Αυτόν τον Απρίλιο, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει με πλούσιο πρόγραμμα προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων, αφιερώματα, διαδικτυακές προβολές προσβάσιμες σε όλους εντός Ελλάδας, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συμπαραγωγές αλλά και «Ντοκιμαντέρ για όλους» με καθολικά προσβάσιμες προβολές!
Το ραντεβού δίνεται από τις 8 έως τις 17 Απριλίου, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας (Αριστομένους 33) και σε άλλες 11 πόλεις: την Πάτρα, την Αμαλιάδα, το Άργος, την Τρίπολη, το Ναύπλιο, τη Σπάρτη, τα Φιλιατρά, το Γύθειο, το Ξυλόκαστρο, την Ακράτα και τη Δημητσάνα.
Με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου μίλησε στο tvxs.gr για την διοργάνωση, τα φετινά αφιερώματα, την ισότητα των φύλων αλλά και τον χώρο του κινηματογράφου γενικότερα.
- Αυτόν τον Απρίλιο, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει για 8η χρονιά με πλούσιο πρόγραμμα προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων. Ποια είναι τα φετινά highlights; Τι να περιμένουμε;
Οι «Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής» έχουν την τιμητική τους με ταινίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα τις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας, τους εμφυλίους πολέμους, τον υποσιτισμό τις τέχνες. Ένα αφιέρωμα που πλαισιώνετε από μια έκθεση μασκών από την Αφρική του Φώτη Καγγελάρη. αλλά και ένα σεμινάριο δημιουργίας ντοκιμαντέρ με ήρωες Αφρικανούς Καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα το οποίο διδάσκει ο RobertRubout σε φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Είναι πολύ ουσιαστικό για το δικό μας φεστιβάλ να στηρίξουμε τις Ελληνίδες/νες, προσφέροντάς τους δυνατότητες επικοινωνίας και δημιουργίας παράλληλα. Έτσι μέσω της συνεργασίας μας με το φεστιβάλ ZINEBIΕ επιδιώξαμε και επιτεύχθηκε με επιτυχία η οργάνωση μιας συμπαραγωγής που ξεκίνησε με Έλληνες και Βάσκους κινηματογραφιστές σε ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ 60 λεπτών. Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ οι Βάσκοι και οι Έλληνες θα συναντηθούν και θα παρουσιάσουν στο κοινό μέρος από τα γυρίσματα και τις μέχρι τώρα εργασίες τους. Οι Σκηνοθέτες που έχουν επιλεγεί μετά από διαγωνισμό είναι Καλλιόπη Λεγάκη, Ισμήνη Σακελλαροπούλου, Γιώργος Δανόπουλος, MarisolGilAntillano, PaulaGomezGonzalezκαι AleixAguila,
Η ειδική αυτή εκδήλωση θα γίνει στην Καλαμάτα το Σάββατο 16 Απριλίου στις 6:30 μ.μ.
Παράλληλα γίνετε ένα αφιέρωμα στη NatalieHalla μία κινηματογραφίστριαμε βαθιά ανθρωπιστικές αξίες, όπουπροβάλλουμε μερικά από τα πολύ σημαντικά βραβευμένα ντοκιμαντέρ της,καιη οποία θα είναι κοντά μας κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, όντας και μέλος της κριτικής επιτροπής στις ταινίες ισότητας. Φοιτητές από 3 πανεπιστήμια συνεργάζονται με την πρόθεση να φτιάξουν ένα ντοκιμαντέρ υπό την καθοδήγηση τουΒρετανού σκηνοθέτηErikKnudsenκαι του διδάσκοντα του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιάκωβου Παναγόπουλου.
- Η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ είναι το ντοκιμαντέρ «Ο Παππούς μου ο Παπαφλέσσας» σε παραγωγή του φορέα και διοργανωτή του Φεστιβάλ. Μιλήστε μας λίγο για αυτή τη δουλειά.
Η ταινία ήταν μια ανάθεση της περιφέρειας Πελοποννήσου όπου το Κέντρο Δημιουργικού ντοκιμαντέρ ανέλαβε την διεύθυνση παραγωγής της. Με τη σκηνοθέτη, συνεργάτιδα και καλλιτεχνική σύμβουλο του φεστιβάλ ΚλεώνηΦλέσσαυπήρχε επικοινωνίααπό την σύλληψη της ιδέας έως την τελική της μορφή.
Ήταν μια συνεργασία ευχάριστη γιατί η Κλεώνη έχει μεγάλη εμπειρία και είχε δομήσει με σαφήνεια το σενάριό της.Εκτός από τα γυρίσματα της Ελλάδας στην Πελοπόννησο χρειάστηκε για τις αναγκαιότητες της παραγωγής να οργανώσουμε και τα γυρίσματα σε 3 χώρες. Ουκρανία, Ρουμανία, και Τουρκία. Η δυσκολία ήταν στο να βρεθούν οι κατάλληλοι συνεργάτες σε αυτές τις χώρες, κάτι που το καταφέραμε και όλα ολοκληρώθηκαν καλά.
- Φέτος 11 ντοκιμαντέρ απαρτίζουν το αφιέρωμα με τίτλο «Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής» με θέματα όπως η αποικιοκρατία και οι επιπτώσεις της, ο υποσιτισμός, οι Τέχνες, ο εθελοντισμός, οι εμφύλιες συγκρούσεις κι οι εργασιακές συνθήκες. Ένα αφιέρωμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πιστεύετε ότι σήμερα αυτοί οι πολιτισμοί είναι «παραγκωνισμένοι» και θέλατε να προβάλετε τον κόσμο τους;
Αυτοί οι πολιτισμοί όχι μόνο ειναι παραγκωνισμένοι αλλά έχουν υποστεί και υπόκεινται ακόμα την μεγαλύτερη εκμετάλλευση ανθρώπου προς άνθρωπο. Εχω ιδιαίτερη εκτιμηση σε αυτούς τους πολιτισμους και παντα ηθελα να κάνω ένα αφιέρωμα γι’ αυτή την περιοχή του πλανητη. Εχω ταξιδέψει λίγο σε κάποιες χώρες όπως Αιθιοπία, Κένυα, Τανζανία Μαλάουι και βρίσκω τρομερά ενδιαφέρον την αρχέγονη σχέση που έχουν αυτοί οι λαοί με την γη. Με λυπεί αφάνταστα δε που δεν μπορούν να ορθοποδήσουν και νοιώθω τρομερό θυμό για το πώς εκμεταλλεύεται η «δύση» τους φυσικούς τους πόρους, το πώς χρησιμοποιούν τους πολιτικούς μαριονέτες, το πώς αδιαφορούν παντελώς για την ανθρώπινη ζωή.
- Η ισότητα των φύλων να παραμένει άγνωστη λέξη στα περισσότερα κράτη του κόσμου, κάτι που επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες, τα κορίτσια και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Πως θα μπορούσε να αλλάξει η κατάσταση;
Το Φεστιβάλ δίνει μεγάλη βαρύτητα στη θεματική της ισότητας με την πρόθεση να προσελκύσουμε ταινίες υψηλής αισθητικής αλλά και προβληματισμού ώστε να δημιουργηθεί ο αντίστοιχος διάλογος με το κοινό και άρα και ένας πιθανός αν στοχασμός πάνω στα πολύ σημαντικά αυτά θέματα. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια πολύ ουσιαστική δουλειά με την επιλογή στις ταινίες αντίστοιχης θεματολογίας μιας και είναι το μόνο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.
- Φέτος το Φεστιβάλ προσφέρει «Ντοκιμαντέρ για Όλους», έναν νέο θεσμό, που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ακοής ή οράσεως καθώς και στα παιδιά με μέτρια νοητική αναπηρία, να έχουν πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ μέσω της μεταγλώττισης, της ακουστικής περιγραφής και του ενδογλωσσικούυποτιτλισμού SDH. Γιατί αργούν τόσο πολύ να υλοποιηθούν τέτοιες πρωτοβουλίες;
Γιατί υπάρχει ρατσισμός απέναντι στα διαφορετικότητα. Κάτι που σαν φεστιβάλ θέλουμε να καταργήσουμε.
- Ο χώρος του κινηματογράφου, όπως και όλων των τεχνών στην Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Τι σας δυσκόλεψε ως προς την υλοποίηση του φεστιβάλ και ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις;
Το οικονομικό ειναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και το γεγονός ότι πρέπει να κανεις υπερπροσπάθειες για να πεισεις τους κρατικούς, δημοτικούς ή περιφερειακούς φορείς να σε στηρίξουν. Με αφορμή την γενικότερη οικονομική κατάσταση οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες είναι δυστυχώς πάντα η πρώτη επιλογή για περικοπές.
Επίσης και το έργο του συντονισμού είναι δύσκολο, ακόμα και χωρίς τους περιορισμούς της πανδημίας. Πόσο μάλλον τώρα που πρέπει να τηρούμε μια σειρά από επιπλέον κανονισμούς και πρωτόκολλα. Σε κάθε περίπτωση, το Φεστιβάλ με τη βοήθεια της χρονικής συγκυρίας συνέχισε να διεξάγεται φυσικά στα χρόνια της πανδημίας (το 2020 διεξήχθη πριν το lockdown και το 2021 έγινε υβριδικά με κανονικές προβολές το καλοκαίρι). Αφού λοιπόν η ομάδα του Φεστιβάλ τα κατάφερε σε τόσο δύσκολες συνθήκες, νιώθουμε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε ότι αντιξοότητα προκύψει στο μέλλον.
- Για όποιον δεν καταφέρει να παρευρεθεί στο φεστιβάλ, θα υπάρχουν διαδικτυακές προβολές;
25 επιλεγμένες ταινίες του προγράμματος θα προβληθούν δωρεάν στην πλατφόρμα peloponnisosdocfestival.com από τις 8/4 στις 10:00, μέχρι τις 18/4 στις 24:00. Με μια απλή εγγραφή στην ιστοσελίδα μας, μπορείτε να δείτε όσες ταινίες θέλετε δωρεάν! Όλες οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από την πρώτη ημέρα, έως και τη λήξη του Φεστιβάλ, ενώ ισχύει περιορισμένος αριθμός θεάσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη θέαση, να βρίσκεστε εντός Ελλάδας. Το πρόγραμμα των προβολών, σας περιμένει στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ peloponnisosdocfestival.com
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >