Το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί επιδημιολογικός κίνδυνος από την άφιξη τουριστών στη χώρα εξετάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με τους επιστήμονες να μην αποκλείουν τοπικά lockdown που μπορεί να φτάσουν και σε επίπεδο νησιού, σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.
Ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Open και κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα αν είναι επαρκείς οι έλεγχοι που θα γίνονται στους τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα ή είναι πιθανό να δημιουργηθεί μια κατάσταση την οποία δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε απάντησε: «Και για εμάς υπάρχει αυτή η αγωνία. Αυτή τη στιγμή στην επιτροπή έχουμε περάσει στη φάση των συστάσεων και έχουμε φύγει από τη φάση των απαγορεύσεων. Το μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή είναι ο τουρισμός, γιατί μέχρι 15 Ιουνίου υπάρχει η ασφάλεια της καραντίνας, από 15 μέχρι 30 Ιουνίου υπάρχει η ασφάλεια της καραντίνας και του ελέγχου σε χώρες υψηλής επιδημιολογικής βαρύτητας, αλλά μετά την 1η Ιουλίου πρέπει να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο ούτως ώστε και ο τουρισμός να μην αποκλειστεί, γιατί αποτελεί πολύ σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κομμάτι, παράλληλα όμως θα πρέπει να διασφαλίσουμε τον αποκλεισμό εισόδου της νόσου στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στον τρόπο που αυτό είναι εφικτό ο καθηγητής σημείωσε τα ρευματολόγια και τη μέθοδο της θερμομέτρησης, μέθοδοι όμως οι οποίες προσφέρουν λίγο.«Το βασικό πέρα από την ιχνηλάτηση των τουριστών είναι η διαδικασία των τεστ κατά την είσοδό τους στη χώρα, ιδιαίτερα σε χώρες οι οποίες την περίοδο εκείνη είναι υψηλής βαρύτητας επιδημιολογικά». Όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε την εικόνα της πλήρους απελευθέρωσης και του ανοίγματος στην κοινωνία. Ο καθηγητής τονίζει: «Eίμαστε προετοιμασμένοι και δεν φοβόμαστε ένα μαζικό κύμα. Τώρα μας νοιάζει το επιδημιολογικό κομμάτι. To ευκταίο θα ήταν αν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε έλεγχο εντός τριών ημερών πριν την πτήση». «Αυτό που πρέπει να δούμε είναι η περιοχική άύξηση κρουσμάτων και να παίρνουμε τοπικά μέτρα εάν και εφόσον χρειάζεται» είπε ο κ. Γώγος, ενώ τόνισε ότι είναι αναγκαίο να γίνονται τεστ και στα νησιά.
Ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στις μικρές εστίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και τις μεμονωμένες περιπτώσεις, σχολιάζοντας ότι είμαστε σε καλό σημείο και η επιδημία έχει σβήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει εξαφανιστεί ο ιός. «Όσο υπάρχει επιδημία σε άλλες χώρες τόσο κινδυνεύει και η χώρα μας να έχει εισαγόμενα κρούσματα», είπε. Ο κ. Τουντας σημείωσε ότι εκείνο που προβληματίζει είναι πως θα ελέγχονται αποτελεσματικά οι τουρίστες ενώ τόνισε ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν σε έναν βαθμό όταν χαλαρώσουν τα μέτρα αλλά αυτή η αύξηση είναι αναμενόμενη και δεν πρέπει να μας τρομοκρατεί.
«Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει απόλυτα ασφαλής τουρισμός. Ο τουρισμός έχει ένα ρίσκο, επομένως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού στη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι ο έλεγχος στα αεροδρόμια και ο δεύτερος είναι ταχεία ανίχνευση και απομόνωση των κρουσμάτων στους τουριστικούς προορισμούς», σημείωσε από την πλευρά του, ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον RealFM.
«Όσον αφορά τα αεροδρόμια, δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε σε όλο τον κόσμο το τεστ, δεν είναι κοινή ευρωπαϊκή πολιτική αυτή να γίνεται το τεστ πριν μπει ο ταξιδιώτης στο αεροπλάνο. Επομένως, στα δικά μας αεροδρόμια θα κάνουμε το λεγόμενο δειγματοληπτικό testing, όχι σε όλους τους επιβάτες κάθε πτήσης αλλά σε ορισμένους επιβάτες. Το ποσοστό των επιβατών θα εξαρτάται από την προέλευση του αεροπλάνου, αν προέρχεται από μία χώρα που είναι υψηλού ή χαμηλού κινδύνου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σύψας και πρόσθεσε: «Το καλό σενάριο είναι ότι θα έχουμε σποραδικά κρούσματα και δεν θα έχουμε διασπορά στην κοινότητα. Υπό την προϋπόθεση ότι μπορούμε να ανιχνεύουμε και να απομονώνουμε έγκαιρα τα εισαγόμενα κρούσματα. Αυτό είναι το καλό σενάριο και με αυτό δουλεύουμε έτσι ώστε να βγάλουμε χωρίς απώλειες την τουριστική περίοδο. Δυστυχώς μπορεί να υπάρξει μεγάλη διασπορά σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς, οπότε αναγκαστικά θα ληφθούν τυπικά μέτρα, αλλά ελπίζω να μην φτάσουμε σε αυτό… Μακάρι να ήμασταν απόλυτα ασφαλείς με τον τουρισμό, δεν είμαστε, παίρνουμε ένα ρίσκο. Πιστεύω ότι όλο αυτό το σχέδιο το οποίο υπάρχει για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων θα είναι επαρκές. Βέβαια, δυστυχώς υπάρχει το κακό σενάριο που είναι και το καταστροφικό σενάριο που θα έχουμε μία συλλογική αύξηση του R0 στην Ελλάδα και όχι απλώς μικρές τοπικές εστίες επιδημίας. Πιστεύω ότι είναι πολύ χαμηλό αυτό το σενάριο. Το λεγόμενο δεύτερο κύμα δεν το περιμένουμε τον Σεπτέμβρη αλλά λίγο αργότερα, ενδεχομένως τέλη Οκτωβρίου, Νοέμβριο και τότε θα υπάρξει ένα μεγάλο κενό».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >