«Σταματήσαμε 40.000, όχι 50.000, τί λέμε; 60.000 ανθρώπους στα σύνορα! Έχουμε προστατεύσει τα σύνορα! Η Ελλάδα είναι ασφαλής και η Ευρώπη επίσης!» Έτσι, τοποθετήθηκε χθες η ελληνική κυβέρνηση, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE), με θέμα τα ελληνοτουρκικά σύνορα και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ads

Όλοι σχεδόν οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής, εάν εξαιρέσουμε τους φιλοκυβερνητικούς και την Ακροδεξιά της ομάδας ID (των Σαλβίνι και Λεπέν), κατηγόρησαν την ελληνική κυβέρνηση για παραβίαση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων στα σύνορα. «Οι Έλληνες υπουργοί χρησιμοποιούν γλώσσα που δεν ανήκει στην οικογένεια των χριστιανοδημοκρατών, αλλά στην ακροδεξιά!» είπε ο Ντεβέζα, εκπρόσωπος των S&D, της δεύτερης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αγανακτισμένη η αντίδραση των ευρωπαίων βουλευτών, στους τόνους και στα λόγια: πολλές οι ερωτήσεις για συγκεκριμένες μαρτυρίες, βίντεο και καταγγελίες για κακοποίηση στα σύνορα, αυθαίρετες κρατήσεις, απορρίψεις στη θάλασσα.

«Δεν είναι αλήθεια! Όλα fake news! Τουρκική προπαγάνδα!»: αυτές είναι οι μόνες αντιδράσεις των ανδρών του Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων. Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον μπροστά  στο τείχος των υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, αναγκάστηκε να επαναλάβει ότι οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες και ότι θα στραφεί στον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγκιλάρ κλείνει τη συζήτηση: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν απαντά».

Λίγες ημέρες πριν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης είχε δεχθεί επίθεση με επίσημη δήλωση του κυβερνώντος κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας, για την υποβολή ερώτησης στην οποία ζήτησε από την Κομισιόν διευκρινίσεις σχετικά με επαναπροωθήσεις  στο Αιγαίο. Καταγγελία που οι ίδιοι οι διεθνείς οργανισμοί που συνεργάζονται με την ελληνική κυβέρνηση είχαν ήδη δημοσιοποιήσει. Στη δήλωση, το κόμμα του Μητσοτάκη κατηγόρησε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι υιοθετεί την  Τουρκική προπαγάνδα. Την επόμενη μέρα, στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, νεοναζιστικές ομάδες απείλησαν τον Αρβανίτη αποκαλώντας τον προδότη της  πατρίδας. Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα σήμερα. Και ποια θα ήταν η διαφορά με τις μεθόδους και το καθεστώς του Ερντογάν; Συμμετέχοντες στα τάγματα εφόδου  δίνουν συνεντεύξεις σε ξένες εφημερίδες, περήφανοι που χτυπήσαν απελπισμένους, βοηθώντας έτσι την κυβέρνηση. Φωτιές σε έδρες ΜΚΟ, μαρτυρίες βασανιστηρίων σε μετανάστες. Επαναπροωθήσεις στη θάλασσα. Πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά, εκδιώχθηκαν να σαπίσουν στο δρόμο χωρίς καν υγειονομική περίθαλψη, εις βάρος και της  δημόσιας υγείας.

Ads

Αυτή δεν είναι η ίδια Ελλάδα του 2015 που είδε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να διασχίζουν τα σύνορά της εν μέσω εσωτερικής ανθρωπιστικής οικονομικής κρίσης. Οι Έλληνες τότε αντέδρασαν με αλληλεγγύη: θυμόμαστε όλοι τις γυναίκες της Λέσβου που υποδέχτηκαν στα σπίτια τους Σύρους και Αφγανούς πρόσφυγες που επέζησαν από τους πολέμους. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση Τσίπρα πίεζε για την κατανομή των ευθυνών στην Ευρώπη, ζητούσε ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου που παγιδεύει τις χώρες πρώτης υποδοχής.
Σήμερα, η δεξιά κυβέρνηση ζητά την αναστολή του διεθνούς δικαίου, ακολουθώντας τα αιτήματα των χωρών του Βίσεγκραντ. Εκείνη η Ελλάδα ήταν αντάξια των αξιών της και της ιστορίας της· η αξιοπρέπεια, η εικόνα και η ίδια η χιλιετής ελληνική κουλτούρα ήταν ασφαλείς. Η σημερινή Ελλάδα δεν είναι σε θέση να απαιτήσει υποστήριξη και αλληλεγγύη από την Ευρώπη.

* Δημοσιεύτηκε στην Ιταλική Εφημερίδα «I Siciliani», γνωστή για τη μαχητική της στάση στον πόλεμο κατά της Μαφίας
**  Η Όλγα Νάσση είναι Ανθρωπολόγος, επιστημονική συνεργάτιδα του Ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη