Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα διεκδικεί μια ακόμα παγκόσμια πρωτοτυπία: μια χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας, αλλά ούτε αναζητούνται συγκεκριμένες ευθύνες, ούτε φαίνεται ότι θα τιμωρηθεί κάποιος για την καταστροφή. Μόλις προχθές η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντιδραση του κ. Σαμαρά. Ο πρόεδρος της ΝΔ κήρυξε το τέλος της συναίνεσης και την αρχή ενός πολέμου με την κυβέρνηση, την οποία απείλησε ότι «τώρα θα διαπιστώσει το σφάλμα της». Τι φοβάται ο κ. Σαμαράς και που αποσκοπεί η καθυστερημένη απόφαση της κυβέρνησης να εξετασθούν οι ευθύνες για την οικονομική και εθνική χρεωκοπία;

Ads

Υπάρχουν δυο λογιών ευθύνες, οι πολιτικές και οι ποινικές. Σε πολιτικό επίπεδο, π.χ., είχαμε τον πρωθυπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης που διαβεβαίωνε τους υπηκόους, μόλις μερικούς μήνες πριν, πως «η οικονομία μας επιδεικνύει αντοχές ισχυρότερες σε σχέση με πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, γιατί μειώσαμε τα ελλείμματα»! Την ίδια εποχή ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου επέμενε πως «οι στόχοι για περιορισμό του ελλείμματος σε 3,7% του ΑΕΠ το 2009 ισχύουν στο ακέραιο».

Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι ήξεραν φυσικά ότι η οικονομία πήγαινε κατα διάολου. Υπήρχαν, άλλωστε, σαφέστατες προειδοποιήσεις από διεθνείς εταιρείες, όπως η Fitch Ratings, που ήδη από τον Μάιο του 2009 δήλωνε ότι «πιθανόν να μειώσει την αξιολόγησή της για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες, καθώς η έλλειψη μεταρρυθμίσεων δεν διευκολύνει την αντιμετώπιση της κρίσης». Επίσημη απάντηση της κυβέρνησης διά στόματος υπουργού Οικονομικών: «Πολλοί προβλέπουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά της. Θα διαψευσθούν!». Τον Οκτώβριο το έλλειμμα είχε φτάσει στο 12,7% και η χώρα είχε γίνει διεθνές ανέκδοτο.

Επρόκειτο για χοντρό δούλεμα του ελληνικού λαού, αλλά εδώ οι ευθύνες είναι πολιτικές. Η όποια τιμωρία σε τελευταία ανάλυση έχει να κάνει με το συναίσθημα ευθύνης και την κουλτούρα μιας χώρας. Στην Ιαπωνία όσοι είχαν φέρει μια χώρα στα γόνατα θα είχαν κάνει χαρακίρι. Στην Ελλάδα δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο, ίσως γιατί είναι πολύ δύσκολο να αυτοκτονήσεις τρώγοντας ασταμάτητα σουβλάκια.

Ads

Υπάρχουν όμως και οι ποινικές ευθύνες, και εδώ αρχίζουν τα ακατανόητα πράγματα. Ανοίγοντας τα ντουλάπια των γραφείων τους, οι νέοι υπουργοί, υφυπουργοί, διοικητές κ.λπ. έχουν πέσει επάνω σε δεκάδες καραμπινάτα σκάνδαλα. Σε ένα από τα δημόσια νοσοκομεία, που δεν έχουν πλέον ούτε θερμόμετρα, μια ομάδα γιατρών συνταγογραφούσε botox για να τα κονομήσει. Στην περίπτωση του ΕΟΤ, που χρωστάει και της Μιχαλούς, με αποτέλεσμα τον καθημερινό διεθνή διασυρμό της χώρας, ένας υπάλληλος είχε χρεώσει τον οργανισμό με 250.000 ευρώ για μια εκστρατεία προώθησης της «τουριστικής απόδρασης» του Σαββατοκύριακου προς την Αθήνα. Πρόκειται για ένα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια τουριστικό πακέτο ταξιδιών-αστραπή. Με τη μόνη διαφορά ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν μπορούσε να πουλήσει τέτοιο πρόγραμμα στους ντόπιους, καθώς η πρωτεύουσα που υπηρετούσε βρίσκεται… στην Άπω Ανατολή!

Κάθε κυβερνητικό στέλεχος έχει να διηγηθεί τουλάχιστον 5-6 ανάλογες ιστορίες καατασπατάλησης και υπαιξέρεσης της δημόσιας περιουσίας. Δεν χρειάζεται μάλιστα να κάνει κάποιος παρέα με κυβερνητικούς για να τα μάθει, γιατί τα βλέπουμε μπροστά μας: η Ασπίς Πρόνοια, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα μας με ιστορία δεκαετιών και η οποία απασχολούσε πάνω από 3.000 άτομα που έχασαν την δουλειά τους, κατέρρευσε, αλλά οι υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία, καθώς και όσοι έπρεπε να είχαν ελέγξει την εταιρεία αλλά δεν το έκαναν, κυκλοφορούν ανενόχλητοι. Για κάποιον περίεργο λόγο η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να το παίξει Μαχάτμα Γκάντι, ακόμη και αν δεν πρόκειται για ευθύνες υπουργών αλλά διοικητών ΔΕΚΟ και κατώτερων στελεχών.

Έτσι όμως δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, ας βγάλει ο πρωθυπουργός 32 διαγγέλματα ή το υπουργείο Οικονομικών νέα δρακόντεια μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Την ώρα των μάταιων αυτών προσπαθειών, οι Νεοέλληνες σκαρφίζονται νέους τρόπους για να φοροδιαφεύγουν και να κλέψουν το κράτος. Την ίδια ώρα που o υπουργός Εσωτερικών γενικεύει τη λειτουργία του ΑΣΕΠ για αδιάβλητες προσλήψεις, μια σειρά από δήμοι -τα προπύργια της σύγχρονης διαφθοράς- στήνουν εταιρείες μαϊμού για να το παρακάμψουν. Και η αλυσίδα δεν έχει τέλος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει ασφαλώς τα προηγούμενα, αλλά φοβάται ότι η αναμοχλευση των οικονομικών πεπραγμένων της προηγούμενης κυβέρνησης μπορεί, λόγω του χωρίς ιστορικό προηγούμενο πενταετούς πλιάτισικου, να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Μόλις την Κυριακή πχ, ήρθαν στην δημοσιότητα οι εξωφρενικές χρηματοδοτήσεις που την περίοδο περίοδο 2004 – 2007 έδινε σε ΜΚΟ της εκλογικής του περιφέρεριας ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Δεν μιλάμε για τίποτα ποσά 20-30 χιλιάδων ευρώ που –κάκιστα- δίνονταν τις προηγούμενες δεκαετίες σε συλλόγους φαντάσματα για ψηφοθηρικούς σκοπούς: η ΜΚΟ «Ευρωπαϊκή Προοπτική», την οποία ίδρυσε ο Παντελής Σκλιάς, προσωπικός φίλος του πρώην υφυπουργού “από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ” έλαβε από το Υπουργείο Εξωτερικών συνολικά το ποσό μαμούθ των 5 εκατ. ευρώ!!

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για παγκόσμιο ρεκόρ χρηματικής ενίσχυσης σε ΜΚΟ και η περίπτωση Στυλιανίδη δεν είναι η εξαίρεση αλλά μάλλον ο κανόνας για πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολλούς υπουργούς. Αν η Δικαιοσύνη λειτουργούσε στην Ελλάδα ο κ. Σαμαράς θα ήταν από τα πράγματα υποχρεωμένος να προχωρήσει σε ριζική …ανανέωση του στελεχικού δυναμικού του κόμματος του. Αν και η Δικαιοσύνη δεν δείχνει να βρίσκεται σε τέτοια… εγρήγορση, ο πρόεδρος της ΝΔ φοβάται ότι το άνοιγμα των Ασκών του Αιόλου θα έβαζε το κόμμα του για χρόνια στο εδώλιο του κατηγορούμενου και γι αυτό έσπευσε οργισμένος να αντιδράσει.

Το άλλο ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, για την οικονομία( ή τα πλαστά στοιχεία, γατί ο σκοπός της δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη). Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτάτο συνεχώς από τους Ευρωπαίους “εταίρους” αν θα τιμωρηθεί κάποιος για τις στατιστικές λαθροχειρίες και με την σειρά του ο υπουργός ώθησε προς αυτή την την κατεύθυνση τον Γ. Παπανδρέου. Αλλοι κυβερνητικοί κύκλοι λένε ότι η συνειδητοποίηση του εύρους της οικονομικής καταστροφής έχει πείσει τον πρωθυπουργό ότι θα πρέπει «ν ανοίξουν κεφάλια» ακόμη κι αν αυτό προκαλέσει την όξυνση των σχέσεων με την ηγεσία της ΝΔ. Τέλος το Σαββατοκύριακο επικρατούσε στην κυβέρνηση έντονος προβληματισμός καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λαφαζάνης είχε καταθέσει πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, που δύσκολα θα μπορούσε να απορρίψει η κυβέρνηση χωρίς να κατηγορηθεί για συγκάλυψη.

Υπάρχει όμως και η εκδοχή των κυνικών που υποστηρίζουν ότι η εξήγηση βρίσκεται σε αυτό που φοβάται και ο κ. Σαμαράς, ότι δηλαδή με την Εξεταστική Επιτροπή η κυβέρνηση θα βρίσκεται συνεχώς στην επίθεση και η ΝΔ σε ρόλο απολογούμενου. Σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία πρόκειται για καθαρά πολιτικό παιχνίδι και γι αυτό στο τέλος δεν πρόκειται να τιμωρηθεί κανείς, είτε υπουργός είτε και δημόσιος λειτουργός.

Θα πρόκειται, σε αυτή την τελευταία περίπτωση, για καταστροφή γιατί μόνο όταν κάποιοι πάνε φυλακή θα σφίξουν… τα πράγματα. Ετσι θα αποθαρρυνθούν και κάποιοι “Πασόκοι”, που μπορεί προς το παρόν να κάθονται στ’ αυγά τους, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα γοητεύονται όλο και περισσότερο από τα.. θέλγητρα της εξουσίας. Και τέλος, μόνο αν κάποιοι τιμωρηθούν παραδειγματικά, η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι η ανοχή που μέχρι τώρα έδειχνε οφείλεται σε υπέρμετρη μεγαλοθυμία και όχι σε ιστορική υστεροβουλία….