Η Ένωση Καταναλωτών – Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), σκοπεύει να καταθέσει συλλογική αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, επιδιώκοντας να βάλει «φρένο» στις μονομερείς τροποποιήσεις συμβολαίων των εταιρειών.

Ads

Την είδηση αποκάλυψε χθες η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που οργάνωσαν συλλογικοί φορείς όπως το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ. «Θα καταθέσουμε τη συλλογική αγωγή, ενδεχομένως και ασφαλιστικά μέτρα, για να μην επιτραπεί στις εταιρείες να προχωρήσουν στην κατάργηση των σταθερών χωρίς ρήτρα συμβολαίων», τόνισε η κ. Καλαποθαράκου, προσθέτοντας: «Αφού δεν επιλαμβάνεται η διοίκηση και δεν παρεμβαίνει εκείνη όπως θα έπρεπε, θα ζητήσουμε να παίξουν αυτόν τον ρόλο τα δικαστήρια».

Διαβάστε επίσης: Ν. Στραβελάκης στο Tvxs.gr: Οι πέντε (μη) κινήσεις της κυβέρνησης που συντηρούν την ακρίβεια

Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ ανέφερε επίσης ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να εκδικαστεί άλλη συλλογική αγωγή που είχε κατατεθεί μέσω της Ένωσης, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, τον Μάιο του 2021, ενάντια στις ρήτρες αναπροσαρμογής που τότε εφάρμοζαν μόνο οι εναλλακτικοί πάροχοι (η ΔΕΗ ξεκίνησε από τον Αύγουστο).

Ads

Ανέφερε ακόμη ότι δημιουργείται μια «νέα γενιά χρεών» προς τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους, η οποία θα πλήξει τους πολίτες ανάλογα με την άλλη, παλιότερη γενιά χρεών προς τις τράπεζες, και ζήτησε στις πληρωμές των οφειλετών να λαμβάνεται υπόψη οπωσδήποτε το μηνιαίο εισόδημα του καθενός. Στην ίδια εκδήλωση ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Greenpeace μεταξύ 1.241 καταναλωτών ρεύματος, εκ των οποίων το 80% πιστεύει ότι η κατάσταση θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και το 65% ρίχνει τις ευθύνες στην κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης: Συλλογική Αγωγή Ενέργειας: Πώς θα συμμετέχετε στην αγωγή – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες στη ΡΑΕ

Μεγάλη αύξηση στις καταγγελίες που υποβάλλουν καταναλωτές στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκύπτει από τα στοιχεία που αποκάλυψε η διοίκηση της Αρχής στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωκράτη Φάμελλου, η ΡΑΕ δέχεται πλέον 1.000 καταγγελίες την εβδομάδα, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο η ίδια ενημέρωνε για συνολική συσσώρευση 1.400 παραπόνων.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι καταναλωτές είναι προτιμότερο να προχωρούν σε συλλογικές αγωγές κατά των παρόχων ρεύματος

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν τη λήψη άμεσων μέτρων, όπως η εφαρμογή ανώτατου συντελεστή κέρδους στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού, εφαρμογή ρύθμισης αντίστοιχης με την πρόταση της Ιβηρικής και αλλαγή του ενεργειακού μίγματος με σταθερή συμμετοχή της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής σε ποσοστό 20% (έναντι 10% το 2021).