Ακόμη μία κυβερνητική παλινωδία σημειώνεται στον ιδιαίτερα πληττόμενο, ελέω πανδημίας, κλάδο του τουρισμού. Όταν αρχικά η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το σχέδιο για τη στήριξη του τουρισμού είχε προαναγγείλει τη δημιουργία ξενοδοχείων καραντίνας για την διαχείριση τυχόν κρουσμάτων. Χθες, ωστόσο, δημοσιεύτηκε κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει δωμάτια καραντίνας σε κάθε ξενοδοχείο. Οι ξενοδόχοι είναι στα κάγκελα κάνοντας λόγο για το τελευταίο χτύπημα στον τουριστικό κλάδο.
Η προβλεπόμενη υποχρέωση κάθε κατάλυμα να δημιουργεί δωμάτια καραντίνας για περιπτώσεις φιλοξενίας επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19, για τα οποία δεν απαιτείται νοσοκομειακή περίθαλψη, κατ’ αρχήν δεν λαμβάνει υπόψη τις χιλιάδες μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις τύπου roοms to let, που μπορεί να διαθέτουν πέντε ή δέκα δωμάτια.
«Αδυνατούμε να εφαρμόσουμε την απόφαση για τα δωμάτια καραντίνας», υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, κάνοντας λόγο για ένα μέτρο που θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στον κλάδο. «Οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσει το κατάλυμα, μόλις μαθευτεί στους ήδη διαμένοντες πελάτες του ότι φιλοξενεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, θα είναι ανυπολόγιστες αφού θα δημιουργηθεί ανησυχία και κατά συνέπεια ένα νέο “κύμα” ακυρώσεων», στις ήδη ελάχιστες κρατήσεις που έχουν γίνει σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έρχονται από τις ξενοδοχειακές ενώσεις.
Ο ΣΕΤΚΕ ζητάει την κατάργηση της ΚΥΑ για τα δωμάτια καραντίνας και την αύξηση της αποζημίωσης για τα ξενοδοχεία καραντίνας, αφού το πολύ χαμηλό αντίτιμο που όρισε το υπουργείο τουρισμού (30 ευρώ μαζί με σίτιση), είχε ως αποτέλεσμα να μην ανταποκριθούν οι επιχειρηματίες.
«Οδηγούμαστε σε μοντέλο “Adventure Tourism”»
«Φαίνεται ότι οδηγούμαστε, σε ένα μοντέλο “adventure tourism” και σε ένα τουρισμό εκπλήξεων» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.
Όπως επισημαίνεται, ακόμη και να αποσυρθεί η ΚΥΑ από τα υπουργεία Οικονομίας, Υγείας και Τουρισμού, η ζημιά έχει ήδη γίνει. «Σε όλους τους τόνους, τις προηγούμενες ημέρες ενημερώναμε το Υπουργείο Τουρισμού ότι με τέτοιες τιμές δεν μπορούν να βρεθούν ξενοδοχεία αναφοράς. Παρατηρούμε, με μεγάλη λύπη μας, να είναι και πάλι στο απυρόβλητο τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση προσθέτοντας ότι και μόνον η γνωστοποίηση ότι τα ξενοδοχεία της Ελλάδος θα έχουν δωμάτια, που θα φιλοξενούν κρούσματα, είναι αποτρεπτική για τους πελάτες να επισκεφθούν τα ξενοδοχεία.
«Επίσης καταδικάζει τις περιοχές, όπου, ήδη, έχει βρεθεί ξενοδοχείο αναφοράς και σε αυτά τα ξενοδοχεία δε θα χρειάζεται να δεσμευτούν δωμάτια και δεύτερον, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των ξενοδοχείων αυτών που θα έχουν τέτοια δωμάτια και αυτών που δεν θα έχουν» συμπληρώνει.
Ζήτημα και με τους συνεργαζόμενους γιατρούς
Τα προβλήματα ασάφειας σχετικά με τη φετινή λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, λόγω κορονοϊού, δεν σταματούν. Όπως αναφέρει η σχετική επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου δε μπορεί να έρθει σε μια εταιρική συμφωνία με την Ένωση προκειμένου να βρεθεί τρόπος συνεργασίας εφαρμόσιμος, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.
«Δε γνωρίζουμε ακόμη τις υποχρεώσεις των γιατρών, υπάρχει ένα τεράστιο θέμα αστικής ευθύνης αυτών, δεν έχει οριστεί ακόμη ποιος μεταφέρει το δείγμα και που, δεν υπάρχει υπόδειγμα σύμβασης με τον συνεργαζόμενο γιατρό, δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το επιβεβαιωμένο κρούσμα οδηγείται με το ΕΚΑΒ στο ξενοδοχείο αναφοράς, δεν έχουν οριστεί κατώτατες αμοιβές για την συνεργασία αυτή και στην περίπτωση της Μαγνησίας δεν μπορεί να καταλάβει η κεντρική εξουσία ότι είναι ανέφικτη να υπάρχει 24ωρη κάλυψη από έναν μόνο γιατρό, και πολλά άλλα» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.
«Καλούμε το υπουργείο Τουρισμού, την ύστατη στιγμή να αποσύρει τέτοιες διατάξεις και εφόσον βλέπει την ανάγκη ύπαρξης ξενοδοχείου αναφοράς να οδηγήσει τα κρούσματα στα κατά τόπους νοσοκομεία» συμπληρώνει.
Τσίπρας: Κυβερνητική προχειρότητα, ανευθυνότητα και παλινωδίες
Ο τουρισμός «δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι εθνικό θέμα και πρέπει η κρίση αυτή να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, όχι με προχειρότητα, η οικονομική και θεσμική στήριξη να γίνει με σχεδιασμό, σε συνεννόηση με τους ανθρώπους του κλάδους», τόνισε από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση ότι αντιμετώπισε την επανεκκίνηση του τουρισμού «με προχειρότητα και ανευθυνότητα» και έκανε λόγο για «παλινωδίες» του υπουργού Τουρισμού. Επανέλαβε τις βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του τουρισμού και ζήτησε η κυβέρνηση να πάρει πίσω την ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομίας, Τουρισμού, Υγείας που προβλέπει, όπως είπε, «δωμάτια καραντίνας σε κάθε ξενοδοχειακή μονάδα, σε κάθε τουριστική μονάδα ξεχωριστά και συγκεκριμένα για κάθε 10 δωμάτια ένα, έως 50 δωμάτια δύο και το 3% για πάνω από 50 δωμάτια».
Μίλησε για «άλλη μια απόφαση που μπορεί να αποβεί καταστροφική», προσθέτοντας ότι πρέπει να την πάρει πίσω η κυβέρνηση και να προσανατολιστεί σε ξεχωριστές μονάδες για περιπτώσεις καραντίνας αν χρειαστεί. Αυτό, τόνισε, για υγειονομικούς λόγους «γιατί πώς είναι δυνατόν μέσα σε ξενοδοχείο που έχει τουρίστες, αν υπάρχει ένα κρούσμα να βρίσκεται στον ίδιο χώρο», αλλά και για λόγους προβολής, διότι «φανταστείτε τον αντίκτυπο και για τις ξενοδοχειακές μονάδες και για τις περιοχές, αν γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα υπάρχει κίνηση για το υπόλοιπο τουριστικό διάστημα».
Ρέτσος: Θεωρώ ότι θα αλλάξει η απόφαση
«Δεν σας κρύβω ότι κι εμάς μας απασχολεί η ΚΥΑ», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος. Πρόσθεσε ότι ο ΣΕΤΕ ρωτήθηκε και κατέθεσε την άποψη ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό. «Γιατί όταν μιλάς για καταλύματα και ξενοδοχεία, μιλάς από το πολύ μικρό, το οικογενειακό των 10 δωματίων μέχρι την πολύ μεγάλη μονάδα των χιλιάδων δωματίων». «Θεωρώ ότι θα αλλάξει αυτή απόφαση», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι τέτοια απόφαση «θα λειτουργήσει αποτρεπτικά να μην ανοίξουν επιχειρήσεις».
Στη συνέχεια είπε ότι το πλαίσιο των δικών τους προτάσεων προς την κυβέρνηση, το οποίο είχαν συμπτύξει σε 4 βασικούς άξονες, ήταν «πάνω-κάτω ταυτόσημο» ενώ για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή σημείωσε ότι «δεν είναι καλή». «Αν έπρεπε να κάνω μια πρόβλεψη, είναι ότι προσωπικά θα εκπλαγώ αν φέτος δούμε ένα έσοδο από τον τουρισμό πάνω από το 20-25% του περυσινού εσόδου, δηλαδή πάνω από 4-5 δισ.» και ότι «έχουμε αυτή τη στιγμή γύρω στα 600 εκατ. από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο». Κατέληξε ότι «είναι πολύ κρίσιμες οι δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >