Σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και το Μπανγκοκ, υπογράφουν ένα κείμενο – παρέμβαση με παραλήπτρια την έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τη δίκη του-της Zak-Zackie.

Ads

«Καλούμε την Ελληνική Δικαιοσύνη να συμπεριλάβει τα στοιχεία του εγκλήματος μίσους, των διακρίσεων και της αστυνομικής βίας στην ποινική διαδικασία. Ελπίζουμε ειλικρινά σε μια απόφαση ορόσημο για το ελληνικό δικαστικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία γενικότερα, μια απόφαση υπεράσπισης του απόλυτου σεβασμού στο δικαίωμα στη ζωή, υπεράσπισης του έργου των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη την Ελλάδα, τιμωρίας κάθε διάκρισης ή ρητορικής μίσους κατά των μειονοτήτων και υπεράσπισης των πολιτών κατά της αστυνομικής βίας» γράφει μεταξύ άλλων το κείμενο που δημοσιεύει σήμερα το tvxs.gr και το οποίο συντάχθηκε με πρωτοβουλία του ακτιβιστή και δικηγόρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Εμμανουήλ Αθανασίου, που ζει στο Παρίσι και του οποίου η δράση είναι αναγνωρισμένη διεθνώς.

Ολόκληρο το κείμενο και οι υπογραφές

Επιστολή στο Μικτό Ορκωτό Ποινικό Δικαστήριο Αθήνα – Ελλάδα

Ads

Από προσωπικότητες του παγκόσμιου κινήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Παρίσι – Βρυξέλλες – Λονδίνο – Νέα Υόρκη – Ουάσιγκτον – Μπανγκόκ

Μάρτιος 2022

Οι υπογράφοντες εκφράζουμε το σοκ και τον αποτροπιασμό μας για τη βίαιη δολοφονία του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2018, στο κέντρο της Αθήνας, στην Ελλάδα. Ο Ζακ Κωστόπουλος, ήταν γνωστός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενεργός στον τομέα της προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων LGBT και των οροθετικών ατόμων. Συνέβαλε καθοριστικά στην ευαισθητοποίηση και την υπεράσπιση της Queer ταυτότητας, ακόμη και ως καλλιτέχνης. Ο βάναυσος θάνατός του και το δημόσιο λιντσάρισμα του ήταν ένα συγκλονιστικό περιστατικό που καταδικάζουμε έντονα.

Ελπίζουμε ειλικρινά ότι η ποινική δίκη θα ρίξει φως στις συγκεκριμένες και λεπτομερής συνθήκες αυτού που μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα μίσους. Πιστεύουμε ότι το ελληνικό δικαστικό σύστημα θα εξετάσει και θα λάβει σοβαρά υπόψη του όλα τα στοιχεία και τις αποδείξεις σχετικά με αυτή τη βίαιη δολοφονία, συμπεριλαμβανομένων πολλών βίντεο, μαρτυριών κ.λπ. Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία διότι αυτό το περιστατικό σχετίζεται με το εκτεταμένο φαινόμενο της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας στην Ελλάδα. Ένα φαινόμενο καλά τεκμηριωμένο και ήδη καταδικασμένο σε πολλές περιπτώσεις από τα διεθνή όργανα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ΕΣΔΑ και τις Ειδικούς Μηχανισμούς και Διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Μας ανησυχεί εξαιρετικά το γεγονός ότι σχεδόν 3,5 χρόνια μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, οι αστυνομικές πειθαρχικές διαδικασίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα!

Ως εκ τούτου, καλούμε την Ελληνική Δικαιοσύνη να συμπεριλάβει τα στοιχεία του εγκλήματος μίσους, των διακρίσεων και της αστυνομικής βίας στην ποινική διαδικασία. Ελπίζουμε ειλικρινά σε μια απόφαση ορόσημο για το ελληνικό δικαστικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία γενικότερα, μια απόφαση υπεράσπισης του απόλυτου σεβασμού στο δικαίωμα στη ζωή, υπεράσπισης του έργου των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη την Ελλάδα, τιμωρίας κάθε διάκρισης ή ρητορικής μίσους κατά των μειονοτήτων και υπεράσπισης των πολιτών κατά της αστυνομικής βίας.

Θα παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία και την εξέλιξη της δίκης και πιστεύουμε ότι η τραγική δολοφονία αυτού του αρθρογράφου, καλλιτέχνη, ακτιβιστή Queer και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ζακ Κωστόπουλου θα είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και η Δικαιοσύνη θα αποδοθεί. Δικαιοσύνη που είναι πλέον απαραίτητη για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας στις κοινωνίες μας.

Με σεβασμό,

  • Κ. Malik SALEMKOUR, Πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Γαλλία),
  • Κα. Maryse ARTIGUELONG, Αντιπρόεδρος της FIDH – Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Γαλλία),
  • Κ. Αλέξης DESWAEF, Αντιπρόεδρος της FIDH – Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Βέλγιο),
  • Κα Kaari MATTILA, αντιπρόεδρος της FIDH – Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Φινλανδία),
  • Κ. Jared GENSER, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής, Νομικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Georgetown και Senior Fellow, Raoul Wallenberg Human Rights Center (Ηνωμένες Πολιτείες),
  • Κα Debbie STOTHARD, Ιδρύτρια/Συντονίστρια ALTSEAN-Burma, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του AWID – Association for Women’s Rights in Development (Ταϊλάνδη),
  • Κ. Thor HALVORSSEN, Διευθυντής του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ιδρυτής του Φόρουμ Ελευθερίας του Όσλο (Ηνωμένες Πολιτείες και Νορβηγία),
  • Κα Marie HOLZMAN, Πρόεδρος της China Solidarity (Γαλλία),
  • Κα Zoya PHAN, Διευθύντρια του Phan Foundation (Ταϊλάνδη – Μιανμάρ/Βιρμανία),
  • Κ. Mark FARMANER, Διευθυντής, BCUK (Ηνωμένο Βασίλειο),
  •  Κα Sandrine AGEORGES- SKINNER, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης Together Against the Death Penalty, εκπρόσωπος στον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά της Θανατικής Ποινής (Γαλλία)

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι αντιπρόεδροι διαφόρων επιτροπών του ΕΚ συνυπογράφουν επίσης αυτήν την Κλειστή Επιστολή:

  • Κα Leïla CHAIBI, Γαλλία
  • Κα Maria-Eugenia RODRIGUEZ PALOP, Ισπανία
  • Κα Özlem DEMIREL, Γερμανία
  • Κ. Nikolaj VILLUMSEN, Δανία