Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την Μεξικανική Επανάσταση του 1910 με 1923 παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Las Soldaderas» («Οι Στρατιωτίνες) στην γκαλερί «Monde des Ameriques» στο Παρίσι, μέχρι τις 27 Μαϊου. Το θέμα της έκθεσης είναι οι Μεξικανές γυναίκες που πολέμησαν στο πλευρό του Emiliano Zapata και Pancho Villa. Οι φωτογραφίες αυτές προέρχονται από το αρχείο του πρακτορείου Casasola Archives, του πρώτου φωτογραφικού πρακτορείου της Λατινικής Αμερικής.
«Χωρίς τις γυναίκες αυτές δεν θα μπορούσε να υπάρξει Μεξικανική Επανάσταση» γράφουν οι μελετητές της περιόδου. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για γυναίκες Ινδιάνικης καταγωγής από την επαρχία, οι οποίες πολέμησαν στο πλευρό των ανδρών, χωρίς να παραμελούν την ίδια στιγμή τα οικιακά καθήκοντά τους. Οπλισμένες μέχρι τα δόντια, μετακινούμενες είτε με τα πόδια είτε με άλογα ή ακόμα και στις σκεπές των τρένων, οι γυναίκες αυτές εντάχθηκαν ήδη από την αρχή στο πλευρό των επαναστατών. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, όπως οι Maria Pistola και Petra Ruiz, έμειναν στην ιστορία.
1. Η έκθεση παρουσιάζει τις «ανώνυμες ηρωίδες», οι οποίες είναι γνωστές ως «Las Soldaderas»
2. Las Soldaderas: απότιση τιμής στην πρώτη ένοπλη κοινωνική επανάσταση του 20ου αιώνα (1910-1920)
3. Ο Emiliano Zapata, ηγέτης της επανάστασης, ο αδερφός του Eufémio και οι γυναίκες τους (1914)
4. Ο Francisco Madero (1873-1913), πρώτος πρόεδρος του Μεξικού της αρχής της επανάστασης (1911-1913) μαζί με τη γυναίκα του, Sara, και νεαρές επαναστάτριες.
5. Φωτογραφίζοντας αυτήν την πολεμίστρια, ο Casaola της προσδίδει μια σημαντικότητα σπάνια κατά τη διάρκεια μιας επανάστασης, κατά την οποία μόνο άντρες είχαν δικαίωμα στην περίθαλψη.
6. Ομάδα φυλακισμένων γυναικών, συμπολεμιστριών του Emiliano Zapata (1915)
7. Κάτοικοι χωριού περιμένουν την διανομή αραβόσιτου και κάρβουνων από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Κατά την επαναστατική περίοδο η χώρα γνώρισε δύσκολες στιγμές και κακουχίες.
8. Οι αδερφές του Emiliano Zapata, φωτογραφισμένες από τον Casaola μετά την δολοφονία του αδερφού τους (1919). Η ιδεολογία του Zapata υπάρχει ακόμα και σήμερα στη χώρα, κυρίως στην περιοχή San Cristóbal de las Casas.
9. Η Maria Arias, διάσημη επαναστάτρια, γνωστή ως «Maria Pistola» μπροστά από τον τάφο του προέδρου Madero το 1914.
10. Πέρα από την αξία τους ως δημοσιογραφικά ντοκουμέντα, οι φωτογραφίες των Soldaderas έχουν συχνά μεγάλη καλλιτεχνική αξία, όπως αυτές «οι γυναίκες που αποβιβάζονται από το τρένο.» Αυτή η φωτογραφία, του Jerónimo Hernández, σώθηκε από βέβαιη καταστροφή από τον Agustín Casasola, για να γίνει σήμερα μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες της επανάστασης.
11. Ο Gustavo Casasola (1900-1982) τη δεκαετία του ’30. Ξεκίνησε την καριέρα του στην ηλικία των 12, ακολουθώντας τον πατέρα του, Agustin, και τον θείο του, Miguel, στην καρδιά των εξεγέρσεων και της επανάστασης. Σε αυτόν οφείλουμε την διάσημη φωτογραφία του Pancho Villia στην Hacienda de Canutillo. Το 1942, μετά από λεπτομερή έρευνα, εξέδοσε το πρώτο βιβλίο αφιερωμένο στην επανάσταση, το «Historia Grafica de la Revolución,» ολοκληρώνοντας το έργο του πατέρα του.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >