Αύριο εκπνέει η προθεσμία που είχε δοθεί στην Ελλάδα προκειμένου να απαντήσει σχετικά με το swap στο οποίο προχώρησε το 2001, υπόθεση στην οποια εμπλέκεται ο χρηματοπιστωτικός οίκος Goldman Sachs. Σύμφωνα με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχετική ερώτηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), το 2008, η Ελλάδα είχε απαντήσει ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει το εργαλείο swap. Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε χθες ότι «θα είναι σκάνδαλο αν αποδειχθεί ότι οι τράπεζες που μας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής είχαν επίσης συμμετοχή στη παραποίηση των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας».
Το θέμα του swap δεν είναι άλλο από το ζήτημα που αποκάλυψαν προ ημερών οι New York Times με δημοσίευμά τους, μια υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Ερωτηθείς πάντως χθες ο υπουργός Οικονομικών, επανέλαβε ότι αυτό που έγινε το 2001 ήταν σύμφωνο με τους τότε κανονισμούς της Eurostat. Παρόλα αυτά, ερωτήματα προκαλεί η σύναψη και δεύτερου swap, το 2005, πάλι με τη συμμετοχή της Goldman Sachs.
Όπως έχει δηλώσει ο νέος Επίτροπος της Κομισιόν, Olli Rehn, χρειάζεται εις βάθος έρευνα για τη χρήση των swap από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Ο κ. Rehn δεν έχει αποκλείσει την επέκταση της έρευνας και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., εφόσον διαπιστωθεί χρήση αυτού του εργαλείου εκ μέρους τους.
O εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου δήλωσε χθες ότι, τον Σεπτέμβριο του 2008, κλιμάκιο της Εurostat που είχε επισκεφθεί την Αθήνα ζήτησε πληροφορίες για τη χρήση swap και η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε απάντηση. Πηγές της Κομισιόν, όμως, δηλώνουν ανωνύμως ότι η απάντηση που έλαβαν το 2008 ήταν πως δεν χρησιμοποιούνται swap και συνεπώς δεν υπάρχει οτιδήποτε άξιο λόγου για αναφορά.
Στο θέμα επανήλθε η βρετανική εφημερίδα Financial Times, η οποία αναφέρει ότι η Goldman Sachs εμφανίζεται στην Ελλάδα το 2002 με τον διακανονισμό μαζικών συναλλαγών swaps ώστε να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους της χώρας. Η συμφωνία περιελάμβανε τότε swaps 5 δισ. συνδεδεμένων με το ελληνικό χρέος και ομόλογα αποτιμημένα σε γιεν και δολάρια ανταλλάχθηκαν με ευρώ.
Ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος ανέλαβε πιστωτικό κίνδυνο ύψους 1 δισ. ευρώ, τον οποίο αντιστάθμισε με μια γερμανική τράπεζα, ενώ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δαπάνησε 200 εκατ. ευρώ σε αμοιβές και προμήθειες. Το 2005, γράφουν οι Financial Times, το swap μεταφέρθηκε στην Εθνική Τράπεζα, η οποία έστησε ένα όχημα ειδικού σκοπού με το όνομα «Τίτλος» και μεταμόρφωσε το swap σε τιτλοποιημένο 20ετές ομόλογο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs, Gary D. Cohn, συνάντησε τον κ. Παπανδρέου δύο φορές στο διάστημα των τριών τελευταίων μηνών.
Στην Αθήνα ο Επίτροπος Olli Rehn
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις, Olli Rehn, προκειμένου να συζητήσει με την κυβέρνηση τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του πλέγματος των μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας. Τις ίδιες ημέρες, αναμένεται και ομάδα εκπροσώπων και εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι εμπειρογνώμονες θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες στην ελληνική πρωτεύουσα για την εφαρμογή και απόδοση των σταθεροποιητικών μέτρων.
Στο μεταξύ, όπως διαβεβαίωσε χθες ο πρόεδρoς της Κομισιόν José Manuel Barroso, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε θέση να επεξεργασθεί, εφόσον της το ζητηθεί, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης για την κοινοτική στήριξη της ελληνικής οικονομίας με βάση τις δεσμεύσεις στις οποίες προχώρησαν οι 27 ηγέτες της Ε.Ε., στο άτυπο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών στις 11 Φεβρουαρίου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν δεσμευθεί ότι η ευρωζώνη, αν κριθεί αναγκαίο, θα αναλάβει αποφασιστική και συντονισμένη δράση για να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα στις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Olli Rehn εξήγησε χθες στους δημοσιογράφους ότι η Κομισιόν έχει στη διάθεσή της τα εργαλεία και τους μηχανισμούς για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει επισήμως ζητήσει την οικονομική στήριξη των εταίρων της. Ο ίδιος, συμπλήρωσε επίσης ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα τόσο με το Πρόγραμμα Σταθερότητας όσο και με τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα της κατά 4% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2010.
Αναφερόμενος στη χθεσινή ενημερωτική συζήτηση των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, είπε ότι το σημαντικό στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι η πιστή εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και η διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την οποία έχει τεθεί σε επιτήρηση η Ελλάδα από το Ecofin. Σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για τις επιπτώσεις των μέτρων που έχει αρχίσει να εφαρμόζει η Ελλάδα, απάντησε ότι γι’ αυτές θα υπάρξουν οι πρώτες ανακοινώσεις στις 22 Φεβρουαρίου, όταν η Επιτροπή θα δημοσιεύσει τις ενδιάμεσες προβλέψεις της για τις μακροοικονομικές εξελίξεις των μεγάλων χωρών της Ένωσης.
Επιπλέον μέτρα για έσοδα 2.5 δισ. ευρώ
Στη λήψη νέων μέτρων, τα οποία θα αποφέρουν δημοσιονομικό όφελος περίπου 1% του ΑΕΠ ή αλλιώς 2-2,5 δισ. ευρώ, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ύστερα από το EcoFin της περασμένης Τρίτης οπότε ασκήθηκαν έντονες πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για επιπλέον μέτρα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Στόχος των νέων μέτρων είναι επίσης να εξασφαλιστεί ότι φέτος, σε κάθε περίπτωση, το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 4% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί να ανακοινώσει τα μέτρα η ίδια, πριν τα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Μαρτίου.
Η απόφαση για το πότε θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα και για το ποια θα είναι αυτά, γράφει σήμερα η Καθημερινή επικαλούμενη στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι καθαρά πλέον στα «χέρια του πρωθυπουργού». Προς το παρόν εξετάζονται όλα τα μέτρα, τόσο στο σκέλος των δαπανών, όσο και σε αυτό των εσόδων, ενώ υπάρχουν δύο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ζητούν μετ’ επιτάσεως από την Ελλάδα να λάβει νέα μέτρα για να «στηρίξει» τους στόχους του ΠΣΑ.
«Η άποψή μας είναι ότι το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι επαρκές … Χρειάζονται περισσότερα συγκεκριμένα μέτρα ώστε η χώρα να ανακτήσει αξιοπιστία στις αγορές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Anders Borge, προσερχόμενος στη σύσκεψη του Ecofin ο οποίος επισήμανε την ανάγκη για «πιο συγκεκριμένα μέτρα σε ό,τι αφορά τη φορολογία και σε ό,τι αφορά τις δαπάνες».
«Θύμα έξι οίκων η Ελλάδα»
Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Christine Lagarde ενώπιον της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για έξι χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει κερδοσκοπικά παιχνίδια με θύμα την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι την κρίση εμπιστοσύνης που έπληξε την ευρωζώνη λόγω των μεγάλων χρεών της χώρας μας.
Η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Christine Lagarde, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία όπως το Dow Jones Νewswires, φέρεται να δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης ότι έξι χρηματοπιστωτικοί οίκοι έχουν προχωρήσει σε κερδοσκοπικά παιχνίδια με θύμα την Ελλάδα.
Η κ. Lagarde κατονόμασε τα έξι χρηματοοικονομικά ιδρύματα σαν «αγγλοσαξονικά», λέξη που σύμφωνα με τους Financial Times και τη Wall Street Journal, χρησιμοποιούν οι Γάλλοι για να υποδηλώσουν βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες. Δεν έχει διευκρινιστεί πάντως εάν θα ληφθούν μέτρα κατά των έξι αυτών οίκων. Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας επίσης φέρεται να είπε πως η γαλλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του να δοθεί συμβουλευτικός ρόλος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ελλάδα, αν και όπως προσέθεσε, τέτοια βοήθεια δεν θα είναι τελικά απαραίτητη.
Σήμερα, Πέμπτη, η Γαλλίδα υπουργός προχώρησε σε νέες δηλώσεις ότι η Eurostat εξετάζει αυτή τη στιγμή αν η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs βοήθησε να συγκαλυφθεί η πραγματικότητα του χρέους της Ελλάδας. «Το ευρωπαϊκό ινστιτούτο στατιστικής Eurostat διεξάγει έρευνα επιτόπου στην Ελλάδα, στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, για να εξεταστεί τι ακριβώς έγινε», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο δημόσιο ραδιοσταθμό France Inter.
UBS: Την πολιτική στήριξη της ΕΕ χρειάζεται η Ελλάδα
Mε σημερινή της έκθεση, η η ελβετική της τράπεζα UBS, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται την άμεση πολιτική στήριξη της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης, βασιζόμενη όσον το δυνατόν περισσότερο στα δικά της μέσα. «Χωρίς την πολιτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μόνη της τα προβλήματά της –ούτε μέσω της έκδοσης κρατικών ομολογιακών τίτλων», τονίζει η ελβετική τράπεζα.
Η ελβετική τράπεζα είναι πεπεισμένη ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει την πτώχευση της Ελλάδας, η οποία θα στηρίξει τη χώρα έναντι επίπονων μέτρων και προϋποθέσεων. Απογοητευμένη εμφανίζεται, ωστόσο, από την αδυναμία των Ευρωπαίων να ανακοινώσουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Αυτή την έλλειψη αποφασιστικότητας την αποδίδει στα πολιτικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη στην προοπτική «διάσωσης» της χώρας μας. Για πολιτικούς λόγους, η ΕΕ θα προσπαθήσει να αποφύγει την παρέμβαση του ΔΝΤ παρότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ θέτει σοβαρούς περιορισμούς στις μορφές βοήθειας που μπορεί να παρέχει η Ευρώπη. Ως πιο πιθανή μορφή στήριξης, η UBS θεωρεί την εκταμίευση.
«Η κρίση στην Ελλάδα ανήκει στη δικαιοδοσία της ΕΕ, όχι της Παγκόσμιας Τράπεζας»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε σήμερα ότι ο οργανισμός του οποίου ηγείται δεν έχει συμμετοχή στη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που διέρχεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η οποία ανήκει, σύμφωνα με τον ίδιο, αυστηρά στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >