ζώνης του ευρώ και να διατυπώσουν συστάσεις».

Την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου ζήτησε επίσης σήμερα η βαυαρική πτέρυγα (CSU) του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του Σόιμπλε.

«Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, γενικός γραμματέας του CSU στην εφημερίδα Bild am Sonntag, που θα κυκλοφορήσει αύριο. Την πρόταση αυτή υποστήριξε και το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) μέσω του γενικού γραμματέα του Κρίστιαν Λίντνερ. «Κρίνω ότι είναι μια λογική προτροπή που πρέπει να σκεφτούμε», δήλωσε στην ίδια εφημερίδα.

Αγορά ελληνικών ομολόγων από Γερμανία;

Παράλληλα η γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ γράφει σήμερα ότι αν χρειαστεί η Γερμανία θα είναι έτοιμη να δώσει εντολή στην κρατική τράπεζα KfW να αγοράσει ελληνικά ομόλογα υπό τον όρο ότι κι άλλα κράτη της ΕΕ θα κάνουν το ίδιο και ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει πλήρως το σχέδιο εξυγίανσης της οικονομίας της.

Απαντώντας στο δημοσίευμα της εφημερίδας, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε: «Δεν τίθεται θέμα (παροχής βοηθητικών) εργαλείων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επίσης δεν ζήτησε οποιαδήποτε βοήθεια κατά τη συνάντησή του εδώ στο Βερολίνο χθες».

Το Reuters είχε μεταδώσει τον περασμένο μήνα ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας εξετάζει να χρησιμοποιήσει την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW για να αγοράσει ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα ώστε να ανακουφίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.