“Χοντραίνει” ο πόλεμος στον χώρο των marketplace, με φόντο την εμφάνιση του shopflix (της εταιρείας Wellcomm του Ομίλου Μαρινάκη) και τις πρόσφατες επιθέσεις κατά του Skroutz με αφορμή διαδικτυακή απάτη.

Ads

Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, το 365shop, που συνεργαζόταν μέχρι πρότινος με το Skroutz και το οποίο από κάποιο χρονικό σημείο και μετά δεν εξυπηρετούσε παραγγελίες, παρότι λάμβανε κανονικά χρηματικά ποσά από καταναλωτές. Μάλιστα, το εν λόγω ηλεκτρονικό κατάστημα σταμάτησε να απαντά στα μηνύματα των εξοργισμένων καταναλωτών, ενώ λίγο αργότερα “κατέβασε ρολά”  καθώς στην ιστοσελίδα της υπάρχει πλέον μόνο η ένδειξη “365shop σύντομα κοντά σας”.

Τι υποστηρίζει επισήμως το Skroutz

Από την δική της πλευρά, η πλατφόρμα έσπευσε να ανακοινώσει την οριστική διακοπή της συνεργασίας της με το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό κατάστημα. Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της ότι η Skroutz δεν διαμεσολαβεί στις αγορές μεταξύ του καταναλωτή και του ηλεκτρονικού καταστήματος, δεν εκπροσωπεί ούτε υποκαθιστά οποιοδήποτε εμπορικό κατάστημα παρά μόνο για τις παραγγελίες οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω της υπηρεσίας Skroutz Marketplace.

Ads

Η εταιρεία παραδέχθηκε ότι φτάνουν συνεχώς καινούργια αιτήματα για αποζημίωση από καταναλωτές που δεν παρέλαβαν τα προϊόντα τα οποία πλήρωσαν και αναφέρει τις επιλογές που υπάρχουν και συγκεκριμένα:

– Οι καταναλωτές που επέλεξαν την εξόφληση της παραγγελίας τους μέσω κάρτας -χρεωστικής ή πιστωτικής- μπορούν να αποζημιωθούν για το σύνολο του κόστους της παραγγελίας τους από την εκδότρια τράπεζα της κάρτας, μέσω της διαδικασίας αμφισβήτησης συναλλαγής.

–  Για όλους όσοι ολοκλήρωσαν την αγορά τους μέσω τραπεζικής κατάθεσης, στο πλαίσιο της παροχής της βέλτιστης δυνατής εμπειρίας ηλεκτρονικών αγορών, θα αποζημιωθούν με τη μορφή κουπονιού -ίσης αξίας με εκείνη της παραγγελίας τους- μέσω του Skroutz Marketplace.

Επεσήμανε καταλήγοντας ότι “η εξόφληση μέσω κάρτας παραμένει ο ασφαλέστερος τρόπος πληρωμής καθώς είναι και ο μόνος τρόπος που διασφαλίζει την επιστροφή των χρημάτων στο σύνολό τους”.

Το #cancel_skroutz, τα δημοσιεύματα, το “επιχειρηματικό παρασκήνιο” και οι αντιδράσεις

Την ίδια στιγμή πάντως, κάποιοι από τους καταναλωτές που δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις εξηγήσεις της πλατφόρμας, δημιούργησαν το hashtag  #cancel_skroutz, το οποίο μάλιστα “σκαρφάλωσε” στην πρώτη θέση των trends την Πέμπτη.

Εκείνο που προκάλεσε πάντως εντύπωση αφορά το γεγονός ότι η ραγδαία άνοδος του συγκεκριμένου hashtag ήρθε μετά από σχετικό δημοσίευμα του in.gr (του Ομίλου Μαρινάκη) με τίτλο “Καταγγελία – κόλαφος κατά της Skroutz για εξαπάτηση πελατών”, ενώ αναπαρήχθη με πηχιαίους τίτλους από το σύνολο των ιστοσελίδων του εν λόγω ομίλου(Τα Νέα, Βήμα, κλπ). Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε  δημοσίευμα και από το protothema.gr με τίτλο “#Cancel_Skroutz: Οργή στα social media για μεγάλη διαδικτυακή απάτη μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμα”.

Αξίζει να σημειωθεί πως κοινός παρονομαστής όλων των εν λόγω ιστοσελίδων φέρεται να είναι το νέο marketplace, το shopflix, -καθώς είναι των ίδιων επιχειρηματικών συμφερόντων με τις ιδιοκτησίες τους- ενώ την ίδια ώρα είναι ευθέως ανταγωνιστικό έναντι του Skroutz.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εντόπισαν την εν λόγω “λεπτομέρεια”, επισημαίνοντάς την σε σχετικές αναρτήσεις τους.

Κάποιοι δε πήγαν ένα βήμα παρακάτω, δημιουργώντας το hashtag #cancel_shopflix.