Σοβαρά ερωτηματικά, που υποβόσκουν εδώ και καιρό, έφερε στην επιφάνεια η υπόθεση των υποκλοπών της ΕΥΠ, μετά τις διαρροές που ενέπλεξαν τον πρώην Υπουργό Πάνο Καμμένο και τη σύζυγό του και χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστεί το σενάριο του “παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ” από τον φιλοκυβερνητικό τύπο. Τα ερωτηματικά αφορούν κυρίως τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ, επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ρουμπάτη, πρόσωπο ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο που συγκέντρωνε τα πυρά ακόμη και στελεχών της κυβέρνησης Τσίπρα, που μάλλον παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.
Το βασανιστικό ερώτημα για την υπόθεση των υποκλοπών είναι, πώς γίνεται μια έρευνα της ΕΥΠ που έγινε με εντολή Αλέξη Τσίπρα ως Πρωθυπουργού για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διαφθοράς στην Αστυνομία, να καταλήγει με μορφή επιλεκτικών διαρροών των υποκλοπών, στο φιλοκυβερνητικό τύπο και να πλήττει το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι αυτός που πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη; Και μάλιστα, κάποιες γενικόλογες αναφορές στις επίμαχες υποκλοπές, φαίνεται να χρησιμοποιούνται τώρα εργαλειακά από την ηγεσία του Υπουργείου Προ.Πο. για ένα εσωτερικό “ξεκαθάρισμα” λογαριασμών της κυβέρνησης στην ΕΛΑΣ.
Ένα χρόνο μετά τις εκλογές, δεν έχει αλλάξει κανένας σε κρίσιμο πόστο
Στο παρασκήνιο κυριαρχεί η διαπίστωση πως ένα χρόνο μετά τις Εκλογές του 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει αλλάξει κανέναν από τους Διευθυντές σε όλες τις νευραλγικές θέσεις της Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί με πρόσωπα της εμπιστοσύνης του Γιάννη Ρουμπάτη, παρότι είχε κατηγορηθεί από τα στελέχη της ΝΔ στο παρελθόν με πολλές αφορμές
Αν κρίνει κανείς από το ρεβανσισμό και το συγκεντρωτισμό της ΝΔ, σε κάθε επίπεδο, μοιάζει πολύ οξύμωρο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που πλέον υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, να λειτουργεί με επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης στα κρίσιμα πόστα. Άρα, είναι αρκετά πιθανό αυτά τα πρόσωπα χαίρουν της εμπιστοσύνης του Μαξίμου ή κάποιας “ασυλίας” -του πρώην Διοικητή συμπεριλαμβανομένου- κάτι που πρέπει να αποκρυπτογραφήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ για τις επιλογές του.
Άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα που ήρθε στην επιφάνεια μετά την ομοβροντία “υποκλοπών” στην κοινή γνώμη, είναι οι αναφορές του Σάμπυ Μιωνή στη συνομιλία του με το Νίκο Παππά. Παρότι προσεκτικά επιλεγμένες οι συνομιλίες, ο επιχειρηματίας μαρτυρά ότι συνομιλούσε με τον Γ. Ρουμπάτη και υποστηρίζει ότι του έδινε πληροφορίες για μέλος της κυβέρνησης , χωρίς να έχει διαψευστεί. “Ο Γιάννης μου είχε πει ότι και αυτός είναι αντισημίτης, δεν θέλει βελτιωθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ, αυτό μου είπε ο Γιάννης” φέρεται να υποστηρίζει ο Μιωνής. Μοιραία αρκετοί διερωτήθηκαν πως ένας αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας, υπήκοος Ισραήλ, που μάλιστα σήμερα πρωτοστατεί στην καταδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνει κρίσιμες πληροφορίες από τον Διοκητή της ΕΥΠ.
Άριστες σχέσεις με Μητσοτάκη;
Πάντως, από πολλές πλευρές γίνονται αναφορές στις άριστες σχέσεις του πρώην Διοικητή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν αυτός ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη και για τα σενάριο παραμονής του στη θέση του Διοικητή, που είχαν ακουστεί. Μάλιστα, δεν είναι άγνωστη η περίπτωση μέλους της σημερινής κυβέρνησης που ως βουλευτής της αντιπολίτευσης φέρεται να είχε εμπλακεί σε μια περίεργη υπόθεση με το Κατάρ, χωρίς ποτέ να βγει στην επιφάνεια. Πάντως ο Ρουμπάτης δεν παρέμεινε αλλά στη θέση του βρέθηκε ένας απλός “σεκιουριτάς” που λειτουργεί απλώς διεκπεραιωτικά.
Ο απόηχος της παρουσίας του Γιάννη Ρουμπάτη στην ΕΥΠ δεν έχει κοπάσει. Μεγάλες συζητήσεις είχαν προκαλέσει διάφορες υποθέσεις, όπως το “ξήλωμα” της ηγεσίας και η έφοδος στη Μονάδα της Θράκης το 2018, που είχε μάλιστα προκαλέσει τη μαζική παραίτηση όλων των στελεχών. Διπλωματικές πηγές αλλά και δημοσιεύματα συσχετίζουν το ξήλωμα με κυκλώματα Golden Visa και περίεργων επαφών με Γκιουλενιστές που είχε εντοπίσει η συγκεκριμένη μονάδα ή κάποιες οικονομικές συναλλαγές παραγόντων με ισχυρό κράτος της Μέσης Ανατολής.
Τέλος, δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που “χρεώνουν” στο Ρουμπάτη ότι στη διάρκεια της θητείας του στο νευραλγικό πόστο του Διοικητή της ΕΥΠ, λειτούργησε με απόλυτα προσωπική ατζέντα και ότι φέρεται να ανέπτυξε προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, ίσως και εκμεταλλευόμενος τη θέση του.
Με όλο αυτό το υπόβαθρο, είναι απολύτως φυσικό να υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι στην ΕΥΠ συνεχίζει να διοικεί το καθεστώς Ρουμπάτη αλλά ωφελημένη είναι η σημερινή κυβέρνηση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >