Αναστάτωση προκλήθηκε μεταξύ των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ύστερα από τη χθεσινή ανακοίνωση του εθνικού πλαισίου προσόντων που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Παιδείας, βάσει του οποίου θα καθοριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων και μη στη χώρα μας. Με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, χιλιάδες εργαζόμενοι θα λάβουν επαγγελματικό πτυχίο ανάλογο της εμπειρίας τους.
Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστεί και η Ελλάδα όπως και άλλες 32 χώρες, στην πραγματικότητα είναι ένας «μεταφραστικός» μηχανισμός που προσπαθεί να δώσει πληροφορίες για το περιεχόμενο, το προφίλ και την αξία των επαγγελματικών προσόντων, ανεξάρτητα από εθνικά και κλαδικά σύνορα. Το νέο πλαίσιο, που θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2012, κατατάσσει σε οκτώ επίπεδα τις διάφορες μορφές εκπαίδευσης (γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αλλά και ιδιωτικά κολέγια).
Οι εκπρόσωποι των 5ετών σπουδών στη χώρα (πολυτεχνεία, γεωπονικές σχολές) ζητούν να καταταγούν στο έβδομο επίπεδο του νέου πλαισίου προσόντων, δηλαδή ένα επίπεδο πάνω από τα υπόλοιπα ΑΕΙ (έκτο επίπεδο) και, παράλληλα, ζητούν τα πτυχία των ΤΕΙ να υποβιβαστούν σε σχέση με αυτά των πανεπιστημίων. Εκτός αυτού, οι ιδιοκτήτες κολεγίων ανακοίνωσαν χθες ότι τα πτυχία τους αναγνωρίζονται στις υπόλοιπες χώρες ως ισάξια των πτυχίων των πανεπιστημίων και σίγουρα όχι ως αντίστοιχα του τέταρτου ή πέμπτου επιπέδου όπου αναμένεται να τα τοποθετήσει το υπουργείο Παιδείας.
Όσοι έχουν πτυχίο από ελληνικό κολέγιο που συνεργάζεται με πανεπιστήμιο της Ευρώπης έχουν ήδη καταταγεί σε υψηλά επίπεδα, δηλώνει στην εφημερίδα Το Βήμα ο πρόεδρος των ιδιοκτητών κολεγίων Κ. Καρκανιάς. «Οι απόφοιτοι των κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια λαμβάνουν στο τέλος των σπουδών τους βρετανικά πανεπιστημιακά πτυχία και μαζί με αυτά βεβαιώσεις κατάταξης στα επίπεδα 6 και 7 του βρετανικού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων» σημειώνει.
Το νέο Πλαίσιο Προσόντων Επίσημη θα δώσει επίσης κρατική πιστοποίηση για τις γνώσεις τους σε χιλιάδες εργαζόμενους κάθε κλάδου. Έτσι, πολλοί εργαζόμενοι που δεν διαθέτουν πτυχία πανεπιστημίων αλλά εργάζονται για πολλά χρόνια σε θέσεις ευθύνης θα μπορέσουν να κατοχυρώσουν την επαγγελματική τους εμπειρία.
Στη χθεσινή ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των φορέων της εκπαίδευσης (πανεπιστημίων, ΤΕΙ, κολεγίων, ΙΕΚ κ.λπ.) χωρίς ωστόσο να κάνουν καμία σχετική πρόταση. Η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου στην ομιλία της εξήγησε την ανάγκη πιστοποίησης δεξιοτήτων, προσόντων και γνώσεων, που στην ουσία, όπως είπε, σημαίνουν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές, περισσότερες ευκαιρίες επιτυχίας, λιγότερο άγχος εργασιακής ασφάλειας. «Το μπορώ που λέει κάθε Ελληνας στον εαυτό του» δήλωσε η υπουργός Παιδείας «είναι σημαντικό να το έχει πιστοποιημένο και στα μάτια των άλλων».
Η δημόσια διαβούλευση για τη δημιουργία του νέου θεσμού, που εντάσσεται στη διά βίου μάθηση, άρχισε χθες και θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο, προκειμένου εντός του 2010 το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων να θεσπιστεί και στη χώρα μας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >