«Είμαστε όλοι κατάσκοποι». Με αυτό το σύνθημα απαντούν δεκάδες αλληλέγγυοι αναρτώντας φωτογραφίες από το λιμάνι της Λέσβου, αντιδρώντας στην πολιτική δίωξη του διεθνώς αναγνωρισμένου φωτογράφου Knut Bry, ο οποίος συνελήφθη στη Λέσβο επειδή φωτογράφιζε το λιμάνι με την κατηγορία του κατασκόπου. Μετά από 5 μέρες κράτησης κι ενώ η ψυχολογική του κατάσταση δεν είναι καλή όπως λένε φίλοι του στο tvxs,  o Νορβηγός σκηνοθέτης απολογήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 21 Μαρτίου και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ads

Την ίδια ώρα, Νορβηγοί συνάδελφοι, φίλοι και θαυμαστές του συγκεντρώνονται έξω από το κτίριο της Ελληνικής πρεσβείας στη Νορβηγία για να διαμαρτυρηθούν, η είδηση διαδίδεται στα μεγαλύτερα δίκτυα του διεθνούς τύπου διασύροντας τη χώρα και η σελίδα στο fb των υποστηρικτών του, έχει γεμίσει με μηνύματα συμπαράστασης στον φωτογράφο από όλο τον κόσμο.

Δεκάδες είναι και τα μηνύματα που μιλούν για κακοποίηση από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας και της δικαιοσύνης. «Ο Knut κακοποιείται πολιτικά από την Ελλάδα», «Η ελληνική κυβέρνηση έχει περάσει στο θέατρο του παραλόγου», «Η δίωξη είναι πολιτική. Ντρεπόμαστε για την Ελλάδα», «Όχι πια διακοπές στην Ελλάδα» είναι μερικά από τα μηνύματα των αναρτήσεων.

Καλώς ήρθαμε και επίσημα στη δεκαετία του ’50…

Ads

«Την εποχή που είναι ντροπή να μιλάς για την ειρήνη, την εποχή που η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και η ανθρωπιά είναι το ζητούμενο, έφτασε και η στιγμή που απαγορεύεται το :”φωτογραφίζειν”. Και χρίζεται ο φωτογράφος “κατάσκοπος“, και τυλίγεται σε μια λαδόκολλα, και συλλαμβάνεται.» γράφει η ανακοίνωση της κίνησης «Μνήμη και Δράση» υπογραμμίζοντας πως:

«Σαν να μην υπάρχουν drones, google maps, δορυφόροι, και ποιος ξέρει πόσα ακόμα μέσα που θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες στον εχθρό… Σαν να μην κυκλοφορούν χιλιάδες φωτογραφίες πολεμικών πλοίων από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο διαδίκτυο…

Η δίωξη του Νορβηγού φωτογράφου Knut Bry είναι καθαρά πολιτική. Είναι η δίωξη ενός ανθρώπου που χρόνια τώρα στέκει στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών. Για τούτο, ξεθάβοντας ακόμα και νόμο του Μεταξά (1938) για την απαγόρευση φωτογράφισης στον οποίο στηρίζονται οι Γενικοί Κανονισμοί Λιμένων, αφήνουν επίτηδες να αιωρείται η υπόνοια ότι “κάτι υπάρχει από πίσω”, στήνουν το κατηγορητήριο, σπιλώνοντας την υπόληψή του.

Για τούτο και τον τύλιξαν σε μια λαδόκολλα… Ο στόχος ξεκάθαρος. Να στείλουν μήνυμα εκφοβισμού και τρομοκράτησης σε κάθε αλληλέγγυο που αντιδρά στην εγκληματική πολιτική της αντι-προσφυγικής διαχείρισης με τις παράνομες επαναπροωθήσεις και τα απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκφοβισμός, φτώχεια, ακρίβεια, μετανάστευση, ψυχρός πόλεμος… Καλώς ήρθαμε και επίσημα στη δεκαετία του ’50…»

Σε αυτό το πλαίσιο «..το facebook γέμισε από τις φωτογραφίες των πλωτών μέσων του λιμενικού που επιχειρούν ή είναι δεμένα κατά μήκος του λιμανιού από το… google maps, από προσωπικά αρχεία ή από τα εκατοντάδες ρεπορτάζ ξένων κι ελληνικών δικτύων όπου τα πλοία της Frontex πλέουν από πίσω ως φυσικό φόντο ή αποτελούν το κυρίως θέμα αυτών καθώς βγαίνουν για περιπολία!» γράφει η ηλεκτρονική εφημερίδα Πολιτικά της Λέσβου.

image

Οι αναρτήσεις στη σελίδα Knut Bry’s Support Group

image

«H Kristen Poppe ενημερώνει πως ήταν ο Knut στην αρχή της σύλληψης του»

image

«Το δημοσιογραφικό και πολιτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο»

image

«Ο Κnut είναι θύμα της ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

image

«Να πηγαίνουμε το καλοκαίρι στην Ελλάδα ή όχι;»

image

«Κατάσκοπος και ο δήμος Μυτιλήνης;»

image

«Βρες το λάθος»

image

«Είμαι έξαλλος, είναι θρυλικός φωτογράφος»

image

«Μια βάναυση πράξη προς ένα ειρηνικό άτομο»

image

«Επιτρέπεται;»

image

«Θα ντραπούν;»

image

«Αν η Ελλάδα έχει αξιοπρέπεια….»

image

«Το είχε πάθει φίλος μου στην Καμπότζη»

image

«Επί Τσίπρα φωτογράφιζα ελεύθερα ως τουρίστας. Ο Knut κακοποιείται πολιτικά στην Ελλάδα»

image

«Μαύρο χιούμορ: Ο Knut πριν γίνει κατάσκοπος»

image

«Πως μπορεί να βλέπει ο Knut τον κόσμο αυτή τη στιγμή»

image

«Σύνελθε Ελλάδα»

image 

«Πρέπει να έχουν πολλά να κρύψουν»

image