Η ελπίδα για προστασία των κοινωνικών θεσμών παραμένει ζωντανή, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, όπως τουλάχιστον δείχνει η πρωτοβουλία του δήμου του Ρότερνταμ στην Ολλανδία να αξιοποιήσει όσους δικαιούνται επιδόματα σε διάφορα πόστα, με στόχο την μείωση της ανεργίας αλλά και την δραστηριοποίηση των κοινωνικά και οικονομικά περιθωριοποιημένων. Η άλλη πλευρά ωστόσο κάνει λόγο για καταναγκαστική εργασία.

Ads

Την πλήρη αναμόρφωση της επιδοματικής τους πολιτικής σχεδιάζουν οι αρχές του Ρότερνταμ, αφού σύμφωνα με απόφαση του υπεύθυνου του δήμου για τον τομέα των κοινωνικών παροχών όσοι μπορούν να εργάζονται θα συνεχίσουν να το κάνουν για να μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα τους. Άλλωστε ο αριθμός των μεταναστών και των δικαιούχων ασύλου στην συγκεκριμένη πόλη είναι ιδιαίτερα μεγάλος με συνέπεια ο αριθμός των ανέργων και αυτών που εισπράττουν κοινωνικά επιδόματα να είναι ο διπλάσιος από τον μέσο όρο της χώρας.

Όπως εξηγεί ο Ντομινίκ Σρίγερ: « Eίναι εντελώς ασύμβατο προς τους όρους μιας κοινωνίας να αφήνουμε τους ανθρώπους αυτούς στη μοίρα τους. Η ζωή τους αλλάζει τελείως: ξυπνούν πιο αργά, χάνουν την επαφή και την επικοινωνία με την υπόλοιπη κοινωνία και τελικά μπαίνουν στο περιθώριο. Κανείς δεν πρέπει να αφήνεται να μαραζώνει».

Έτσι λοιπόν ο δήμος συνεργάζεται με εταιρείες που βρίσκουν εργασία μερικής απασχόλησης στους ανέργους, όπως για παράδειγμα να γεμίζουν και να μεταφέρουν τις τσάντες των ηλικιωμένων στα σούπερ μάρκετ. Ο δήμος πληρώνει την εταιρεία για να δίνει στους ημιαπασχολούμενους τον κατώτατο μισθό, χωρίς να εμπλέκεται στην διαδικασία αυτή το σούπερ μάρκετ. Το εν λόγω πρόγραμμα λειτουργεί μέχρι στιγμής πιλοτικά, ενώ νέες συμφωνίες ετοιμάζονται με νοσοκομεία της πόλης.

Ads

Την αντίθετη άποψη τους εκφράζουν οι αντίπαλοι του Σρίγερ, οι οποίοι καταγγέλλουν πως αυτό το πρόγραμμα θα οδηγήσει στο να χαθούν θέσεις έμμισθης εργασίας ενώ κάποιοι μιλούν για «καταναγκαστική εργασία» και «δουλία». Σύμφωνα με τον δήμο του Ρότερνταμ όχι μόνο δεν πρόκειται να χαθούν θέσεις εργασίας αλλά θα καλυφθούν τα μέχρι πρότινος κενά που υπήρχαν λόγω έλλειψης χρημάτων ή εθελοντών. Βάσει του προγράμματος οι άνεργοι- ημιαπασχολούμενοι θα έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν την εργασία που έκαναν μέχρι πρότινος

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ενός Αφγανού, ο οποίος αν και διέμενε ήδη μια δεκαετία στο Ρότερνταμ δεν μπορούσε να μιλήσει ολλανδικά, εν τούτης και χάρη στις δεξιότητες του είχε γίνει αναντικατάστατος συντηρητής στο δημοτικό μουσείο. Επιπλέον και εξελίσσοντας το πρόγραμμα αυτό, ο δήμος κατήργησε τα έμμισθα call centers εξυπηρέτησης αξιοποιώντας γυναίκες, οι οποίες ζουν σε δημόσια κτίρια και για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να εργαστούν έξω από το σπίτι. Οι γυναίκες αυτές σε βάρδιες λίγων ωρών απαντούν για λογαριασμό του δήμου και ως αντάλλαγμα εξακολουθούν να έχουν στέγη και να λαμβάνουν το επίδομα τους.

Πηγή: Έθνος Της Κυριακής