Όλοι μας έχουμε κατά καιρούς λάβει στο email μας μηνύματα τα οποία μας παροτρύνουν να ανανεώσουμε την προσωπική μας ζωή αγοράζοντας χάπια τύπου Viagra, να σωθούμε από την επικίνδυνη νέα γρίπη με Tamiflu ή να αδυνατίσουμε επιτέλους αποτελεσματικά με το θαυματουργό Acomplia. Και όλα σε τιμή ευκαιρίας. Το πρόβλημα; Για αρχή, το Acomplia αποσύρθηκε από την αγορά το 2008…

Ads

Τέτοιου είδους ανεπιθύμητα μηνύματα (γνωστά και ως spam emails) αποτελούν το 70% του συνόλου μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σήμερα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αρκεί κανείς να γράψει κάτι σχετικό σε μηχανή αναζήτησης στο Internet για να λάβει εκατομμύρια αποτελεσμάτων, προτάσεων και online καταστημάτων, με βάση κυρίως χώρες του εξωτερικού, από όπου μπορεί να αγοράσει όλα τα φάρμακα που χρειάζεται και επιθυμεί. Με λίγα κλικ του ποντικιού του υπολογιστή και χωρίς να χρειαστεί καν να βγει από το σπίτι.

Πρόκειται όντως για ιδιαίτερα δημοφιλή πρακτική, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, ποσοστό της τάξεως του 14% των Γάλλων, δηλαδή 6,9 εκατομμύρια πολιτών, παραδέχεται ότι έχει αγοράσει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, κυρίως από το Internet. Κι ας προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι περισσότερα από τα μισά φάρμακα τα οποία πωλούνται online είναι πλαστά.

Και τα ποσοστά αυτά των αγοραστών ολοένα αυξάνονται. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι επικρατέστεροι λόγοι για τους οποίους επιλέγουν το διαδίκτυο για την αγορά φαρμάκων είναι οι εξής: για να κερδίσουν χρόνο, από συνήθεια, χάριν ευκολίας, για λόγους οικονομίας και γιατί δεν διαθέτουν την κατάλληλη συνταγή. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι χρησιμοποιούν το Internet ως μέσο πληροφόρησης για θέματα υγείας, ακόμα και για διάγνωση και θεραπεία.

Ads

Κι όμως η πρακτική αυτή όσο βολική και να είναι ενέχει σοβαρούς κινδύνους. «Τα φάρμακα αυτά δεν κατασκευάζονται όπως τα υπόλοιπα. Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στην αγορά φαρμάκων μέσω του διαδικτύου: στην καλύτερη περίπτωση τα φάρμακα αυτά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά (δεν διαθέτουν παρά ελάχιστη ή και καθόλου δραστική ουσία) ή, ακόμα χειρότερα, είναι τοξικά» προειδοποιεί ο Bernard Peyrical, διευθυντής επικοινωνίας του γαλλικού παραρτήματος της Pfizer. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ύπαρξη ποντικοφάρμακου και λαδιού μηχανής που βρέθηκαν πρόσφατα σε φάρμακα τα οποία είχαν αγοραστεί από στο Internet.

Επιπλέον, συχνά τα προϊόντα αυτά φτάνουν στο σπίτι του αγοραστή χωρίς κάποιο περιτύλιγμα και χωρίς το χαρτί με τις πληροφορίες για το φάρμακο. Ή ακόμα και σε συσκευασία δώρου. Πρέπει να τονιστεί ότι μπορεί, βέβαια, να πρόκειται για απώλεια κερδών από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες και διαμαρτύρονται, αλλά στον καταναλωτή η χρήση πλαστών φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, ακόμα και θάνατο.
Σύμφωνα με έρευνα της Pfizer, πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο, ενώ υπολογίζεται ότι μόνο στην Ευρώπη το 2007 εντοπίστηκαν 4 εκατομμύρια πλαστά φάρμακα. Σημειώνεται ότι ο αντίστοιχος αριθμός για το 2005 ήταν 500,000. Τέλος, όσον αφορά την οικονομική πλευρά του ζητήματος, ο τζίρος από την πώληση των φαρμάκων αυτών υπολογίζεται ότι φτάνει τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Le Monde