Η ουσία κεταμίνη που ανιχνεύτηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζοτζίνας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι θεράποντες γιατροί του παιδιού κατέθεσαν στους αστυνομικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών πως δεν έδωσαν ποτέ αυτήν την ψυχοδραστική ουσία, ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. 

Ads

Τι είναι η κεταμίνη

Η κεταμίνη είναι αναισθητικό ταχείας δράσης που χρησιμοποιείται ευρέως στην κτηνιατρική αλλά σπάνια σε ανθρώπους. O ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Παπαδημητριάδης σημείωσε ότι εδώ και πολλά χρόνια η χρήση της κεταμίνης είναι σε μεγάλο βαθμό ψυχαγωγική και είναι γνωστή ως Special K ή Kit – Kat.

«Η συνήθης χρήση της κεταμίνης είναι σε μεγάλο βαθμό ψυχαγωγική, ως ένα παλιό ψυχεδελικό φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την αναισθησία των στρατιωτών στον πόλεμο του Βιετνάμ, μετά παρέμεινε στην μαύρη αγορά ]για τις σύντομες ευχάριστες ψευδαισθήσεις που προκαλεί, όταν χορηγείται σε μικρή ποσότητα. Σε μεγαλύτερες δόσεις έχει τοξικές επιδράσεις, προκαλεί εμετούς, ναυτία, καρδιακή αρρυθμία, παράλυση, σπασμούς επιληπτικές κρίσεις, τρόμος με δυσάρεστες ψευδαισθήσεις», ανέφερε αρχικά.

Ads

«Είναι πιθανό ότι κάποιος που χορηγεί αυτή την ουσία, έχει άλλη σκοπιμότητα. Η δράστιδα μπορεί να επικαλεστεί άλλους λόγους, ότι για παράδειγμα ήθελε να απαλλάξει τα παιδιά από τα βάσανα, ή ότι ήθελε να απαλύνει τον πόνο τους. Αυτά τα άτομα αισθάνονται περιθωριοποιημένα», πρόσθεσε. «Εάν καταδικαστεί θα μας απασχολήσει η προσωπικότητα της δράστιδος -Ρούλα Πισπιρίγκου-, που φαίνεται να έχει πολλά στοιχεία διαταραχής προσωπικότητας με ιδιάζουσες συμπεριφορές», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδημητριάδης.

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων είπε πως αυτή «η ουσία μπορεί να επιφέρει και από μόνη της τον θάνατο, αλλά αυτό είναι ανάλογο και με την ποσότητα. Σίγουρα, επέδρασε μαζί με τα φάρμακα που έπαιρνε το παιδί». «Το αναισθητικό αυτό, που χρησιμοποιείται στην κτηνιατρική σε πολύ μεγάλες δόσεις, μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο», είπε ο ιατροδικαστής, «αρκεί να περιμένουμε να δούμε και τα επίπεδα που χορηγήθηκαν από το τοξικολογικό εργαστήριο, για να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες», συμπλήρωσε.

«Μία ουσία όπως η κεταμίνη, που είναι αναισθητικό, μπορεί να βοηθήσει το δράστη να προχωρήσει σε μια άλλη πράξη, χωρίς να έχει να αντιμετωπίσει την αντίδραση του θύματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της Τζωρτζίνας, που έχει μια παραπληγία, δεν μπορεί να αντιδράσει σωματικά, αλλά μπορεί να φωνάξει», τόνισε.

Πόση ποσότητα χορηγήθηκε

Αν αυτή η ουσία χορηγηθεί σε μεγάλες ποσότητες (μία αμπούλα) μπορεί να προκαλέσει σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα και θάνατο μέσα σε 15 έως 20 λεπτά. Εάν χορηγηθεί σε μικρότερες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία και αργότερα βραδυκαρδία, κάτι που αντιστοιχεί και με τα επεισόδια που πάθαινε η Τζωρτζίνα όταν δεν ήταν υπό την επιτήρηση των γιατρών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν υψηλή ποσότητα της ουσίας στην Τζωρτζίνα, ποσότητα που θεωρείται ικανή να προκαλέσει τον θάνατο. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση για να διαπιστωθεί εάν η ίδια η ουσία οδήγησε στο θάνατο ή υπήρξε συνδυασμός άλλων πράξεων.

«Αυτό θα φανεί από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, που θα δείξουν και τα επίπεδα στα οποία χορηγήθηκε η ουσία», είπε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων και πρόσθεσε: «Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια […] Η κεταμίνη δόθηκε στην Τζωρτζίνα με θανατηφόρο πρόθεση. Το κορίτσι είχε βασανιστικό τέλος, υπέφερε αρκετά».