«Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να δουλέψουμε», δήλωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η μέχρι σήμερα πορεία αλλά και το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Η συνάντηση, η οποία κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ήταν η πρώτη με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και έγινε μετά από πρόσκληση του κ. Δρούτσα. Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για τις επαφές που είχε στα Σκόπια, καθώς και για τις σκέψεις του, ως προς τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος και άκουσε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έδωσε τη διαβεβαίωση ότι είναι απολύτως αφοσιωμένη στην επίλυση του προβλήματος με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και των δύο πλευρών, ώστε να μπορέσει να κινηθεί και η ευρωατλαντική διαδικασία.
Όπως τόνισε ο κ. Νίμιτς το θέμα της ονομασίας ήταν από την αρχή και παραμένει βασικό, ενώ τα υπόλοιπα προέκυψαν στην πορεία του χρόνου και είναι δευτερεύοντα.
Στη συνέχεια, ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό ολοκληρώθηκε, χωρίς να γίνουν δηλώσεις.
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Νίμιτς δήλωσε πως μίλησαν για τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία και αντάλλαξαν απόψεις. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45 λεπτά. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ ανέφερε ότι από την πλευρά των Σκοπίων υπάρχει καλή διάθεση για να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία και να οδηγηθούμε στη λύση. «Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε στη λύση», απάντησε σε σχετικό ερώτημα, ενώ με ένα χαμόγελο αντέδρασε όταν ρωτήθηκε αν θα φτάσουμε στη λύση σύντομα.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις που συνοδεύουν τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται αυτόν τον καιρό, όπως είπε, σε καινούργια φάση. «Εκείνο που θα θέλαμε να σημειωθεί ιδιαίτερα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία, μα καμία, απομάκρυνση από τη βασική αρχή του erga omnes, δηλαδή μια ονομασία για όλες τις χρήσεις», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι το θέμα βρίσκεται σε μια πάρα πολύ κρίσιμη καμπή.
«Πάντως, απ’ ό,τι φαίνεται στον ορίζοντα, από την πλευρά των γειτόνων μας δεν έχει υπάρξει καμία θετική εξέλιξη ώστε να μπορεί κανείς να μιλάει με αισιοδοξία για το μέλλον, κάτι όμως το οποίο εμείς πρέπει να επιδιώξουμε, γιατί όλα στηρίζονται στην αρχή της καλής γειτονίας πάντοτε με σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό κάθε χώρας», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.
«Καιρός να πούμε αλήθειες σε όλα τα μέτωπα. Η διαφορά μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων έχει περιοριστεί αισθητά. Οι Σκοπιανοί θέλουν “Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας” και η Ελληνική Κυβέρνηση προτείνει “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σχολιάζοντας τις συναντήσεις.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >