Στις 5 και 6 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο «Η Διάσκεψη για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία» με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, ΜΚΟ, πλατφορμών, συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών της αντιπολίτευσης που αγωνίζονται για το Δίκαιο και τη Δικαιοσύνη στην Τουρκία.

Ads

Βουλευτές τριών κομμάτων (του κεμαλικού «CHP», του κουρδικού, αριστερού «HDP» και του οικολογικού αριστερού «YSP»), οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, Ενώσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Δικαιώματα της Γυναίκας, εκπρόσωποι Τύπου διαφόρων τοπικών αγώνων, συμπεριλαμβανομένων του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, καθώς και οι πρόεδροι των Αντι-Καπιταλιστών Μουσουλμάνων, οι επικεφαλής οργανώσεων των Αλεβιτών, των Αράβων, των Αρμενίων, των Ασσύριων, του Γκεζί, του Ρομπόσκι, οι οικογένειες των κρατουμένων, οι μητέρες των εξαφανισμένων, των θυμάτων της επίθεσης της 10ης Οκτωβρίου και άλλοι, μπόρεσαν να εκφραστούν για δύο ημέρες ως προς την τρέχουσα κατάσταση των αγώνων τους, αλλά και τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές τους.

Η πρωτοτυπία της Διάσκεψης ήταν ουσιαστικά η συγκέντρωση σχεδόν όλων των ομάδων, των οντοτήτων και των μονάδων που υποφέρουν από το καθεστώς του Ερντογάν. Η συμμετοχή Τούρκων, Κούρδων, Αλεβιτών και άλλων ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών ήταν, επίσης, μία αποκλειστικότητα της συνάντησης.

Με αυτόν τον τρόπο, ανώτεροι αξιωματούχοι μπόρεσαν να βρουν ευνοϊκό έδαφος, για να εκφράσουν τις απόψεις τους, και μπόρεσαν, επίσης, να δημιουργήσουν γέφυρες μεταξύ των διαφόρων αγώνων που βρίσκονται σε εξέλιξη στις τέσσερις γωνιές της χώρας.

Ads

Στη Διάσκεψη συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια τεσσάρων συνεδριών τέσσερα κύρια θέματα: Η τρέχουσα κατάσταση και οι καταστροφές, ο τρόπος διαφυγής, η οικοδόμηση του μέλλοντος και η Κοινωνική Αντιπολίτευση.

Οι διοργανωτές είχαν απευθύνει πρόσκληση, με τίτλο «Κάλεσμα στο μέλλον» στο σύνολο της αντιπολίτευσης, προς συνάντηση στο Βερολίνο. Περίπου οι μισοί ομιλητές προέρχονταν από την Τουρκία και οι άλλοι μισοί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης τονίζονται οι πολιτικές προετοιμασίες για το εγγύς μέλλον και η ενότητα όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Συγκρινόμενοι με την αξιωματική αντιπολίτευση, οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου διαφέρουν ως προς τις θέσεις τους στα πιο σημαντικά ζητήματα: Υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Κούρδων, αντιτίθενται στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, αγωνίζονται για τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων, όπως αυτά των Αλεβιτών, των ΛΟΑΤ+, αποδίδουν ζωτική σημασία στους βασικούς αγώνες.