Στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επαφίεται η έγκριση της οριστικής παραλαβής του έργου και η αποδέσμευση των τελευταίων εγγυητικών επιστολών για την εκτέλεση του συστήματος ασφαλείας C4Ι. Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του προϊσταμένου του Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής της ΕΛ.ΑΣ., υποστράτηγου Βασ. Δασκαλάκη, το οποίο κατατέθηκε στην εξεταστική επιτροπή της Siemens, η συμβατική παραλαβή του έργου έγινε στις 14/11/08 με σχετικό πρωτόκολλο οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής που συντάχθηκε από την αρμόδια επιτροπή.

Ads

Πλην όμως, σημειώνεται, η οριστική παραλαβή έχει σταματήσει επί θητείας «του έχοντος την οικονομική εξουσία αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών» (του κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη) και το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα «με συνέπεια ο προμηθευτής να έχει ήδη προσφύγει στη Διαιτησία, όπου ζητεί τα οφειλόμενα με την ολοκλήρωση του έργου σε αυτόν συμβατικά ποσά (36.900.810 ευρώ) καθώς και άλλες παράλληλες με το έργο αξιώσεις, ήτοι πρόσθετες εργασίες, τόκους υπερημερίας, καταβολή ΦΠΑ κ.λπ., με αποτέλεσμα το συνολικώς ζητούμενο ποσό από τον προμηθευτή να ανέρχεται στα 70.246.683 ευρώ.

Επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη, στις 27/10/2009 με νέο πρωτόκολλο η επιτροπή παραλαβής του έργου προέβη στην απόρριψη της εκπαίδευσης επί επτά υποσυστημάτων για τον ουσιώδη λόγο ότι «δεν έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη μεταφορά τεχνογνωσίας για να λειτουργήσει το σύστημα C4I αποτελεσματικά.

Στην έκθεση αναφέρεται ρητά ότι «εφόσον εγκριθεί η γενομένη με το από 14/11/2008 πρωτόκολλο ποιοτική και ποσοτική παραλαβή του συστήματος» από τα 36,9 εκατ. που έχει να λάβει ο προμηθευτής, θα παρακρατηθούν 23,5 εκατ. ευρώ για αποκλίσεις και ελλείψεις του συστήματος.

Ads

Πηγή: Καθημερινή