Την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ στα 1,35 δισ. ευρώ συνολικά αποφάσισε το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδρίασε σήμερα.

Ads

Η απόφαση αντανακλά τους φόβους της ΕΚΤ για άνευ προηγουμένη ύφεση το 2020, η οποία προβλέπεται να φτάσει το 8,7%.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τον ορίζοντα του προγράμματος τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουνίου του 2021. Σε κάθε περίπτωση σημειώνει ότι το Δ.Σ. θα πραγματοποιεί αγορές ενεργητικού μέχρι να κρίνει ότι η κρίση κορωνοϊού έχει ολοκληρωθεί.

Το συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα. Ειδικότερα, αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Ads

Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου ο πληθωρισμός συγκλίνει σε επίπεδα κοντά αλλά χαμηλότερα από το στόχο του 2%.

Λαγκάρντ: Σε άνευ προηγουμένου συρρίκνωση η ευρωζώνη

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης βιώνει μια άνευ προηγούμενου συρρίκνωση, ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η ίδια σημείωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομική κάμψη έχει ήδη φτάσει στο κατώτατο σημείο, αλλά η ανάκαμψη θα είναι χλιαρή.

Όπως υπογράμμισε, οι οικονομικές προβλέψεις καταδεικνύουν ότι η πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πρωτοφανής. Σημείωσε επίσης πως η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για το ΑΕΠ.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2020 στο βασικό σενάριο, ενώ το 2021 η ανάκαμψη δεν θα καλύψει τις απώλειες της προηγούμενης χρονιάς. Συγκεκρμένα, η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5,2% το 2021 και 3,3% ο 2022.

Τον Μάρτιο η ΕΚΤ προέβλεπε ανάπτυξη 0,8% το 2020, 1,3% το 2021 και 1,4% το 2022.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ επισήμανε ότι οι πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν υποτονικές λόγω της μεγάλης οικονομικής επιβράδυνσης και της πτώσης στις τιμές της ενέργειας.

Αναλυτικά, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,3% το 2020, στο 0,8% το 2021 και στο 1,3% το 2022.