Εντυπωσιακές είναι οι ομοιότητες που παρουσιάζει το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει στη Βουλή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις και άλλες διατάξεις» με το χουντικό διάταγμα 794 της 1ης Ιανουαρίου 1971. Πρόκειται για το διάταγμα βάσει του οποίου η Δικτατορία κατέστειλε την εξέγερση του Πολυτεχνείου και παρέμενε ανενεργό σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης.
Μάλιστα, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, χαρακτηρίζει «αντιγραφή» του χουντικού διατάγματος το Νόμο Χρυσοχοίδη και μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ανέφερε ότι η τελευταία φορά που υπήρξε νομοθετικό διάταγμα που να απαγορεύει ουσιαστικά τις συγκεντρώσεις ήταν επί χούντας. Η μόνη διαφορά, σύμφωνα με τον Γιάννη Ραγκούση, είναι ότι το διάταγμα του 1971 μεταφέρθηκε στη δημοτική γλώσσα και χαρακτήρισε «ψευδοαφήγημα» της κυβέρνησης ότι καλύπτει κενά που υπήρχαν στη νομοθεσία. Παράλληλα αμφισβήτησει το επιχείρημα που επαναλαμβάνει η ΝΔ πως «50 άτομα κλείνουν το κέντρο της Αθήνας» , καθώς το υπάρχον νομικό πλαίσιο προβλέπει ότι η ΕΛΑΣ μπορεί να τους οδηγήσει στο πεζοδρόμιο.
«Αυτό που επιδιώκετε, δεν είναι τίποτα παραπάνω από το να ποινικοποιήσετε την ελεύθερη συμμετοχή σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις. Επιδιώκετε να αφοπλίσετε τους εργαζόμενους, ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και την ελληνική νεολαία από το δικαίωμα να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τα εισοδήματά τους, τις συντάξεις τους» τόνισε ο κ. Ραγκούσης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «πίσω από τα ψέματα που χρησιμοποιείτε, επιδιώκετε την ποινικοποίηση της άσκησης του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία» ενώ «καθιστάτε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ απόλυτο αφεντικό χωρίς καμία εγγύηση, που δεν συνάδει με ένα σύγχρονο κράτος δικαίου».
Τοποθετούμενος στην αρμοδια επιτροπή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει αναλάβει να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, όπως παρατήρησε, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για «Πρόεδρο της συνάθροισης» χρησιμοποίησε δηλαδή την ορολογία του χουντικού διατάγματος και όχι του νόμου που έφερε η ΝΔ στη Βουλή.
Αναλυτικά συγκρίσεις επίμαχων άρθρων από το Διάταγμα του 1971 και το νέο Νομοσχέδιο της κυβέρνησης:
Διαβάστε επίσης:
Αντιδράσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα της ανιπολίτευσης
Εγγυήσεις για την ορθότερη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από διαδηλώσεις ζήτησε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Γ. Καμίνης. Αναφερόμενος σε παλαιότερη σχετική νομοθετική πρότασή του, ανέδειξε τη σημασία να υπάρχει δικαστική απόφαση ή/και αιτιολογημένη απόφαση της αρχής για την απαγόρευση μιας διαδήλωσης. Η απαγόρευση διαδήλωσης πρέπει να γίνεται σε επίπεδο ανώτατου αξιωματικού της ΕΛΑΣ, με σύμφωνη γνώμη οικείου προέδρου πρωτοδικών και απλή γνώμη του δημάρχου, είπε ο κ. Καμίνης, τονίζοντας επίσης την ανάγκη, να είναι ένας εισαγγελέας παρών όταν μια διαδήλωση πάει να διαλυθεί από την Αστυνομία. Επίσης, είπε ότι πρέπει να απαγορευτεί η χρήση χημικών.
Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι πρέπει να ρυθμιστεί έτσι, ώστε να συμφιλιωθεί με τα άλλα δικαιώματα που προστατεύει το Σύνταγμα. Εξέφρασε ακόμη τον προβληματισμό του, όπως νωρίτερα και ο κ. Ραγκούσης, για την αντιμετώπιση των αυθόρμητων συναθροίσεων. Ως παράδειγμα έφερε τις συγκεντρώσεις που οργανώνονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Τέλος, ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε πολύ προβληματικό το νομοσχέδιο, με ελλιπείς εγγυήσεις και δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα αναμείνει να δει τι θα κάνει η κυβέρνηση για να καθορίσει τη στάση του.
Να αποσύρει η κυβέρνηση τώρα το «απαράδεκτο» και «κατάπτυστο» νομοσχέδιό της, ζήτησε ο αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Αυτό το νομοσχέδιο δεν παίρνει από βελτιώσεις και διορθώσεις, είναι «τερατούργημα», βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα στη λαϊκή διεκδίκηση για το οποίο έχουν χυθεί ποταμοί αίματος είπε ο κ. Γκιόκας, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για ποινικοποίηση της αμφισβήτησης και της δράσης απέναντι στο υπάρχον σύστημα βαρβαρότητας. Ο κ. Γκιόκας είπε ότι το σχέδιο νόμου είναι, όχι μόνο χουντικής έμπνευσης, αλλά περιλαμβάνει αυτούσια άρθρα «με απλή αντιγραφή και μετάφραση ρυθμίσεων από την καθαρεύουσα στη δημοτική».
Όπως είπε ο κ. Γκιόκας, ο ιδεολογικός πυρήνας του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 19, το οποίο στοχεύει κάθε ριζοσπαστική, προοδευτική ιδεολογία και πράξη, αφού προβλέπει τη δημιουργία διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με στόχο – όπως λέει – την πρόληψη διαφόρων μορφών και εκφάνσεων της βίας, όπως ιδίως η ριζοσπαστικοποίηση και ο βίαιος εξτρεμισμός, η οικογενειακή βία, η έμφυλη βία κοκ:. «Με το νομοσχέδιο τσουβαλιάζεται ο ριζοσπαστισμός με υπαρκτές μορφές βίας […] με συγκεκριμένους στόχους και επιδιώξεις» είπε ο κ. Γκιόκας. Απέρριψε επίσης τη λογική ότι για την αναδουλειά των μικρομάγαζων φταίνε οι διαδηλώσεις, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τη λαϊκή διαμαρτυρία για τις αντιλαϊκές πολιτικές. Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ, είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο αυτό, επειδή ανησυχεί ότι λαός και νεολαία δεν θα μείνουν με σκυμμένο κεφάλι. «Είστε βαθιά γελασμένοι και ανιστόρητοι εάν νομίζετε ότι το τερατούργημα αυτό θα εφαρμοστεί.. Ο λαός θα το ακυρώσει στην πράξη» προέβλεψε ο κ. Γκιόκας.
Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, έκανε λόγο για ταύτιση της κυβέρνησης με τον ακροδεξιό αυταρχισμό, η οποία δεν διδάσκεται από τη διεθνή εμπειρία που προκρίνει νηφαλιότητα, διαβούλευση, συνεννόηση και όχι ακραία καταστολή των διαδηλώσεων. Όπως είπε η κα Αδαμοπούλου, το δόγμα “νόμος και τάξη” έχει χρεοκοπήσει διεθνώς. Στόχος σας είναι ο περιορισμός του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, ενόψει και των αντιδράσεων που έρχονται, ενόψει του πέμπτου μνημονίου, είπε η κα Αδαμοπούλου, που δήλωσε ότι το ΜέΡΑ25 καταψηφίζει το νομοσχέδιο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >