Στο δρόμο πρόκειται να κατέβουν την Παρασκευή 11 Μαρτίου, στις 9 το πρωί, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, φοιτητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και μέλη του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση κυβέρνησης να εγκαταστήσει μέσα στις σχολές πανεπιστημιακή αστυνομία.
Εκείνη την ώρα, μέσα στο ανώτατο δικαστήριο, θα συζητείται η προσφυγή δέκα πανεπιστημιακών συλλόγων (διδασκόντων, φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων) από επτά πανεπιστήμια της χώρας, όπως και δεκάδων ακόμη πανεπιστημιακών που κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης του μέτρου, τονίζοντας πως οδηγεί στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα των σχολών.
Όπως τονίζουν, η συγκρότηση των ΟΠΠΙ (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) αποτελεί «ένα χουντικής έμπνευσης μέτρο που καταστρατηγεί τον δημοκρατικό χαρακτήρα συγκρότησης των πανεπιστημίων και καταλύει ελευθερίες που προβλέπονται και κατοχυρώνονται στο άρθρο 16 του Συντάγματος».
Μάλιστα, είκοσι οκτώ καθηγητές από το ΕΚΠΑ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εξηγούν σε κοινή ανακοίνωσή τους τους λόγους, για τους οποίους προσέφυγαν στο ΣτΕ.«Προσφύγαμε στην ελληνική δικαιοσύνη διότι πιστεύουμε ότι δεν είναι δουλειά της ΕΛ.ΑΣ η φύλαξη των ελληνικών πανεπιστήμιων. Το ίδιο προκύπτει ότι πιστεύει και η πλειοψηφία των Ελλήνων αστυνομικών, όπως δηλώνεται από τις θέσεις που κατά καιρούς έχουν δημόσια εκφραστεί από τα συνδικαλιστικά τους όργανα» σημειώνουν.
«Σε μια δικαιοκρατούμενη χώρα, η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει απλώς δικαίωμα, αλλά χρέος να επεμβαίνει σε ένα πανεπιστήμιο εφόσον στο εσωτερικό του διαπράττονται εγκλήματα που διώκονται αυτεπάγγελτα. Άλλο όμως μόνιμη εγκατάσταση και άλλο επέμβαση στην περίπτωση εγκληματικής δραστηριότητας» τονίζουν.
Οι πανεπιστημιακοί σημειώνουν επιπλέον ότι για τα περισσότερα Συντάγματα του δυτικού κόσμου, το πανεπιστήμιο είναι αυτοδιοίκητο και εναπόκειται σε αυτό να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του και να φυλάξει τον εαυτό του. Ξεκαθαρίζουν πως υποστηρίζουν τις προβλέψεις φύλαξης των ελληνικών ΑΕΙ που θα υλοποιούνται από εξειδικευμένο προσωπικό που λογοδοτεί στις πανεπιστημιακές πρυτανικές αρχές.
«Είναι απολύτως αδόκιμο η εξαίρεση να γίνει ο κανόνας και η ΕΛ.ΑΣ. να κατοικοεδρεύει ή να μπαινοβγαίνει άνευ άλλου τινός εντός του ελληνικού πανεπιστήμιου. Πουθενά δεν γίνεται αυτό στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι καμία απολύτως χώρα του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν έχει την αστυνομία της εντός του πανεπιστημιακού χώρου με την εξαίρεση της Τουρκίας, χώρα με τις επιδόσεις της οποίας στο κράτος δικαίου και τις πολιτικές ελευθερίες γενικώς δεν επιθυμούμε να συγκρινόμαστε» παρατηρούν.
Οι καθηγητές υπογραμμίζουν επίσης ότι είναι «πραγματολογικά αβάσιμη και πολιτικά επικίνδυνη» η άποψη που προβάλλεται από την κυβέρνηση και όσους υπερασπίζονται την είσοδο της ΕΛΑΣ στα πανεπιστήμια, ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι «άνδρο ανομίας, ακολασίας και εγκλήματος».
«Μια πολιτική ηγεσία η οποία υποβάλλει στην κοινωνία την πεποίθηση ότι το πανεπιστήμιο είναι άνδρο ακολασίας και οι καθηγητές του ανίκανοι κηφήνες, εκπρόσωποι μιας εκφυλισμένης πνευματικής ελίτ, έχει πάρει λάθος δρόμο και δυστυχώς σπρώχνει και την κοινωνία σε αυτόν. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα. Πάνω σε αυτήν την ολίσθηση επικάθεται πολιτικά και επικοινωνιακά η υποτιθέμενη ανάγκη εισαγωγής της ΕΛ.ΑΣ. στα ελληνικά ΑΕΙ. Αφού τάχα τα πανεπιστήμια δεν γίνεται να προστατευθούν αλλιώς, ο μόνος τρόπος είναι ουσιαστικά να καταργηθεί το αυτοδιοίκητό τους και να γίνουν όπως μια εφορία, ένα Υπουργείο ή ένα αστυνομικό τμήμα: μια οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία» σημειώνουν.
Τέλος, αναφέρουν ότι το δίλημμα δεν είναι «ανομία ή αστυνομία». «Υπάρχει πολύ χώρος ανάμεσα στα δύο και αυτόν τον χώρο συστηματικά παλεύουμε με μεγάλες δυσκολίες να διανύουμε καθημερινά στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Τα προβλήματα μας εκεί, πιστέψτε μας, είναι πολύ πιο ζωτικά από αυτό με το οποίο ασχοληθήκαμε στο κείμενο αυτό. Δεν χρειαζόμαστε ακόμη ένα πρόβλημα στα ελληνικά πανεπιστήμιο. Και ναι, η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ σε αυτό, πρόβλημα θα είναι. Όχι λύση» καταλήγουν.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >