Μία από τις πιο «φρέσκες» παγκόσμιες, θεσπισμένες από τον ΟΗΕ, μέρες γιορτάζεται σήμερα: ο λόγος για την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου, ενός μεταφορικού μέσου με σταθερά αυξανόμενη δημοφιλία – που λόγω του covid-19 εκτοξεύθηκε στα ύψη – το οποίο λόγω του οικολογικού του προφίλ και της ευελιξίας του έχει να παίξει πολλαπλό ρόλο στην ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας στις πόλεις.
Οικολογία, οικονομία και υγεία – αυτό θα μπορούσε να είναι το τρίπτυχο γύρω από το οποίο το ποδήλατο μπορεί να προσφέρει τα πολλαπλά οφέλη του στους κατοίκους των σημερινών πόλεων – και όχι μόνον! Γιατί το ποδήλατο κινείται χωρίς να ρυπαίνει, είναι ότι πιο οικονομικό υπάρχει αφού ο αναβάτης του καταναλώνει τη δική του ενέργεια και δεν έχει να πληρώσει για καύσιμα, ενώ ταυτοχρόνως η κινητοποίηση του μυϊκού συστήματός του συμβάλει στη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης.
Και χωρίς να θέλει κανείς να φέρει σε αντιπαράθεση ένα δίκυκλο που χρησιμοποιείται περίπου δύο αιώνες και έχει ταυτιστεί περισσότερο με το παιχνίδι, τη σωματική άσκηση και τον αθλητισμό και λιγότερο με την έννοια του μεταφορικού μέσου με το «κραταιό» αυτοκίνητο, αλλά και τη μοτοσικλέτα, είναι σαφές ότι το ποδήλατο μπορεί να βάλει το δικό του λιθαράκι στην οικοδόμηση πιο ανθρώπινων πόλεων.
Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι ξαφνικά θα καταργηθούν όλα τα άλλα – γιατί κάθε μεταφορικό μέσο έχει το δικό του ρόλο. Ωστόσο είναι σαφές ότι στα αστικά κέντρα η χρήση του ποδηλάτου είναι άκρως επιθυμητή, καθώς απαλλάσσει από θόρυβο και καυσαέρια το περιβάλλον που κινείται χωρίς να καταλαμβάνει πολύ χώρο.
Σημειώστε στο σημείο αυτό ότι δεν είναι λίγες οι αυτοκινητοβιομηχανίες που κατασκευάζουν τα δικά τους ποδήλατα, που συνήθως είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να χωρούν στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου, επιτρέποντας στον ιδιοκτήτη του να παρκάρει σχετικά μακριά από το κέντρο – όπου είναι και πιο εύκολο να παρκάρει – και να συνεχίσει με αυτόν την πορεία του, απολαμβάνοντας την ευκολία χρήσης και την ευελιξία του ποδηλάτου, που αν είναι και ηλεκτρικό του επιτρέπει να αντιμετωπίσει ξεκούραστα τις ανηφόρες.
Δείτε φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ
Όσον αφορά τώρα την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου 2020 που γιορτάζεται σήμερα, πρέπει να πούμε ότι καθιερώθηκε στις 12 Απριλίου 2018 από την γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ως αποτέλεσμα μιας διεθνούς εκστρατείας από τους λάτρεις του ποδηλάτου, στην οποία πρωτοστάτησε ο Πολωνός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής Λέσεκ Σιμπίλσκι, ο οποίος υπήρξε και μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας.
Στο σχετικό ψήφισμα, τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ καλούνται να διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ποδηλασίας στην κοινωνία και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Στην ιστοσελίδα του (ΟΗΕ) διαβάζουμε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η τακτική σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης – όπως το περπάτημα, η ποδηλασία και ο αθλητισμός – έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Σε όλες τις ηλικίες, τα οφέλη της σωματικής άσκησης υπερτερούν των ενδεχομένων βλαβών, για παράδειγμα μέσω ατυχημάτων. Κάποια σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία. Με το να γίνουν πιο δραστήριοι – με σχετικά απλούς τρόπους – κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι άνθρωποι μπορούν πολύ εύκολα να επιτύχουν τα συνιστώμενα επίπεδα δραστηριότητας.
Οι ανάγκες κινητικότητας των ανθρώπων που περπατούν και κάνουν ποδήλατο – που συχνά είναι η πλειοψηφία των πολιτών σε μια πόλη – εξακολουθούν να παραβλέπονται, σύμφωνα με την έκθεση “Share the Road Annual Report 2018”, παρόλο που τα οφέλη από την επένδυση σε πεζούς και ποδηλάτες μπορούν να σώσουν ζωές, να προστατεύσουν τo περιβάλλον και να συμβάλουν στη μείωση της φτώχειας. Η ικανοποίηση των αναγκών των ανθρώπων που περπατούν και κάνουν ποδήλατο εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμο μέρος των επιλογών της κινητικότητας που θα βοηθήσει τις πόλεις να αποσυνδέσουν την αύξηση του πληθυσμού από τις αυξημένες εκπομπές ρύπων και να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα και την οδική ασφάλεια.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ασφαλής υποδομή για περπάτημα και ποδηλασία είναι επίσης μια οδός για την επίτευξη μεγαλύτερης ισότητα στην υγεία. Για τις φτωχότερες αστικές περιοχές, οι οποίοι συχνά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα οχήματα, το περπάτημα και η ποδηλασία μπορούν να αποτελέσουν έναν τρόπο μετακίνησης, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, ορισμένων καρκίνων, διαβήτη, ακόμη και του θανάτου. Κατά συνέπεια, η βελτιωμένη ενεργή μετακίνηση δεν είναι μόνο υγιής – είναι επίσης δίκαια και οικονομικά αποδοτική.»
Δείτε φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >