Το μήνυμα χάθηκε μέσα στον ορυμαγδό της προανακριτικής – ίσως έχει όμως την δική του σημασία μέσα στο νέο, τοξικό πολιτικό κάδρο. Πόσο μάλλον όταν η δημόσια σφαίρα… μυρίζει πλέον ατζέντα Σαμαρά.

Ads

Πρόκειται για το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης χθες όταν ρωτήθηκε, σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά FM» για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τον ανασχηματισμό τον μπλόκαρε ο Αντώνης Σαμαράς: «Ο πρωθυπουργός», είπε, «έχει μια συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία κι όποιος αναφέρεται στο ότι εκβιάζεται ή εξωθείται σε αποφάσεις είτε από τον πρώην πρωθυπουργό είτε από οποιονδήποτε άλλο, απλώς δεν γνωρίζει τον άνθρωπο».

 «Αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι θα ήταν δυνατόν ο πρωθυπουργός, με τα επίπεδα δημοφιλίας που έχει αλλά ιδίως με το προσωπικό κεφάλαιο εμπιστοσύνης που έχει χτίσει με τους πολίτες, να άγεται και να φέρεται στις αποφάσεις του;  Αυτό είναι απλώς αστείο» ρώτησε αμέσως μετά, για να προσθέσει: «Δεν πρόκειται ποτέ να παρασυρθεί ούτε από τον Τύπο ούτε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ούτε βεβαίως από οποιονδήποτε άλλο. Πολλώ δεν μάλλον δεν ταιριάζει ούτε στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού που έχει υψηλό επίπεδο ευθυκρισίας να διοχετεύει τέτοιου τύπου εντολές ή να προσπαθεί να περάσει τη γραμμή του στο σημερινό πρωθυπουργό. Ο ίδιος έχει κυβερνήσει τη χώρα και το έχει κάνει με επιτυχία, ουδέποτε θα έπραττε κάτι τέτοιο».    

Εκείνο που συγκρατούν αρκετοί στην ΝΔ από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη – ο οποίος, παρεμπιπτόντως, δεν συνηθίζει να μιλάει τυχαία – είναι η φράση «εκβιάζεται ή εξωθείται», όπως και το ότι «δεν ταιριάζει στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού να διοχετεύει τέτοιου τύπου εντολές». Το ότι ο Αντώνης Σαμαράς «ουδέποτε θα έπραττε κάτι τέτοιο» εκλαμβάνεται ως απλή διπλωματική προσθήκη, και η παρέμβαση Γεραπετρίτη ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση της – δύσκολης – αναμέτρησης ανάμεσα στο Μαξίμου και τον πρώην πρωθυπουργό.

Ads

Σ’ αυτή την αναμέτρηση ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται να επιχειρεί να περάσει την ατζέντα του σε τριπλό επίπεδο: Σ’ αυτή καθαυτή την σύνθεση της κυβέρνησης – με βασική απόληξη το υπουργείο Δικαιοσύνης – όπως φάνηκε και στην υπόθεση του ανασχηματισμού, στα εθνικά θέματα, και στην έκβαση του πολιτικού πολέμου στην προανακριτική επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, κύκλοι της ΝΔ επισημαίνουν κι ένα ακόμη μήνυμα που πέρασε στα «ψιλά» – την συνέντευξη του Χρύσανθου Λαζαρίδη, συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, στο ieidisis.gr για τα ελληνοτουρκικά. Στην συνέντευξη ο κ. Λαζαρίδης δηλώνει ότι «το να παραδοθούμε αμαχητί είναι η χειρότερη περίπτωση», ζητά δυναμική πολιτική αποτροπής και αφήνει αιχμές για κυβερνητικούς «συμβούλους» και «παρασυμβούλους»: «Υπάρχουν», λέει, «πολλοί “σύμβουλοι” και  παρασύμβουλοι και “ειδικοί” και “εμπειρογνώμονες” που εκπέμπουν περίεργα μηνύματα.Του τύπου: “είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε διαπραγματεύσεις από θέσεις αδυναμίας, πιέστε μας κι άλλο”! Κι αυτά κάνουν κακό. Ενθαρρύνουν την επιθετικότητα της άλλης πλευράς».

Στην ίδια συνέντευξη, απορρίπτει και την συζήτηση για προσφυγή στην Χάγη: «Το να λέμε θα πάμε στη Χάγη αλλά “μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και μόνο για υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ” είναι απλώς “ευσεβείς πόθοι”. Αν μπορούσε να συμβεί αυτό, θα είχε ήδη γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες», δηλώνει.

Οι θέσεις αυτές, συνοδεύονται εσχάτως και από παρασκηνιακές παραινέσεις στελεχών και βουλευτών του κλίματος Σαμαρά για δυναμικές κινήσεις απέναντι στην Τουρκία – κινήσεις που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμη και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σε όλο το εύρος και όχι μόνον στο Ιόνιο. Πρόκειται για θέσεις που βρίσκουν απήχηση στο υπερπατριωτικό ακροατήριο αλλά μάλλον δεν θα ήθελε να τις βρει συντεταγμένα μπροστά της η κυβέρνηση στους επόμενους δύσκολους μήνες στα ελληνοτουρκικά.

Σε ό,τι αφορά το τρίτο σκέλος, εκείνο της προανακριτικής, η ατζέντα Σαμαρά δείχνει να επικρατεί. Εάν η κυβέρνηση δεν την υιοθετεί μόνον για λόγους πολιτικής τακτικής και αντιπερισπασμού, το πρώτο ερώτημα είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να πάει σε εκλογές. Το δεύτερο είναι σε ποιο κλίμα, και με ποιο τίμημα, θα αποφασίσει να τις κάνει…