H σπατάλη 48 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση για την αγορά αδειών λογισμικού για εφαρμογές της Microsoft, που διατίθενται δωρεάν μέσω ανοιχτού κώδικα, είναι το τελευταίο από μια σειρά κατορθωμάτων που η κυβέρνηση διαφημίζει στο πλαίσιο του μύθου του “ψηφιακού κράτους” , ενώ οι ειδικοί του χώρου το καταγγέλλουν.

Ads

Μάλιστα, στην τελευταία αυτή περίπτωση της  προμήθειας που γίνεται μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας, όπως καταγγέλλει η Ένωση Πληροφορικών, σε εποχή σκληρής οικονομικής κρίσης από κάθε άποψη, η δαπάνη αυξήθηκε από κατά 30% από τον αρχικό της προϋπολογισμό. 

Στην πραγματικότητα, το “ψηφιακό κράτος” που με έπαρση διαφημίζουν ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός, επιχειρώντας να ενδυθούν το κοστούμι των μεγάλων “μεταρρυθμιστών” δεν είναι κάτι λιγότερο ή περισσότερο από ανακύκλωση παρωχημένων πρακτικών, χωρίς στοιχεία καινοτομίας και εκσυγχρονισμού αλλά με πολλά πολλά εκατομμύρια σε εργολαβίες ή σε παρασκηνιακές “δωρεές” την κρίσιμη στιγμή, που εγκλωβίζουν το δημόσιο στο μέλλον σε ένα και μοναδικό προμηθευτή. Και τον Αμερικανό Πρέσβη σε όλες τις σχετικές εκδηλώσεις  στην πρώτη σειρά να χειροκροτεί…

Το πολυδιαφημισμένο gov.gr και οι “μεταρρυθμίσεις”  δεν έχουν καταπολεμήσει επ’ ουδενί τη γραφειοκρατία αλλά απλώς την ψηφιοποιούν, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο το ψηφιακό χάσμα. Ακόμη και για μια υπεύθυνη δήλωση ο πολίτης είναι πλέον υποχρεωμένος να διπλο-πιστοποιηθεί μέσω taxisnet και μέσω e-banking, και ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό για ένα συνταξιούχο που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ούτε την cash card, πόσο μάλλον να έχει λογαριασμό e-banking. Αντίστοιχα παρελκυστική είναι η λογική να πληρώνει το δημόσιο για την απόκτηση ψηφιακών υπογραφών μέχρι και τον τελευταίο υπάλληλο όταν αυτό που χρειάζεται είναι η ανάπτυξη των εφαρμογών που πιστοποιούν το περιεχόμενο και όχι η ψηφιακή υπογραφή, όπως για παράδειγμα το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης. 

Ads

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, μια μεταρρύθμιση-τομή  με την οποία ο νυν Πρωθυπουργός δεν είχε καθόλου καλή σχέση στο παρελθόν, η οποία έχει εγκαταλειφθεί δίχως συντήρηση, συχνά με “πεσμένο ευρετήριο”, στα όρια της κατάρρευσης ενώ ο αρμόδιος Υπουργός δεν μπαίνει καν στον κόπο να απαντήσει στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις. Μια ΔΙΑΥΓΕΙΑ που μετά από 10 χρόνια θα έπρεπε  να περνάει σε λογική βάσεων δεδομένων που διαλειτουργούν και όχι να διογκώνεται με άχρηστη πληροφορία από… σκαναρισμένα pdf. 

Η κυβέρνηση συστηματικά μετατρέπει την στρόγγυλη σφραγίδα σε ψηφιακή, χωρίς η πρόσβαση του πολίτη να έχει βελτιωθεί, χωρίς η γραφειοκρατία να μειώνεται και, κυρίως, χωρίς να αξιοποιούνται οι βάσεις δεδομένων αφού συστηματικά τα “μεγάλα δεδομένα” γίνονται χαοτικά και η πληροφορία δεν είναι μηχαναγνώσιμη. Ενώ θεσμικά,  αναζητά παράθυρα και “κρύβει” σε αθέατα σημεία, κρίσιμα δεδομένα.

Ένα μοντέρνο, σύγχρονο και επιτελικό κράτος, πρέπει να βελτιώνει τις υπηρεσίες προς τον πολίτη, να εξυπηρετεί την ανοιχτότητα των δεδομένων και να προωθεί τη διαφάνεια, μια έννοια που προκαλεί αλλεργία στη σημερινή ΝΔ. Οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν είναι τίποτε άλλο παρά αχρείαστη σπατάλη και … “καθρεφτάκια σε ιθαγενείς”.