Οι βαλκανικές χώρες, ενώ αρχικά τα πήγαιναν καλά στην αντιμετώπιση της επέλασης της Covid-19, στη συνέχεια οι κυβερνήσεις τους, για λόγους οικονομικούς και πολιτικούς, χαλάρωσαν τα αυστηρά μέτρα προστασίας και εξέθεσαν έτσι πρόωρα τους πολίτες τους σε μια πανδημία, της οποίας το πρώτο κύμα δεν είχε ακόμη κοπάσει. Αποτέλεσμα μια νέα έξαρση της πανδημίας, κι ένα δεύτερο κύμα που ενίσχυσε το πρώτο που δεν είχε ακόμη εκτονωθεί Covid-19. Τα κρούσματα στις περισσότερες χώρες της περιοχής εκτοξεύθηκαν, οι νεκροί αυξήθηκαν σημαντικά, τα φτωχά δημόσια συστήματα υγείας έφτασαν στα όρια τους, κλειστά γήπεδα έγιναν αυτοσχέδια νοσοκομεία, αποφασίστηκαν εκ νέου τοπικά lockdown και τα σύνορα ξανάκλεισαν έπειτα από δύο μήνες.

Ads

Η κατάσταση στη Σερβία επιδεινώνεται

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Σερβία όπου, μόνο στο 24ωρο της 15ης Ιουλίου, καταγράφηκαν 383 νέα κρούσματα και πέθαναν 13 ασθενείς. Τα θύματα από τη Covid-19 στη Σερβία έφτασαν συνολικά τα 442 (ανεπίσημες πηγές κάνουν λόγου για σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό), ενώ τα κρούσματα έφτασαν στα 19.717 άτομα. Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 4.662 ασθενείς της Covid-19, από τους οποίους οι 177 είναι διασωληνωμένοι και παλεύουν για τις ζωές τους. Το σύστημα υγείας της χώρας είναι ήδη καταπονημένο και εκφράζονται φόβοι ότι πλέον τα νοσοκομεία δεν θα φτάσουν για τη περίθαλψη των νέων ασθενών.

Ως αποτέλεσμα η Σερβία, μαζί με το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία και το Κόσοβο, ξαναμπήκαν στη κόκκινη λίστα με τις χώρες, που θεωρούνται επικίνδυνες για τη διασπορά του κορωνοϊού και τα σύνορα έκλεισαν για τους πολίτες της. Η Ιταλία αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στους Σέρβους πολίτες και σε όσους βρέθηκαν στη Σερβία τις τελευταίες 14 μέρες. Το ίδιο έκανε και η Βουλγαρία επιτρέποντας μόνο την transit διέλευση τους, από το έδαφός της.

Ads

Η Ελλάδα, ενώ αρχικά προσδοκούσε μια τόνωση του υποτονικού τουρισμού της με το άνοιγμα των συνόρων στους Βαλκάνιους τουρίστες, στη συνέχεια, έχοντας εντοπίσει αρκετά εισαγόμενα κρούσματα από Σερβία και άλλες βαλκανικές χώρες, αναγκάστηκε να λάβει έκτακτα μέτρα, προετοιμάζοντας το έδαφος για περαιτέρω αυστηροποίηση τους.

Αυστηρότερα μέτρα εισόδου στην Ελλάδα μέσω του Προμαχώνα

Αποκορύφωμα ήταν τα έκτακτα μέτρα, που ισχύουν πλέον στη συνοριακή διάβαση του Προμαχώνα, από την Τετάρτη 15 Ιουλίου και θα ισχύουν μέχρι τις 29 Ιουλίου και αφορούν όλους τους εισερχόμενους από τα Βαλκάνια στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα η είσοδος στην ελληνική επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται πλέον υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα θα πρέπει να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κοροναϊό COVID-19 με τη μοριακή μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης, δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια, αρκεί να είναι πιστοποιημένα.

Το έντυπο της διάγνωσης θα πρέπει να είναι στην αγγλική γλώσσα, όπου θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και ο αριθμός διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου, που επιθυμεί να εισέλθει στην Ελλάδα και θα επιδεικνύεται στα σύνορα. Επίσης ο εισερχόμενος στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τις τελευταίες 24 ώρες και την ειδική ηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία του, ώστε να παρέχει τις σχετικές πληροφορίες στις ελληνικές αρχές. Με αυτόν τον τρόπο θεωρείται πως η Ελλάδα θα αναχαιτίσει την εισαγωγή νέου κύματος κρουσμάτων της Covid-19 από τα Βαλκάνια, τα οποία μας στέλνουν κάθε χρόνο πάνω από πέντε εκατομμύρια τουρίστες, και θα περιορίσει τη διασπορά της λοίμωξης και στην χώρα μας, η οποία κατάφερε να μην πληγεί σοβαρά ως τώρα.

Με άλλα λόγια η Ελλάδα κρατάει τα βαλκανικά σύνορά της κλειστά μόνο σε όσους δεν θα έχουν πρόσφατη διάγνωση με τεστ PCR, που θα λέει ότι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό, άρα για περίπου το 1% του πληθυσμού τους. Οι υπόλοιποι θα μπορούν να έρθουν με έρθουν με το έντυπο της διάγνωσης επί χείρας για να απολαύσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ελάχιστα τεστ PCR, τεράστια η ζήτηση

Φυσικά και όχι, γιατί απλά εδώ είναι Βαλκάνια.. Το να έχει εξασφαλίσει ένας Σέρβος, που θέλει να ταξιδέψει στην Ελλάδα, τη διάγνωση με τεστ PCR εντός 72 ωρών, είναι πάρα πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον στη Σερβία. Σε ολόκληρο το Βελιγράδι πραγματοποιούνται καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία μόνο 30 τεστ PCR, ενώ οι ανάγκες είναι για χιλιάδες Στη πόλη Νις της νότιας Σερβίας, στη δεύτερη σε πληθυσμό της χώρας, πραγματοποιούνται καθημερινά μόλις πέντε! Αν κάποιος ενδιαφερόμενος καλέσει τη Nis Hygiene Institute και ζητήσει να κάνει ένα τεστ PCR θα του πούνε να έρθει την 1η Αυγούστου, διότι απλά δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα.

Στη Σερβία τα ιδιωτικά εργαστήρια δεν έχουν δικαίωμα να πραγματοποιήσουν το τεστ PCR. Μόνο τα δημόσια νοσοκομεία μπορούν και το κάθε τεστ κοστίζει σε ένα άτομο 6.000 δηνάρια, δηλαδή 50 ευρώ. Λέγεται ότι δεν επιτρέπεται στους πολίτες να πάνε στα ιδιωτικά εργαστήρια, διότι έτσι θα γνωρίζει και κάποιος άλλος τα πραγματικά κρούσματα στη χώρα, και η κυβέρνηση Βούτσιτς, υπουργοί της οποίας έχουν νοσήσει από Covid-19, θα ήθελε αυτή η πληροφορία να παραμείνει στον αποκλειστικό της έλεγχο.

«Στην Σερβία δεν έχουν αρκετά τεστ PCR, λένε ψέματα»

Ρωτήσαμε σχετικά τον Ζόραν Ντίμιτς, καθηγητή στη Φιλοσοφική Σχολή του Νις, ο οποίος κάνει κάθε χρόνο τις οικογενειακές του διακοπές στην Ελλάδα. “Στην Σερβία δεν έχουν τεστ PCR, λένε ψέματα”, μας είπε. “Τα τεστ που χρησιμοποιούν είναι άλλα, πιο γενικά, που είναι ακριβή μόνον σε ένα ποσοστό 40-60% περίπου. Κάνουν δωρεάν τεστ, μόνον όταν κάποιος εισέρχεται ως ασθενής στα νοσοκομεία. Τρέλα! Τώρα αναρωτιέμαι αν μπορούμε να κάνουμε ένα τεστ PCR στη Βουλγαρία… Για παράδειγμα. αν γίνεται από ιδιωτικά εργαστήρια στη Βουλγαρία, στο Σαντάνσκι ή στο Πέτριτς, προτού φτάσουμε στον Προμαχώνα. Όμως με παιδιά είναι δύσκολο να περιμένουμε τόσο πολύ…” Με δεδομένο όμως πως η Βουλγαρία έκλεισε από τις 16 Ιουλίου τα σύνορά της στους Σέρβους και επιτρέπει μόνο την τράνζιτ διέλευσή τους, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να κάνουν στάση εκεί για να πραγματοποιήσουν τα πολυπόθητα τεστ PCR, που απαιτούνται για να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Συμπέρασμα: για τη μεγάλη πλειοψηφία των Σέρβων η απόκτηση της διάγνωσης μέσω τεστ PCR είναι άπιαστο όνειρο, όπως άπιαστο όνειρο είναι να δούνε τη φετινή σεζόν και οι επιχειρηματίες του τουρισμού στη βόρεια Ελλάδα τα πολυπόθητα έσοδα από τους Σέρβους τουρίστες. Υπόψιν, κάθε χρόνο παραθερίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο Σέρβοι στις ελληνικές παραλίες, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, με ορισμένες παραθαλάσσιες περιοχές να είναι εξαρτημένες σε ποσοστό άνω του 90% από αυτούς.

Έχουν ανασταλεί τα δικαιώματα των πολιτών

Όσο για τους Σέρβους πολίτες, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι καλοκαιριάτικα και με την απειλή ενός γενικευμένου lockdown, η εσωτερική κατάσταση γίνεται όλο και πιο πολιτικά τοξική και αφόρητη. “Αυτό επιβεβαιώνει πόσο έχουν ανασταλεί τα δικαιώματα των πολιτών, παρόλο που η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει καταργηθεί επίσημα. Αυτό σημαίνει ότι η ελεύθερη κυκλοφορία μας είναι περιορισμένη.

Έτσι, αν θέλω να φύγω από τη χώρα, λόγω του καλοκαιριού, στην πραγματικότητα δεν μπορώ”, είπε ο Ζόραν Ντίμιτς και κατέληξε: “Αυτή είναι η Σερβία. Η χώρα του παραλόγου, όπου όλα είναι τυπικά δυνατά, αλλά στην πραγματικότητα τίποτε δεν είναι”.